Breedbandrouter met dualband ondersteuning

De Duo-technologie van de D-Link DIR-855 breedbandrouter ondersteunt 2,4 GHz en 5 GHz draadloze signalen op hetzelfde moment.

De Duo-technologie van de D-Link DIR-855 breedbandrouter ondersteunt 2,4 GHz en 5 GHz draadloze signalen op hetzelfde moment.

Door de dualband technologie is de D-Link DIR-855 Xtreme N Duo Media Router erg geschikt voor gaming, muziek, spraak en video. De router heeft een blauwkleurige OLED-scherm op de bovenkant dat je in één oogopslag laat zien of de internetverbinding in orde is. Je kan ook statistieken over de verschillende verbindingen opvragen en de DHCP-status. Op de achterkant heeft deze router vier (blauw omrande) gigabit LAN-poorten, een (grijs omrande) gigabit WAN-poort en een (groen omrande) USB-poort. De DIR-855 heeft geen uitgebreide firewall (alleen SPI), maar voor huis-, tuin- en keukensituaties is dat ook niet echt nodig.

Frequenties
De router biedt een aparte draadloze configuratie voor de 5 GHz-band. Je krijgt dus twee SSID’s en twee beveiligingen als je deze router inschakelt. Je kunt dan bijvoorbeeld je mediaspeler op de 5 GHz band aansluiten en je notebook op de 2,4 GHz band. Beide zullen dan tegelijk werken. De DIR-855 heeft QoS-instelligen voor zowel het bedrade als het draadloze netwerk. Die instellingen zorgen ervoor dat bepaalde tijdkritische netwerkstromen voorrang krijgen.

Prestaties
We voerden onze snelheidstest uit in de 5 GHz band. We sloten een HP-laptop met geïntegreerde HP 802.11N-adapter aan op de D-Link DIR-855. De HP-laptop rapporteerde een verbindingssnelheid van 130 Mbit/s. Het theoretische maximum ligt op 300 Mbit/s. Als we dan de effectieve doorvoersnelheid maten, haalden we een eerder schamele 32 Mbit/s. Ter vergelijking: een Linksys by Cisco WRT610N router haalde in dezelfde test een verbindingssnelheid van 300 Mbit/s (het maximaal haalbare) en een effectieve doorvoersnelheid van 77 Mbit/s. De effectieve prestaties van de D-Link DIR-855 met de HP-laptop zijn dus eerder aan de matige kant. Als je een van de adapters van D-Link zelf gebruikt, dan zul je ongetwijfeld hogere snelheden halen. Maar dat geldt voor alle fabrikanten: de routers werken altijd het snelst met de eigen adapters.

Conclusie
De D-Link DIR-855 is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. De dualband-technologie is eveneens erg interessant. Helaas werkt de installatiewizard alleen onder Windows. Bovendien zijn de prestaties in combinatie met generieke draadloze chips eerder aan de lage kant. Met de eigen D-Link adapters zijn de prestaties wel goed. Wel vinden we het prijskaartje van 199 euro nogal hoog voor de geboden mogelijkheden.

Johan Zwiekhorst
Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content