Beveiliging voor mobiele toestellen

In een vorig artikel bekeken we een graits beveilingsapp voor smartphones. Ook BullGuard voorziet in beveiliging voor mobiele toestellen met BullGuard Mobile Security. Deze app is betalend en kost 24,95 euro voor een 1-jarige licentie. Wij onderwierpen de laatste versie aan een test.

In een vorig artikel bekeken we een gratis beveilingsapp voor smartphones van Lookout. Ook BullGuard voorziet in beveiliging voor mobiele toestellen met BullGuard Mobile Security. Deze app is betalend en kost 24,95 euro voor een 1-jarige licentie. Wij onderwierpen de laatste versie aan een test.


BullGuard Mobile Security 10 is geschikt voor Android (2.0-2.3), Symbian OS (Nokia apparaten met Series 60, 3e editie en 5e editie), Windows Mobile (6.0/6.1/6.5) en BlackBerry 4.2 – 6.1. Zoals je ziet, wordt Apple iOS niet ondersteund. Apple iPhone en ook Windows Phone 7.5 bezitters kunnen deze app dus niet gebruiken. Daarnaast is het een beetje vreemd dat Windows Mobile wel ondersteund wordt, terwijl dit eigenlijk een ouder besturingssysteem is.


We installeren BullGuard Mobile Security 10 op een Samsung Galaxy S II smartphone. De interface is verzorgd en overzichtelijk. Er zijn drie componenten actief op het startscherm: Antivirus, Parental Control en Basic Backup. Wanneer je een overzicht wil van een bepaald onderdeel, klik je er gewoon op. In de Antivirus module heb je volgende scanmogelijkheden: Scan Device, Scan for Spyware en Scan Files or Folders. Scan Device zal alle bestanden en applicaties scannen op malware. De virusscan start op de achtergrond, zodat je je smartphone gewoon verder kan gebruiken.


De voortgang van de scan kan je volgen via de Android-statusbalk. Hou er wel rekening mee dat deze scan een hele tijd kan duren, afhankelijk van de hoeveelheid data op je smartphone. Scan for Spyware controleert je toestel op aanwezige spyware apps. Als je een bepaalde map of een bestand wil scannen, kan je dit doen via de optie Scan Files or Folders.


Updates

Dankzij de optie Update Virus Signature kan je steeds manueel de virusdefinities bijwerken indien gewenst. Via de opties – bereikbaar via de Android menutoets – kan je een periodieke scan instellen die automatisch start na een bepaald tijdsinterval. BullGuard Mobile Security houdt ook een logbestand bij van de uitgevoerde antivirusscans dat je eveneens kan bereiken via de Android menutoets. Tot slot krijg je onderaan een overzicht van de laatste scan, de laatste update en de ingeladen virusdatabase.


Parental Control geeft een overzicht van de huidige instellingen, maar deze kan je niet wijzigen op het toestel zelf. Via Basic Backup kan je een back-up nemen van je contacten en kalenders. Dat je niet alleen contacten, maar ook je kalenders kan back-uppen is erg belangrijk voor zakelijke gebruikers.


Online beheer

Als je met je accountgegevens inlogt op de BullGuard website, krijg je op het Home-scherm van de BullGuard Mobile Security Manager een mooi overzicht van de recente activiteit op het beveiligde apparaat. De balk bovenaan in de interface geeft de mogelijkheid om het toestel te blokkeren, deblokkeren, te lokaliseren, back-ups te maken en terug te zetten, maar ook om het volledige toestel te wissen en om een alarm te activeren. BullGuard stuurt hiervoor commando-sms’jes naar je smartphone en dat werkt zeer goed.


De interface biedt ook de mogelijkheid om geïnstalleerde apps op de handset te verwijderen, maar dit lukte niet tijdens onze test. Het rechtse deel van het Home-scherm geeft een overzicht van de meest recente locaties via Bing Maps. Via Settings kan je allerlei instellingen wijzigen zoals de GPS-updateperiode, welke elementen de app moet bewaken en dergelijke meer.


Reports geeft dan weer een overzicht van de laatste tien commando’s. Bovendien kan je hier ook rapporten genereren op datum etcetera. Met het oog op ouderlijk toezicht kan je via Alert Setup zelfs instellen dat je een mailtje krijgt wanneer bepaalde woorden worden gebruikt in sms/mms of e-mails. Dit blijkt goed te werken en kan nuttig zijn voor jonge kinderen en opgroeiende tieners.


Conclusie

De antivirusmodule van BullGuard is uitgebreider dan de eerder geteste Lookout Mobile Security en biedt meer mogelijkheden. Via de online beheeraccount kan je bovendien op eenvoudige wijze nagaan wat de gebruiker doet met het toestel. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar BullGuard Mobile Security gezien de mogelijkheden die de app biedt. De beveilingsapp kost 24,95 euro en dat is evenveel als de betalende versie van de Lookout app.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content