Combinatie van Powerline-adapter en WiFi-router

De Buffalo WPL-05G300-EU combineert een 500 Mbit/s Powerline-adapter en een dualband 2 x 150 Mbit/s 2,4 GHz 11n WiFi-router in één vrij compacte stekker die je rechtstreeks in een al dan niet geaard stopcontact kunt steken.

De Buffalo WPL-05G300-EU combineert een 500 Mbit/s Powerline-adapter en een dualband 2 x 150 Mbit/s 2,4 GHz 11n WiFi-router in één vrij compacte stekker die je rechtstreeks in een al dan niet geaard stopcontact kunt steken.


De adapter van Buffalo is apart verkrijgbaar of als duo in de vorm van de Buffalo AirStation PLC starterkit die wij hebben getest. De Powerline- of Homeplug-technologie zoals het ook wel eens wordt genoemd, maakt netwerkverkeer mogelijk over het gewone stroomnnet in huis. WiFi doet hetzelfde maar dan draadloos.


Een adapter zoals de Buffalo WPL-05G300-EU, die beide technologieën verenigt, is interessant als je een internetverbinding nodig hebt op een plaats met slechte draadloze ontvangst. Eén stekker steek je dan in een stopcontact in de buurt van je internetrouter en de andere in een stopcontact waar er slechte ontvangst is.


De Buffalo WPL-05G300-EU werkt optioneel zelf ook als router, maar hij heeft geen ingebouwde modem. Je kunt hem dus in plaats van op een router met ingebouwde internetmoden ook rechtstreeks aansluiten op een ADSL- of kabelmodem en dan werkt hij zoals elke andere WiFi-router, met als extraatje dat je je internet niet alleen draadloos (WiFi), maar ook via het stroomnet (Powerline) kunt verlengen.


Technische uitrusting

De Buffalo WPL-05G300-EU is compatibel met de IEEE1901 HomePlug AV 1.1-standaard die maximaal zestien Powerline-stekkers onderling kan laten communiceren over het stroomnet. Alle informatie is versleuteld met AES 128-bit encryptie. Daarnaast voldoet deze stekker aan de IEEE802.11n/g/b WiFi-standaard voor draadloze netwerken, mét ondersteuning voor WPS (WiFi Protected Setup).


Onderaan zijn er twee autosensing 10/100 Mbit/s Ethernet-poorten: een blauwe voor internet/lan en een zwarte voor lan. De adapter meet 77 x 112 x 54 mm en weegt 250 gram. Dit is dus iets minder compact dan de doorsnee Powerline-stekker, maar er zit natuurlijk meer technologie in deze WPL-05G300-EU.


Prestaties

Wij testten de Powerline-prestaties met Jperf 2.0.2, draaiend op een Synology NAS-server, tussen een Dell Vostro Core i5 laptop en een AVM FRITZ!Box Fon WLAN 7390 router die elk op een van de Buffalo Powerline’s waren aangesloten.


We meten de gemiddelde draadloze doorvoersnelheid aan de hand van tien parallelle netwerkstromen. We noteren een gemiddelde doorvoersnelheid van 32,4 Mbit/s. Ter vergelijking: een “200 Mbit/s” devolo DLAN 200AV Powerline-adapter haalt in dezelfde testopstelling een doorvoersnelheid van 16,8 Mbit/s. De “500 Mbit/s” Buffalo Powerline AV500 is dus effectief dubbel zo snel.


De Powerline-prestaties hangen natuurlijk ook af van de kwaliteit van het stroomnet waarmee ze worden gebruikt. De snelheid die op de verpakkingen van dergelijke producten staat moet je in elk geval met een korreltje zout nemen: de werkelijke prestaties liggen steeds véél lager. Buffalo zegt op zijn website dat zijn 500 Mbit/s Powerline AV500 adapter “tot 1,89 keer sneller is dan een 200 Mbit/s product” en die claim klopt in elk geval wel, zo blijkt uit onze test.


We testten de WiFi-prestaties opnieuw met Jperf, maar ditmaal sloten we de laptop draadloos aan op een van de Buffalo-adapters, die op zijn beurt via een switch met de NAS verbonden was. Met de ingebouwde Intel-chip van de Dell-laptop noteerden we een gemiddelde draadloze snelheid van 35 Mbit/s. Met een Sitecom N750 dualband usb-adapter steeg de gemiddelde draadloze snelheid tot 62,7 Mbit/s.


Stroomverbruik

Als de ECO-functie uitgeschakeld blijft, verbruikt deze adapter blijkens onze test tussen de 1 en de 5 watt. Dat is dus ruim onder het maximum van 6 watt dat Buffalo zelf opgeeft. Met de ECO-functie kun je het stroomverbruik nog fors doen dalen, door de adapter bijvoorbeeld ’s nachts automatisch uit te schakelen.


Conclusie

De Buffalo Powerline AV500 + WiFi-n Wireless Starter Kit presteert goed, zowel via Powerline als via WiFi, al haal je natuurlijk nooit de theoretische maximale doorvoersnelheden van 500 Mbit/s via het stroomnet en 300 Mbit/s draadloos. Het is een hele flexibele adapter die ook als vrij krachtige router kan worden gebruikt. Stroomverbruik en prijs vallen mee, dus dit is zeker een aanrader, ook al omdat je er drie jaar garantie op krijgt.


Prijzen:
69,95 euro voor AV500 adapter zonder WiFi-module;
99,95 euro voor de AV500 met WiFi;
199,95 euro voor de Powerline AV500 + WiFi-n Wireless Starter Kit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content