Android smartphone met een maatje meer van Huawei

De Huawei Ascend Mate is een Android smartphone met een kloek 6,1-inch multi-touch scherm. We hebben deze ‘phablet’ getest.

Huawei heeft diverse Android toestellen in de aanbieding, waaronder de Ascend Mate(model MT1-U06). Deze smartphone voert een 6,1-inch (15,49 cm) groot HD scherm. Door zijn afmetingen van 163,5 (H) x 85,7 (B) x 9,9 (D) mm schaart de Mate zich onder de toestellen die het midden houden tussen een smartphone en tablet en die worden aangeduid met de term phablet.


Persoonlijk vinden we het woord phablet – een samenvoeging van het Engelse woord phone en tablet – raar klinken en wat overbodig. In wezen blijven deze toestellen met een groot touchscherm door de telefoonfunctionaliteit immers mobiele telefoons. We gebruiken daarom toch liever smartphone voor deze fors uitgevallen mobiele toestellen.


Technisch

De Huawei Ascend Mate (model MTI1-U06) draait op een 1,5 GHz quad-core Hi-Silicon K3V2 processor en 2 GB RAM. De smartphone is uitgerust met een HD resolutiescherm (1280 x 720 pixels). Het IPS+ touchscreen wordt beschermd door Corning Gorilla glass.


De Ascend Mate heeft een intern geheugen van 8 GB. Links op het toestel bevindt zich een sleuf voor een microSD-geheugenkaart. Achter op het toestel is een 8 megapixel HDR autofocuscamera geïntegreerd. Vooraan zit een 1 megapixel HD camera.


Android en Emotion UI

De Huawei Ascend Mate draait op Android 4.1.2 Jelly Bean waar de fabrikant de eigen Emotion UI gebruikersinterface heeft aan toegevoegd. Andere fabrikanten leveren Android smartphones ook met een interface-‘verbetering’, de ene al ingrijpender dan de andere.


Bij Huawei is de ingreep redelijk groot. Je krijgt de keuze uit heel wat thema’s. In veel menu’s biedt de ontgrendelknop na het opstarten vier mogelijkheden: met een veeg van je vinger krijg je toegang tot het hoofdscherm en bijvoorbeeld de telefoonfunctie, de camera of een andere app, want je kan dit menu aanpassen naar je voorkeur.


In het menu kan je kiezen om de schermtoetsen voor navigatie te verbergen. Je kan zo het volledige scherm gebruiken in toepassingen en video’s op volledig scherm bekijken. Ook kan je een zwevende sneltoets inschakelen die je naar een willekeurige positie aan de randen van het scherm kan verslepen. Je kan er snel de Notes, Rekenmachine, TPlayer videospeler en berichten apps mee openen.


Huawei heeft ervoor gekozen om de apps niet te verzamelen in een één overzichtsmenu, maar ze te verdelen over de verschillende hoofdschermen. Je kan de apps ook onderbrengen in folders.


Gebruikservaring

Je hebt best niet al te kleine handen als je de Huawei Ascend Mate vlot wil kunnen gebruiken. Doordat de achterzijde een beetje bol staat ligt de smartphone wel goed in de hand en door de coating op de plastic behuizing schuift hij ook niet weg. Toch vergt het enige behendigheid om de smartphone met één hand te bedienen en wij zagen onszelf toch vaak de andere hand gebruiken om een app te openen.


Telefoneren met zo’n flink uit de kluiten gewassen smartphone zal je wel wat bekijks opleveren. We waren aanvankelijk wat sceptisch om het grote scherm tegen ons oor te drukken. Maar het went snel en de gesprekken zijn duidelijk verstaanbaar, evenals de ontvangst bij je gesprekspartner. Als je iemand bent die veel telefoneert, dan vormen de grootte en het gewicht van deze smartphone mogelijk een struikelblok. Ben je een minder fervent beller, dan biedt het grote scherm van de Mate uiteraard een meerwaarde.


Voordeel van het groot formaat scherm van de Huawei Ascend Mate is dat het goed leesbaar is en dat onder meer video en games beter tot hun recht komen. Het scherm heeft wel geen Full HD resolutie.


Prestaties

Al bij al scoort de flink uit de kluiten gewassen Huawei Ascend Mate smartphone goed in de benchmarks. Rekening houdend met de benchmarkcijfers en met andere criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden, prestaties en onze algemene indruk geeft dit een prestatiescore van 85/100.


Ter vergelijking: in onze test van enkele recente smartphones met ‘normale’ afmetingen scoorden de 5-inch Samsung Galaxy S4 en de 5-inch Sony Xperia Z 90/100, terwijl de 4,7-inch HTC One 88/100 scoorde.


Naast het grote scherm is de grootste troef van de Huawei Ascend Mate zijn goede autonomie. Zelfs met redelijk intens gebruik is de (niet vervangbare) 4050 mAh batterij in staat om je twee dagen te laten werken met de smartphone zonder dat je hem aan de lader moet hangen.


Conclusie

De opvallend grote Huawei Ascend Mate smartphone zal niet bij iedereen in de smaak vallen en zeker niet bij mensen met kleine handen. Spendeer je veel tijd aan telefoongesprekken, dan is deze groot uitgevallen smartphone minder vlot te gebruiken. Is de telefoonfunctie minder belangrijk voor jou en hecht je meer belang aan vlotte multimediabeleving, dan is het 6,1-inch (15,49 cm) grote scherm – ook al biedt het geen Full HD kwaliteit – een verademing, evenals de grote autonomie die de accu biedt. Al bij al koop je niet alleen letterlijk veel smartphone voor de schappelijke prijs van 349 euro.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content