Bijzondere mobiele batterij en led-lamp

Een Nederlandse stichting die energiearmoede uit de wereld wil helpen maakt de WakaWaka Power, een klein kastje met zonnelader, ingebouwde led-verlichting en mobiele usb-lader.

Er bestaan wel meer mobiele batterijen om smartphone of tablet op te laden, maar de WakaWaka Power is echter meer dan een draagbare usb-batterijlader. Het apparaat bevat ook een krachtig led-licht, dat bovendien als noodbaken kan dienen. Je kunt de ingebouwde batterij zowel via usb als via het ingebouwde zonnepaneel opladen.


Bijzonder is dat De Nederlandse NGO WakaWaka Foundation, die het apparaat ontwierp en verkoopt, voor elke verkochte WakaWaka Power (69 euro) een exemplaar schenkt aan Syrische vluchtelingen. De stichting verdeelt ook 12.000 WakaWaka Lights (29 euro), een goedkopere uitvoering zonder lader die je als mobiel led-licht kunt gebruiken, onder slachtoffers van de aardbevingen in Haïti.


De stichting wil op die manier de “energiearmoede” uit de wereld helpen. Anderhalf miljard mensen in de wereld hebben immers geen toegang tot een conventionele stroomvoorziening. Ze gebruiken bijvoorbeeld kerosineverlichting, die zowel duur als ongezond is.


Specificaties

De WakaWaka Power bevat een Lithium-Polymeer batterij met een capaciteit van 2200 mAh. Daarmee kun je alle smartphones en de meeste, maar niet alle tablets opladen. Een iPad mini opladen lukte bijvoorbeeld perfect, maar een Toshiba AT300 Android-tablet konden we dan weer niet opladen met de WakaWaka Power. Apparaten die meer dan 1 Ampère vergen, kun je niet opladen.


Er is een mini-usb-poort waarmee je de batterij kunt opladen en een gewone usb-poort waarmee je een usb-apparaat kunt opladen of van stroom voorzien (het hoeven dus niet perse smartphones of tablets te zijn). Usb-lader of kabel(s) worden niet meegeleverd.


De ingebouwde Li-Po batterij via usb volledig opladen duurt ongeveer vier uur, afhankelijk van de capaciteit van de gebruikte usb-lader. Je kunt de batterij ook laden via de zonnecellen op de bovenkant. Dat duurt acht uur in volle zon in een zuidelijk gelegen land.


De twee ingebouwde led-lichten van Seoul Semiconductors kun je via een grote zwarte knop op de onderkant in vier lichtsterktes laten branden. Bij honderd procent lichtsterkte (40 lumen) brandt de lamp 20 uur. Bij 50% (20 lumen) is dit 40 uur, bij 25% (10 lumen) is het 80 uur en bij 10% (2 lumen noodverlichting) zelfs 200 uur. Houd je de knop 2 seconden ingedrukt dan geven de led-lichten een S.O.S.-signaal.


Prestaties

Bij ons exemplaar brandde de led-lamp op sterkte 1 exact 23,5 uur, of 3,5 langer dan de opgegeven capaciteit van 20 uur. Een iPad mini hield het tijdens de Futuremark Peacekeeper Battery Test 14 uur en 20 minuten uit, tegenover ongeveer 9 uur in dezelfde test op de interne batterij. De WakaWaka Power verlengde de autonomie van deze tablet dus met bijna 5,5 uur.


Tijdens een halfbewolkte tot zwaarbewolkte dag had het zonnepaneel in België ongeveer 10 uur nodig om de batterij tot 50% op te laden.


Conclusie

De WakaWaka Power is een ideale reis- en kampeergezel. Deze mobiele lader annex led-lamp is compact, slim ontworpen, stevig gebouwd en werkt zoals geadverteerd. Bovendien steun je er een goed doel mee, dus waarop wacht je?


– WakaWaka Power (mobiele lader+licht): 69 euro;

– WakaWaka Light (licht): 29 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content