Dell monitor met aanraakfunctionaliteit

We testten de Dell 23 Touch (P2314T), een van Dell’s drie nieuwe Touch-monitoren met aanraakfunctionaliteit voor Microsoft Windows 8, Windows 8.1 en smartphones en tablets met MHL-functionaliteit.

Net zoals zijn grotere 27-inch (69 cm) broer heeft de Dell 23 Touch (P2314T) een vast gemonteerde v-vormige aluminium standaard die tot 60 graden kan kantelen. De kleinere en goedkopere Dell 20 Touch (E2014T) heeft een traditionele monitorvoet.


Voordeel van de verstelbare standaard op de 23- en 27-inch modellen is dat je de monitor eenvoudig naar je toe kunt trekken en perfect opstellen naargelang wat je wil doen: traditioneel computerwerk met toetsenbord en muis of Windows 8 met je vingers bedienen.


Deze monitoren kun je optioneel ook ophangen of monteren op de Dell Single Monitor Arm, die kan bewegen en kantelen.


Kenmerken

De 20 Touch biedt een resolutie van 1600 x 900 pixels. Bij de 23 Touch en 27 Touch is dit 1600 x 1080 pixels. De grotere modellen zijn iets helderder (270 cd/m2 in plaats van 220 cd/m2).


Het 20-inch (50 cm) model heeft een Twisted Nematic (TN) led-paneel met een kijkhoek van 160° horizontaal en 170° verticaal. De 23- en 27-inch modellen hebben een In-Plane Switching (IPS) led-paneel met een grotere kijkhoek van 178° horizontaal én verticaal.


De kleinere monitor werkt met infrarooddetectie van aanrakingen en ondersteunt vijf gelijktijdige aanrakingen, terwijl de twee grotere modellen capacitieve technologie gebruiken (zoals smartphones en tablets) en aanrakingen met tien vingers tegelijk kunnen detecteren.


Inzake aansluitingen is er nauwelijks verschil tussen de drie modellen. De kleinere monitor heeft geen usb 2.0/3.0 downstream poort (de twee grote modellen hebben er twee), maar heeft verder net dezelfde aansluitingen als de 23- en 27-inch modellen: DisplayPort 1.2, HDMI met MHL (om een smartphone of tablet aan te sluiten mét surround-geluid en aanraakfunctionaliteit), VGA, audio line-out en usb upstream (voor de aanraakondersteuning).


Praktijk

We hebben de Dell 23 Touch getest met verschillende Windows 8 en 8.1 tablets en laptops. Naast de beeldaansluiting moet je ook nog de usb upstream-poort op je pc aansluiten om de aanraakfunctionaliteit te kunnen gebruiken. Windows herkende de monitor in alle gevallen probleemloos.


De aanraakinterface werkt even goed als rechtstreeks op het scherm van de tablet of laptop: we merkten geen vertragingen en konden vegen, schuiven en “pinchen” zoals we dat gewend waren op de schermen van de tablets en laptops zelf. Ook met tien vingers typen op het schermtoetsenbord verliep probleemloos. Dat je de monitor bijna plat kunt leggen met behulp van de schuifstandaard is daarbij een extra hulpmiddel.


Onvermijdelijk krijg je na een tijdje heel wat vingervlekken op het scherm, maar die verwijder je probleemloos met het meegeleverde (of een ander) microvezeldoekje.


De beeldkwaliteit van deze monitor is uitstekend, met goede zwart- en witwaarden, een gelijkmatige helderheid over heel het scherm en gestoken letters. Ons testexemplaar had geen enkele kapotte pixel.


Een nadeel van de handige schuifstandaard is dat je deze monitor niet in de hoogte kunt verstellen. Met de optioneel verkrijgbare Dell Single Monitor Arm is dit euvel te verhelpen.


Stroomverbruik

De 23 Touch verbruikt gemiddeld 17 Watt. In ruststand daalt dit tot een nauwelijks meetbare 0,5 watt. Via de PowerNap-instelling kun je de monitor trouwens automatisch dimmen wanneer hij niet wordt gebruikt.


Conclusie

De Dell 23 Touch (446 euro) biedt een goede beeldkwaliteit. De aanraakervaring is onder Windows 8.x identiek dezelfde als die op een kleiner scherm.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content