Assistent om boekjes, posters of banners te printen

ClickBook is een programma van het Amerikaanse softwarebedrijf Blue Squirrel dat het printen van boekjes, banners, flyers en kaartjes vereenvoudigt. We probeerden het uit.

ClickBook is een programma van het Amerikaanse softwarebedrijf Blue Squirrel dat het printen van boekjes, banners, flyers en kaartjes vereenvoudigt. We probeerden het uit.


Iedereen die al eens een boekje heeft gemaakt in A5-formaat (een dubbelgevouwen A4-tje dus) kent de valkuilen: pagina 1 hoort rechts op de voorkant van het blad A4 te staan, terwijl pagina 2 links op de keerzijde komt. Als je dat eindelijk gelukt is, blijkt pagina 2 weliswaar op de juiste plaats maar ondersteboven te staan. Met ClickBook zijn dergelijke problemen van de baan.


Het programma bestaat in een 32-bit- en een 64-bit-versie voor Windows, alsook in een versie voor Mac. Op hun website kan je een proefversie voor veertien dagen downloaden. Het installeren neemt wel de nodige tijd in beslag, omdat het programma alle printers in je netwerk opspoort en zichzelf hiervoor configureert. Voor onze test gebruikten we een inktjetprinter iP4300 van Canon met recto/verso-mogelijkheden, een oudere laserprinter van HP en een virtuele PDF-printer (PDF Create van Scansoft).


Aan de slag

Wanneer je bijvoorbeeld in Word een tekst opent, kan je nu in het afdrukmenu kiezen voor “ClickBook printer”. Het programma ClickBook wordt gestart en de tekst geïmporteerd. Je kan nu kiezen wat je precies van plan bent: je tekst als een boekje afdrukken, er een banner van maken, of een poster. Dit klinkt misschien eenvoudiger dan het is, want ClickBook heeft zo’n 170 lay-outs aan boord die je dan elk nog eens volledig kunt aanpassen aan je noden.


Is alles naar wens, dan klik je in ClickBook op Afdrukken, deze keer kies je dan voor de “echte” printer die je wil gebruiken. ClickBook heeft overigens ook een ingebouwde PDF-driver. Het is hiermee perfect mogelijk om thuis het boekje samen te stellen, het resultaat als PDF-bestand op een USB-stick mee te nemen of door te mailen en het nadien elders uit te printen.


Afdrukken

Door de talloze instelmogelijkheden is het, zeker in het begin, vaak een kwestie van proberen. Gelukkig heeft ClickBook een preview-venster zodat je tenminste weet waar het verkeerd loopt. Het meest vervelende is misschien nog dat je in ClickBook zelf niets kunt wijzigen aan de tekst. Je moet dan terug naar het oorspronkelijke programma (bijvoorbeeld Word), daar de correctie aanbrengen en het resultaat dan nadien opnieuw opladen (afprinten) naar ClickBook waar je dan niet mag vergeten de eerste versie te wissen, anders staan ze beide in je boekje.


De eerste afdrukken verlopen alles behalve foutloos. Bij de inktjetprinter werkt de recto/verso weliswaar perfect, maar de helft van de pagina’s staat ondersteboven. Gelukkig vraagt ClickBook na de eerste printopdracht of alles naar wens verliep. Omdat we uiteraard voor “Nee” kiezen start er een wizard die je precies uitlegt welke instellingen je moet wijzigen. Hiermee is het euvel inderdaad verholpen.


Ook bij de laserprinter loopt het fout. Omdat die geen recto/verso-functie heeft, wordt eerst één zijde afgedrukt. Bovenop de stapel komt een extra pagina, met de tekst: “Put those pages back into the printer Face up and in the direction of the arrow”. Dank zij de grote pijl kan het moeilijk duidelijker, maar het is wel fout. De achterzijde wordt boven op de voorzijde afgeprint. Ook hier brengt de wizard de juiste wijzigingen aan.


Conclusie

ClickBook is een nicheproduct, bestemd voor wie geconfronteerd wordt met het maken van boekjes, posters of banners of voor wie graag creatief bezig is en zelf kaartjes wil ontwerpen en afdrukken. Zij kunnen zich heel wat kopbrekens en ergernis besparen met ClickBook. Eens aangepast aan je printer werkt het zoals het hoort. ClickBook kost je 49,95 dollar plus 6,95 dollar verzendingskosten, samen dus 56,90 dollar (circa 43 euro).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content