Betaalbare smartphone test: LG X Screen

© LG
Wim Kopinga Freelance journalist

Data News test deze zomer een reeks betaalbare smartphones, omdat een goede smartphone niet duur meer hoeft te zijn. We vroegen fabrikanten om maximaal twee toestellen op te sturen van maximaal 350 euro. De rest lieten we aan hen over. We trappen de reeks af met de LG X Screen.

Het meest opvallende aan dit toestel is dat hij een tweede scherm heeft: rechtsboven het normale scherm zit een klein schermpje dat altijd aan staat. Als je toestel niet actief is kan je de tijd en datum zien of naar rechts swipen om snel bij de wifi-instellingen te komen of de zaklamp aan te zetten. Verder is het toestel 5,2 inch groot. De schermresolutie is 720 x 1280, hij beschikt over 2GB RAM en 16GB interne opslag (uit te breiden met micro SD). Op de achterzijde zit een 13 megapixel camera en op de voorzijde een 8 megapixel voor selfies. Kostprijs: 249,99 euro. De prijs is vrij laag, maar dat zie je uiteindelijk ook terug in het toestel. De specificaties zijn namelijk niet slecht, maar de prestatie valt op verschillende vlakken wat tegen.

Eigenschappen

In theorie klinkt bijvoorbeeld het tweede scherm best handig, maar in de praktijk is dit toch een gimmick. Wanneer je een toestel pakt om iets af te lezen is het geen moeite om het scherm op te laten lichten om de tijd te zien, daarvoor is geen tweede scherm nodig.

Andere opvallende eigenschappen zijn de vrij kleine batterij; hierdoor gaat hij niet erg lang mee. En ook de camera’s op het toestel kunnen een stuk beter. Vooral binnen – wanneer er minder licht is – vallen de foto’s tegen.

Voor de basic behoeften werkt het toestel prima. Internetten, mail checken en Facebooken zijn allen geen probleem. Wanneer je iets meer wil, zoals een foto maken of Snapchat gebruiken, merk je toch dat hij niet erg snel is. Ook zijn de camera’s niet erg goed, wat hem niet erg goed maakt voor een sociaal netwerk dat rond beeld draait.

Het deel rechtsboven ('Define Your Edge') is het tweede scherm.
Het deel rechtsboven (‘Define Your Edge’) is het tweede scherm.© LG

Design

Het toestel is van plastic en ligt goed in de hand. Hij is niet erg groot en de afgeronde hoeken maken hem comfortabel in het gebruik. Hij voelt daarbij stevig in gebruik: toen hij een keer ongeveer een meter lager op de grond viel was er geen schade te zien.

Conclusie

De camera is niet erg goed en de LG X Screen is ook niet zo snel. Het design is dan wel mooi en hij ligt goed in de hand. Met het tweede kleinere scherm is geprobeerd iets toe te voegen aan het toestel, maar dit is niet gelukt. Voor de basisbehoeften voldoet de X Screen, maar er zijn momenteel betere alternatieven op de markt. Zie hiervoor de opkomende reviews in de ‘Betaalbare smartphonetest’ die de rest van de zomer online komen.

Klik hier voor een aantal testfoto’s die we met dit toestel maakten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content