Bereik draadloos netwerk eenvoudig vergroten

De AVM Fritz!Wlan Repeater 300E verbetert het bereik van je WiFi-verbinding, zowel bij 2,4 GHz als bij 5 GHz WLAN-netwerken. Wij hebben deze nieuwe dualband draadloze repeater of extender getest.

De AVM Fritz!Wlan Repeater 300E verbetert het bereik van je WiFi-verbinding, zowel bij 2,4 GHz als bij 5 GHz WLAN-netwerken. Wij hebben deze nieuwe dualband draadloze repeater of extender getest.


Het signaal van een draadloze router of draadloos toegangspunt (AP) is niet overal even sterk. De Repeater 300E van AVM kan WiFi-signalen in 2,4 GHz en de 5 GHz frequentiebanden versterken. Bovendien heeft deze repeater als extra aan de onderkant een gigabit Ethernet-poort waarmee je een netwerkapparaat (bijvoorbeeld een tv of een mediaspeler) via een kabel toch op je draadloze netwerk kunt aansluiten.


De AVM Fritz! FRITZ!WLAN Repeater 300E kun je gewoon in een stopcontact pluggen. Hij is uitgerust met status-ledjes en een WPS-knop. Met die laatste kun je het apparaat automatisch configureren, op voorwaarde dat jouw router natuurlijk ook Wireless Protected Setup (WPS) ondersteunt, wat bij zowat alle recente routers het geval is. De ledjes geven aan of de reperater stroom krijgt en of het wlan- en lan-gedeelte actief zijn. Verder zijn er vijf ledjes die de sterkte van de draadloze verbinding met de router tonen.


Bediening

Je koppelt de repeater aan je router via WPS. Dat kan natuurlijk ook manueel, maar via WPS is het een werkje van twee minuten. Eerst druk je op de WPS-knop van je router, daarna op die van de repeater en dan verbinden ze automatisch met elkaar. Wij hebben dit succesvol getest met een AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 draadloze router.


De Fritz!Wlan Repeater 300E krijgt een eigen ip-adres. Vervolgens kun je zijn configuratiescherm via een webbrowser openen. Standaard gebruikt de Repeater hetzelfde SSID (identificatienaam) als de router waarop hij is aangesloten. Het is echter beter dit via het configuratiescherm te wijzigen in een unieke naam. Niet alle computers schakelen immers automatisch over op het sterkste WiFi-signaal. Door de Repeater een ander SSID te geven, los je dit probleem op en kun je zelf de beste verbinding kiezen.


Via het configuratiescherm kun je desgewenst alle leds uitschakelen. Ook kun je de repeater in- en uitschakelen volgens een tijd- of weekschema. Uiteraard kies je hier ook welke WiFi-frequentie moet worden versterkt: 2,4 GHz of 5 GHz. De repeater bevat maar één zender en kan dus niet beide frequenties tegelijk versterken.


Conclusie

De AVM Fritz!Wlan Repeater 300E heeft alleen nut in heel specifieke situaties, vooral wanneer er dode plekken zitten in je draadloze netwerksignaal, of indien je het bereik van dat signaal geografisch wil uitbreiden. Hij kan dankzij zijn Ethernet-poort ook nuttig zijn om een bekabeld netwerkapparaat toch draadloos in het netwerk te hangen. Internetten via de Repeater is sowieso altijd trager dan via je gewone router, maar het is natuurlijk beter een traag netwerk te hebben dan helemaal geen netwerk. De installatie van de Repeater is erg eenvoudig via WPS. Met een straatprijs van ca. 90 euro is de AVM Fritz!Wlan Repeater 300E wel aan de dure kant. Eens geïnstalleerd heb je er echter geen omkijken meer naar.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content