Betaalbare smartphone test: Samsung A5 komt dicht bij de high end-toestellen

Samsung Galaxy A5 (2016) © Samsung
Wim Kopinga Freelance journalist

Data News test deze zomer een reeks betaalbare smartphones, omdat een goede smartphone niet duur meer hoeft te zijn. We vroegen fabrikanten om maximaal twee toestellen op te sturen van maximaal 350 euro. De rest lieten we aan hen over. Deze week de Samsung A5 die verkrijgbaar is vanaf 319 euro.

De Samsung A-series zijn goedkoper dan de high end S-toestellen van Samsung, maar bevatten wel veel eigenschappen van de grotere broers. Bij de A5 is dit niet anders, hij lijkt intern zelfs stevig op de Samsung Galaxy S6 en is een stuk beter te betalen.

Want alhoewel er een aantal functionaliteiten van de S6 gestript zijn, lijkt de A5 sterk op het toestel dat Samsung ruim een jaar geleden als vlaggenschip in de markt zette. De processor, de camera en het interne geheugen zijn minder, maar je moet goed opletten wil je het verschil ten opzichte van de S6 opmerken.

Eigenschappen

Het scherm van het toestel is Full HD, hij heeft 2GB RAM en een opslagcapaciteit van 16GB. Er is geen model met meer opslag te verkrijgen, maar het toestel is wel uit te breiden met een microSD-kaartje tot 128GB. Een van de opmerkelijkste kenmerken van het de A5 is dat hij over een vingerafdrukscanner beschikt, dit is normaal gesproken enkel bij duurdere toestellen het geval. Dat heeft hij van de S6 meekregen, maar er zijn ook eigenschappen die ontbreken ten opzichte van dat toestel: geen infrarode afstandsbediening, geen wireless-ac wifi, geen temperatuur- of hartslagmeters, geen mhl-videouitvoer via de micro-usb aansluiting.

De camera op de achterkant heeft verder een iets lagere resolutie (13 megapixel tegenover 16 megapixel) en de camera op de voorzijde krijgt 5 megapixels mee.

Betaalbare smartphone test: Samsung A5 komt dicht bij de high end-toestellen
© Samsung

Daarbij is de batterij vrij groot. Dit merk je in het gewicht, want hij voelt relatief zwaar aan, maar zorgt er wel voor dat je minder vaak richting een stopcontact moet. En waar je bij andere goedkopere toestellen groot verschil merkt in zwaardere apps als Snapchat is dat bij de A5 niet het geval. De camera is bovendien zeer sterk. Samsung bewijst andermaal waarom het bekend staat om de haarscherpe beelden, want bij de A5 is dit niet anders. Zowel de foto’s als video’s zijn van topkwaliteit.

Conclusie

Het is moeilijk om minpunten op te noemen na de Samsung A5 gebruikt te hebben. De eigenschappen schuren tegen de high end-toestellen aan, maar je hoeft er veel minder voor te betalen. Op het gebied van prijs/kwaliteit is dit momenteel het beste toestel op de markt.

Klik hiervoor een aantal testfoto’s die we met dit toestel maakten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content