CompactFlash kaart voor high-end camera’s

Digitale spiegelreflexcamera’s worden almaar krachtiger en krijgen steeds meer snufjes. Snellere geheugenkaartjes zijn dus een logische evolutie. Wij bekeken Kingston’s CompactFlash Ultimate 16 GB met een doorvoersnelheid van bijna 88 MB/s.

Digitale spiegelreflexcamera’s worden almaar krachtiger en krijgen steeds meer snufjes. Snellere geheugenkaartjes zijn dus een logische evolutie. Wij bekeken Kingston’s CompactFlash Ultimate 16 GB met een doorvoersnelheid van bijna 88 MB/s.


De theoretische maximale doorvoersnelheid van bijna 88 MB/s is 600 keer sneller dan de allereerste CompactFlash die ooit werd gebouwd en die toen een maximale doorvoersnelheid bood van 150 KB/s.


Die hoge snelheid is geen overbodige luxe, want dit soort geheugenkaartjes wordt tegenwoordig bijna nog uitsluitend gebruikt in digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s). En die worden almaar krachtiger en krijgen steeds meer snufjes, waaronder ook de mogelijkheid om hogeresolutie videobeelden op te nemen. Het geheugenkaartje moet dat wel allemaal kunnen volgen. Vandaar dat een sneller kaartje beter geschikt is voor de nieuwste generatie DSLR’s.


Bruikbare capaciteit

Van de opgegeven capaciteit van 16 GB blijft in de praktijk nog ongeveer 14,8 GB over. Het kaartje is standaard geformatteerd in het FAT32-formaat dat door de meeste digitale camera’s wordt herkend. Je kunt het uiteraard ook herformatteren in NTFS of exFAT mocht dat nodig zijn.


Prestaties

We lieten verschillende testprogramma’s los op de Kingston CompactFlash Ultimate. Omdat de theoretische doorvoersnelheid hoger ligt dan de maximale doorvoersnelheid van USB 2.0 (60 MB/s in theorie, maar 40 MB/s in de praktijk) gebruikten we een USB 3.0 kaartlezer.


In de HD Tach 3.x benchmark maten we een constante leessnelheid van bijna 35 MB/s. Schrijven lukte niet: de schrijftest brak na een tijdje af zonder een foutmelding. Als we gewoon een directory met allerlei bestanden kopiëerden, maten we, afhankelijk van het soort bestanden, schrijfsnelheden van 21 à 25 MB/s. Dat zijn goede, maar geen uitstekende cijfers. Er bestaan immers snellere UDMA6-geheugenkaartjes onder andere van SanDisk.


We hadden geen snelle DSLR bij de hand, maar als we de op een pc gemeten effectieve schrijfsnelheid van ca. 25 MB/s extrapoleren naar gebruik in een digitale camera kun je op dit kaartje een effectieve snelheid van ca. 5 fps halen bij het wegschrijven van 12-bit ongecomprimeerde RAW-bestanden.


Conclusie

De Kingston CompactFlash 16 GB Ultimate 600 is niet het snelste UDMA6-geheugenkaartje dat je kunt kopen, maar de prestaties zijn behoorlijk in het licht van het min of meer democratische prijskaartje van 105 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content