Compacte beamer met ultrakorte projectieafstand

De Ricoh PJ WX4130 dlp-beamer is een ultrakorte-afstandprojector die beelden van meer dan twee meter diagonaal kan projecteren op minder dan 25 centimeter afstand van projectiescherm of muur. Wij hebben deze compacte beamer getest.

De Ricoh PJ WX4130 dlp-beamer is een ultrakorte-afstandprojector die beelden van meer dan twee meter diagonaal kan projecteren op minder dan 25 centimeter afstand van projectiescherm of muur. Wij hebben deze compacte beamer getest.


De dlp-projector van Ricoh is licht (3kg) en compact (22 x 26 x 14cm) genoeg om het overal mee te nemen en het na gebruik veilig op te bergen. Belangrijker is de mogelijkheid om de beamer vlakbij een projectiescherm of muur verticaal op te stellen. Twaalf à vijfentwintig centimeter afstand is voldoende om een beeld te projecteren tussen 1,22 en 2 meter. Alle kabels pluggen in op de linkerzijkant van het apparaat.


Het projectievlak hoeft niet egaal wit te zijn: er zit een correctie in waarmee ook geprojecteerd kan worden op beige, grijze en zwarte borden en achtergronden. Je kunt de projector op de vloer zetten, maar dan zal het projectiebeeld niet meer dan een dertigtal centimeter boven de grond uitkomen. Een stoel, bankje, tafeltje of stapel boeken is voldoende om het beeld hoger te projecteren.


Met de focusregelaar op de voorkant zet je het beeld eenvoudig scherp. Uiteraard zit er ook een trapeziumcorrectie in. Die kun je desgewenst automatisch instellen, zodat het beeld gecorrigeerd wordt volgens de hoek waarin de beamer is opgesteld. Maar in de praktijk werkt de manuele “keystone” volgens ons toch nog het vlotst.


Netwerk-versie

De N-variant die wij testten heeft zowel een vaste als een draadloze netwerkverbinding. De vast ingebouwde WiFi-module voldoet aan de recentste standaarden. Installatie met één druk op de knop via WPS (WiFi Protected Setup) is mogelijk. De WiFi-module kan ook dienst doen als ad-hoc draadloos toegangspunt.In combinatie met de meegeleverde Windows-software is het op die manier erg eenvoudig om het beeld van bijvoorbeeld een laptop draadloos te projecteren.


Ricoh levert verder netwerkbeheersoftware mee waarmee systeembeheerders één of meer Ricoh-beamers op afstand kunnen benaderen. Men kan de beamer op afstand in- en uitschakelen, maar ook kunnen op afstand aansluitingen, beeld en geluid worden gemanipuleerd. De Windows-software werkte tijdens onze test overigens probleemloos op een laptop met Windows 8.


Via de Ricoh Smart Presenter iPad-app kun je ook tabletbeelden draadloos projecteren en dus volledig papierloze presentaties geven. De app kan de beelden van de presentatie naar de projector sturen, terwijl je op het app-scherm je notities kunt bekijken. Je kunt de presentatie tegelijk ook doorsturen naar maximaal tien andere iPads in hetzelfde lokaal.


Praktijk

Op de beeldkwaliteit valt niets af te dingen, zowel voor data- als voor videoprojectie. Zelfs in de fluisterstille ecostand, is de lamp van de PJ WX4130 voldoende krachtig om te gebruiken in een normaal verlichte ruimte. Als de lamp op volle kracht brandt, kan er ook geprojecteerd worden in een sterk verlichte ruimte, maar de ventilator is dan wel goed hoorbaar.


Lichtsterkte is vaak een probleem bij ultra short throw beamers, maar met een nagenoeg uniforme lichtstroom van bijna 2.500 lumen is deze Ricoh bij de betere van de klas. Let wel op met projectiedoeken die niet volledig vlak zijn, zoals een oprolscherm waarbij het doek onvoldoende opgespannen kan worden. Het is op oneffen ondergronden moeilijk om een volledig recht beeld te projecteren. De trapeziumcorrectie kan dit euvel maar gedeeltelijk verhelpen.


Conclusie

De Ricoh PJ WX4130N is met een prijskaartje van 2.050 euro een van de duurdere ultra short throw projectoren op de markt, maar het is ook een van de betere, zowel wat betreft uitrusting, bouwkwaliteit als beeldkwaliteit. De PJ WX4130-variant zonder netwerkmodule kost overigens enkele honderden euro minder, maar de netwerkcapaciteit is in een zakelijke omgeving wat ons betreft eigenlijk onmisbaar.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content