Compacte Android-camera met aanraakscherm

Nikon Coolpix S810c © Nikon

Nikon rustte de Coolpix S810c compacte digitale camera uit met het Google Android-besturingssysteem. Via het aanraakscherm kun je foto’s delen op sociale netwerken of apps installeren uit de Google Play app-winkel. Wij zochten uit of een Android-camera voordelen heeft tegenover een gewone digitale camera.

De nieuwe Nikon Coolpix S810c, opvolger van de S800c uit 2012, ziet eruit als een gewone compacte digitale camera, maar heeft een volwaardige versie van Android 4.2.2 “Jelly Bean” aan boord. Via de ingebouwde WiFi-verbinding en het 3,7-inch (9,4-cm) aanraakscreen op de achterkant heb je toegang tot alle gebruikelijke Android-functies en kun je apps installeren van de Google Play app-winkel, zoals Google+ Photos, Instagram, Facebook, Twitter en Snapseed.

Kenmerken

Uiterlijk lijkt de ivoorwitte Coolpix S810c als twee druppels water op zijn voorganger, de S800c uit 2012. De nieuwe versie is iets dikker, hoger en breder en weegt ook zwaarder. De precieze afmetingen zijn 11,3 x 6,35 x 2,75 cm, bij een gewicht van 216 gram.

De 1/2,3 inch langs achter verlicht cmos-sensor heeft een effectieve resolutie van 16,79 miljoen pixels. Dat is hetzelfde aantal pixels als bij het model uit 2012. Het Nikkor-objectief biedt een 12x optische zoom, aangevuld met een 4x digitale zoom en heeft een focuslengte van 4,5 tot 54 mm (equivalent tot een 25-300 mm 35mm lens).

Het diafragmagetal van deze lens varieert van f/3,3 tot F/6,3. Dat zijn allemaal lichtjes betere waarden dan bij de S800c. Macro-opnames zijn mogelijk tot op 2cm afstand. Een hybride vibratiereductiefunctie minimaliseert cameratrillingen voor stabielere beelden.

Wireless-N wifi en a-gps zijn ingebouwd. Het tft-lcd aanraakscherm heeft een diagonaal van 9,4 cm en geeft 1,29 miljoen pixels weer. Het beeld dat je op het scherm ziet komt voor 98% overeen met wat de lens “ziet”. De camera heeft evenwel geen apart oculair.

De Coolpix S810c draait Android 4.2.2 en heeft een Cortex-A9 cpu met 1GB RAM. De interne opslagruimte van 4GB, waarvan nog ongeveer 1GB vrij is voor de gebruiker, breid je uit met behulp van een microsd-kaartje.

De verwisselbare Nikon Lithium Ion EN-EL23 accu laadt op in 3 uur 45 minuten, waarna je maximaal 270 opnamen kunt maken (gemeten volgens de methodes van de Camera & Imaging Products Association CIPA).

Twee interfaces

Hoewel de S810c een recentere versie van Android draait dan zijn voorganger de S800c, wijzigde Nikon zo goed als niets aan de werking en de gebruikersinterface van zijn Android-camera. Nikon’s camera-interface draait in essentie apart van de Android-interface. Je moet dus twee aparte interfaces onder de knie krijgen om vlot met deze Android-camera te kunnen werken.

De Android-interface is de standaard Jelly Bean-interface en ondersteunt ook alle Android-apps die je op een gewone smartphone of tablet kunt gebruiken, met uitzondering uiteraard van typische telefonie-apps, want deze camera heeft geen ingebouwde gsm.

Opnames

De Nikon Coolpix S810c is een echte digitale camera, geen veredelde smartphone-camera. De opnamemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Er zijn zes verschillende opnamestanden: twee verschillende soorten automatische standen, zeventien scènes (van portret over voedsel tot dieren), elf speciale effecten (van zacht tot speelgoedcamera-effect), één slim portret met automatisch glimlach-, lach- en gezichtsherkenning en één filmstand met autofocus, windruisreductie voor de ingebouwde stereomicrofoon en videoresoluties in stappen van 1080p/30 fps Full HD tot 240p, met ook de mogelijkheid om 60 beelden per seconde op te nemen in 720p of 15 fps in 1080p.

Een volledig manuele opnamestand heeft deze camera niet en beelden kunnen ook uitsluitend gecomprimeerd worden opgeslagen: een raw-mogelijkheid ontbreekt. Dit blijft dus een kiekjesmachine, maar eentje die betere opnames maakt dan zelfs de beste smartphonecamera.

Conclusie

Als je al geïnvesteerd hebt in de Nikon Coolpix S800c is er geen reden om over te stappen op zijn opvolger, de Coolpix S810c. Vind je fotokwaliteit het allerbelangrijkste en ben je minder geïnteresseerd in de extra mogelijkheden van de Android-integratie dan kijk je beter uit naar een gewone compactcamera, eventueel met ingebouwde wifi en gps. Wil je je opnames zo snel mogelijk met de wereld delen en vind je de kwaliteit van je Android-smartphonecamera niet goed genoeg dan biedt de Nikon Coolpix S810c net dat beetje extra en kan het wel een goede investering zijn.

Adviesprijs: de Nikon Coolpix S810c kost 299 euro en bestaat in zwarte of witte uitvoering.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content