Betaalbare multimedia-pc te koop bij Aldi

Aldi Medion Akoya MD 8325 © Medion

Bij Aldi is vanaf woensdag 18 maart 2015 een desktop-pc te koop. De Medion Akoya MD 8325 (E2225D) heeft een prijskaartje van slechts 399 euro. We zochten uit wat je tegenwoordig krijgt voor die prijs.

Medions is er gewoonlijk als de kippen bij om nieuwe modellen aan te bieden samengesteld uit de allernieuwste componenten. Dat is hier evenwel niet het geval. De Medion Akoya MD 8325 desktop-pc trekt hij als twee druppels water op de Akoya MD 8382 (E2220D) die een half jaar geleden (vanaf 3 september 2014) te koop was bij Aldi.

Het enige verschil is de cpu. In het model van vorig jaar zat een Intel Pentium G3240, in de nu aangeboden desktop zit een Intel Pentium G3250. De eerste werkt aan een snelheid van 3,1 GHz, de tweede aan 3,2 GHz. Verder zijn die twee processors identiek. Die snelheidswinst van 0,1 GHz ga je echt niet merken als gebruiker.

De nu aangeboden Medion Akoya MD 8325 (E2225D) heeft verder dezelfde grafische kaart, dezelfde uitrusting en dezelfde software als het september-model MD 8382 (E2220D).

Grafisch

Deze Medion multimedia-pc heeft een aparte videokaart, een 1 GHz Nvidia GeForce GTX750 met 1GB DDR5 geheugen en DVI-D-, VGA- en HDMI-video-uitgangen. De grafische kaart ondersteunt DirectX 11.2, de recentste versie van de Microsoft-software die onder Windows zorgt voor betere en snellere 3d-weergave in onder andere games. De opvolger, DirectX 12, is overigens aangekondigd voor eind 2015.

De grafische kaart gebruikt de nieuwe Maxwell-processorarchitectuur van Nvidia, maar het is wel een instapper. Ook hier zien we weer een afweging tussen prestaties en prijs. Een voordeel van de Maxwell-architectuur is het lagere energieverbruik en ook de GTX750 verbruikt heel wat minder stroom dan videokaarten van een oudere generatie en dat bij gelijk blijvende grafische prestaties. Deze videokaart heeft dan ook geen aparte voedingsaansluiting meer nodig, al zit er wel nog een stevig uit de kluiten gewassen ventilator op.

Het is een instapkaart, dus een sli-configuratie waarbij twee grafische kaarten samenwerken voor nog hogere prestaties in high-end games, is hier niet mogelijk. Volgens de website Techradar.com haalt deze videokaart een score van 3.845 punten in de 3DMark Fire Strike benchmark. Ze is dus geschikt om ook vrij recente games te spelen op hogere resoluties.

Geheugen en opslagmogelijkheden

De Aldi Medion Akoya MD8325 (E2225D) wordt geleverd met 4GB DDR3 werkgeheugen. Wij zagen liever 6GB of zelfs 8GB, maar een voordeel is wel dat de videokaart zijn eigen videogeheugen aan boord heeft en dus weinig of geen normaal werkgeheugen afsnoept.

De harde schijf van 1 TB is vrij ruim bemeten. Is 1 TB onvoldoende, dan kan je opteren voor een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf. De Akoya MD8325 heeft bovenaan een ligplaats (“docking bay”) met een usb 3.0-connector voor zo’n schijf zodat er geen kabeltjes meer nodig zijn. In dezelfde Aldi-folder (geldig vanaf woensdag 18 maart 2015) staat ook een externe harde schijf in aanbieding, de Medion MD 90178 (P83800). Voor een riante opslagcapaciteit van 3 TB betaal je 99,99 euro wat zeker een interessant aanbod is.

Aansluitingen

Vooraan vind je zoals altijd bij Medion een multikaartlezer, een USB 3.0- en een USB 2.0-aansluiting alsook een plug voor een microfoon en een koptelefoon. Achteraan zijn er vier usb 2.0-aansluitingen, een Gigabit Ethernet-poort en de nodige luidsprekeraansluitingen, waaronder een voor een subwoofer, voor de zeskanaals hogedefinitie-geluidskaart. Je moet die luidsprekers natuurlijk wel nog apart kopen als je daar gebruik van wil maken.

Optische muis en klavier sluit je aan via usb. Op het internet geraak je met een kabel (RJ-45, 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (Wifi IEEE 802.11 n standaardtechnologie).

Software

Het besturingssysteem is uiteraard Windows 8.1 met Update. Het Medion MediaPack bestaat uit Ashampoo Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap. In de Cyberlink Suite vind je Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en Photo Director Mobile.

Dertig dagen lang werkende proefversies van Microsoft Office 365 en McAfee LiveSafe antimalware zijn eveneens al geïnstalleerd wanneer je deze pc koopt.

Conclusie

De Medion Akoya MD 8325 (E2225D) is behoorlijk krachtig voor zijn relatief democratische prijskaartje van 399 euro. Nog niet zo heel lang geleden vroeg Aldi even veel geld voor een budget-pc met minder goede specificaties (de MD 8349). Er bestaat dus nog vooruitgang in de wereld…

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content