Degelijke en veilige BlackBerry met volwaardig klavier

De BlackBerry Q10 is een nieuwe smartphone met volwaardig toetsenbord en een 3,1-inch aanraakscherm. Wij ontvingen van BlackBerry een azerty-exemplaar voor een test.

De BlackBerry Q10 is uitgevoerd in een combinatie van mat en glanzend zwart met zilverkleurige accenten. Het 3,1-inch Super Amoled aanraakscherm neemt een belangrijk gedeelte van de voorzijde in beslag.


Onder het scherm bevindt zich een volwaardig azerty-klaviertje. De toetsen zijn groot genoeg (ook voor mensen met grote vingers) en bovendien voelen ze goed aan.


Technisch

De BlackBerry Q10 heeft 16 GB interne opslag. Via een microSD-kaart kan je het opslaggeheugen uitbreiden tot maximaal 32 GB. Deze smartphone wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S4-processor met 1,5 GHz dual-core CPU in combinatie met 2 GB ram-geheugen.


De camera op de achterzijde ondersteunt video-opnames in 1080p Full HD. Daarnaast is ook een secundaire 2 megapixel camera voorzien op de voorzijde die kan opnemen in 720p HD. Videobellen in hoge kwaliteit behoort dus tot de mogelijkheden. Bij het bekijken van onze testfoto’s is de video- en fotokwaliteit van de Q10 eerder matig te noemen.


Gebruiksgemak

Over het gebruiksgemak zijn we meer te spreken. Om bijvoorbeeld het scherm te activeren, veeg je simpelweg met je vinger van de onderste schermrand naar boven (optioneel kan dit ook met de stroomknop, zoals bij andere smartphones). Om de instellingen te wijzigen veeg je van de bovenste schermrand naar beneden. Rechts vegen geeft toegang tot alle geïnstalleerde apps. Links vegen opent de BlackBerry Hub.


De BlackBerry Hub is een universele inbox met al je agenda-, e-mail-, chat- en sociale netwerken-berichten. Je bepaalt zelf welke informatie de Hub toont. Via “Active Peek” kun je snel even kijken naar de Hub terwijl je een andere taak uitvoert. Tijdens een telefoongesprek kun je bijvoorbeeld spieken om je volgende afspraak te zien.


Onderscheid privé en werk

Heel innovatief is ook BlackBerry Balance. Deze voorziening scheidt naadloos het privégedeelte van het zakelijke gedeelte van de smartphone. Zakelijke data blijft binnen een beveiligde bedrijfsperimeter die ingesteld wordt met en beveiligd is door de BlackBerry Enterprise Service 10 server.


De persoonlijke e-mailaccounts, documenten, foto’s, apps etc. van de gebruiker zitten in een apart gedeelte van de Q10. De Hub en de agenda kunnen overigens tegelijk privé- en zakelijke informatie tonen.


Verlaat iemand het bedrijf dan kan de beheerder alle bedrijfsdata van het toestel wissen, terwijl alle persoonlijke gegevens behouden blijven. Medewerkers kunnen hun smartphone ’s avonds of in het weekend bijvoorbeeld ook in de privémodus zetten, zodat alle zakelijke communicatie tijdelijk uitgeschakeld wordt.


BlackBerry Link

BlackBerry Link is erg handige software voor het synchroniseren en delen van mediabestanden zoals muziek, foto’s, video’s en documenten tussen BlackBerry 10-apparaten en je computer.


Bovendien kan je met deze software eenvoudig overschakelen van een eerder BlackBerry-apparaat en een back-up maken van je gegevens. Ook software-updates voor je toestel kan je verkrijgen via BlackBerry Link.


Conclusie

De BlackBerry Q10 (669 euro) is een zeer degelijke en veilige smartphone voor bedrijfsomgevingen dankzij het BlackBerry 10 platform. BlackBerry Balance zorgt ervoor dat zakelijke en persoonlijke data strikt gescheiden blijft. Gebruikers die het liefst werken met een fysiek toetsenbord kiezen best voor de BlackBerry Q10. Als je voorkeur uitgaat naar een volledig aanraakscherm dan is BlackBerry Z10 een betere oplossing.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content