Combinatie van tablet en e-reader

De enTourage Pocket Edge verenigt een tablet en een e-reader in één toestel. Wij hebben het getest.

De enTourage Pocket Edge verenigt een tablet en een e-reader in één toestel. Wij hebben het getest.


Het resultaat van het combineren van een tablet en e-reader is een kloek apparaat dat wat aan een netbook doet denken. De behuizing in zwarte en grijze kunststof ziet er langs beide zijden eender uit. Als je de Pocket eDGe openklapt, vallen de twee schermen op.


Rechts zit het 7-inch grote tablet scherm met WXGA-resolutie (800 x 480), links het 6-inch scherm van de e-reader. Het e-Ink scherm heeft een resolutie van 800 x 600 pixels en 16 grijswaarden. Boven het scherm zit een 2 megapixel camera. Het ontwerp is wel doordacht: je kan immers beide schermen 180° draaien zodat je enkel met tablet of e-reader kunt werken, waardoor het apparaat compacter en draagbaarder wordt. Wel is het met een gewicht van 610 gram aan de zware kant.


Tablet

Besturingssysteem van de tablet is het inmiddels verouderde Android 1.6. Multitouch is met deze versie bijvoorbeeld niet mogelijk. De bediening van de tablet gebeurt via enkele knoppen aan de zijkant of rechtstreeks met de stylus of je vinger op het resistieve touchscherm. Opstarten is een hele klus voor deze combinatie van tablet en e-reader. De Pocket eDGe doet er ruim 70 seconden over vooraleer je met de tablet aan de slag kunt en nog eens 10 seconden langer voor de e-reader beschikbaar is.


E-reader

De e-reader activeer je via het tablet-scherm. Ook de bibliotheek met boeken en documenten en de instellingen bedien je met het touchscherm van de tablet. De Pocket eDGe heeft een geheugen van 4 GB, waarvan er 3 GB beschikbaar is voor de gebruiker. Je kunt dus een forse bibliotheek meesleuren. Bovendien heeft deze eDGe zowel een miniS- geheugenkaartsleuf als een usb-aanluiting voor extra opslag, zodat je naast e-boeken ook muziek- en videobestanden op het toestel kan gebruiken.


De e-reader ondersteunt het ePub- en PDF-formaat. Bladzijden ‘omslaan’ doe je met de voor- en achteruittoetsen links van het scherm of door met de stylus op de pijltjestoetsen onderaan het scherm te tikken. Er is ook een toets om in te zoomen op de tekst en een toets om tussen de drie toepassingen te switchen: Reader, Journal en Calendar.


Door een Android tablet te combineren met een e-reader beschik je over het voordeel dat je snel iets kan opzoeken in Google (als je een draadloze verbinding hebt, de Pocket Edge ondersteunt WiFi 802.11 b/g) wanneer je in een tekst iets tegenkomt waar je meer over wil weten.


Conclusie

Het grote voordeel van de combinatie van een tablet en e-reader is dat je ze interactief kan gebruiken. Kom je op de e-reader in een tekst iets tegen wat je wil opzoeken, dan is dat snel opgezocht met een zoekopdracht op Google op het tabletgedeelte. Bovendien hoef je niet met twee apparaten te sleuren. Daardoor lijkt ons de Pocket eDGe zeker geschikt voor studenten, al zal het prijskaartje van 399 euro hen mogelijk afschrikken. De interactie tussen e-reader en Android tablet heeft wel een fors nadeel: waar je andere e-readers weken kan gebruiken zonder een laadbeurt, zal je de Pocket eDGe bijna dagelijks moeten opladen. Bovendien koop je een tablet met een verouderde versie van het Android besturingssysteem.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content