Derde generatie Surface Pro getest

Microsoft Surface Pro 3 met pen © Microsoft

De nieuwste versie van Microsofts Windows 8-tablet Surface Pro is op heel wat vlakken verbeterd tegenover de vorige en originele generaties. Maar de Windows 8-tablets van andere fabrikanten hebben ondertussen hun achterstand ruim ingehaald. Kan de Surface Pro 3 nog overtuigen? Wij zoeken het uit in deze test.

Microsoft levert de derde generatie van de Surface Pro direct met Windows 81+Update en zo hebben wij deze convertibele tablet-pc ook getest. Terwijl er tussen de eerste en tweede generatie uiterlijk weinig verschil viel te bespeuren, heeft generatie drie een opvallende nieuwigheid, namelijk een groter 12-inch scherm met een hogere Full HD+ resolutie van 2.160 x 1.440 pixels. Het apparaat is daardoor enkele centimeters breder en hoger dan zijn voorgangers, maar het goede nieuws is dat de Surface Pro 3 niet alleen dunner is (slechts 9,1 mm), maar met zijn 800 gram ook heel wat minder weegt.

Dat is wel het gewicht voor de tablet alleen. Koppel je er het optionele Type Cover 3 toetsenbord aan dan stijgt het gewicht tot een nog steeds erg schappelijke 1,105 kg. De prijs stijgt dan ook met 129,99 euro. Dat afneembare toetsenbord is eigenlijk een noodzakelijke aanvulling om van deze tablet een handige en compacte laptop te maken.

Type Cover 3

De nieuwe Type Cover voelt steviger aan dan de vorige versie en heeft een iets beter reagerend aanraakgevoelig cursorvlak. Het toetsenbord klikt nog altijd snel en eenvoudig magnetisch vast aan de onderkant van de tablet. Nog een verbetering is dat dit nu met een knikje gebeurt, zodat het toetsenbord dichter tegen het scherm aanleunt en ook van zelf een beetje schuin staat.

Alle versies worden geleverd met een stylus en hebben een geïntegreerde tpm-beveiligingschip die vooral in bedrijfsomgevingen van belang is. De compacte stroomaansluiting klikt zoals voorheen magnetisch vast in de zijkant, al is het mechanisme iets veranderd, waardoor het minder snel loslaat, maar tegelijk ook iets moeilijker te bevestigen is.

Prestaties

We lieten onze gebruikelijke benchmarks los op de Surface Pro 3: Futuremark PCMark 8, Futuremark 3DMark Professional en Futuremark Peacekeeper web-benchmark. Daaruit blijkt dat de nieuwe Surface Pro niet merkelijk sneller is dan het vergelijkbare eerdere model.

Zo is de Windows Experience Index of WEI voor het Core-i5 model, die Microsoft niet meer adverteert maar die je nog altijd via de opdrachtregel kunt berekenen, hetzelfde gebleven, namelijk 5,4. De grafische prestaties zijn lichtjes verbeterd, met bijvoorbeeld een 3DMark Ice Storm Extreme (1080p) score van 30107 punten tegenover 28351 punten voor de Core-i5 Surface Pro 2. Hetzelfde geldt voor de webscore: 2.367 Peacekeeper-punten tegenover 2.156 punten voor het vorige model.

De PCMark 8 “Home score” is 2.354 punten en ligt zelfs lager dan bij de vorige versie, die nog 3.065 punten haalde in deze benchmark. In de “Work Score” haalt de Surface Pro 3 3.011 punten, tegenover 4.002 punten voor de Surface Pro 2. De lagere scores voor de nieuwe versie kunnen we niet verklaren, maar hebben mogelijk te maken met een update die Futuremark ondertussen doorvoerde voor zijn benchmark, waardoor de cijfers mogelijk niet helemaal te vergelijken zijn. In de PCMark 8 schijftest haalt de nieuwe Surface Pro overigens wel een bijna identieke score als zijn voorganger, namelijk 4.882 tegenover 4.843 punten… Laten we gewoon concluderen dat de nieuwe versie van de Surface Pro ongeveer hetzelfde presteert als de vorige versie.

Inzake autonome doet de nieuwe versie het trouwens wel beter dan de vorige, met een geschatte autonomie van 222 minuten tegenover 164 minuten in de PCMark 8 batterijtest.

Toen we in 2013 voor Datanews Windows-laptops vergeleken, bleek de Surface Pro 2 “met voorsprong” de snelste uit de test te zijn. In die test staken apparaten van Acer, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung en Toshiba, dus van alle belangrijke hardwarefabrikanten.

Een jaar later is het verschil tussen de Windows 8-tablet van Microsoft en van de meeste andere fabrikanten kleiner geworden te zijn. We voeren op al die toestellen dezelfde testen uit en wegen de resultaten dan volgens allerlei criteria waarmee we je niet lastig willen vallen. Dat resulteert in prestatie- en prijsprestatiescores op 100 punten.

In onderstaande tabel zie je hoe de Surface Pro 3 zich volgens onze testen verhoudt tot enkele andere recente Windows-apparaten. We hebben de resultaten gesorteerd volgens prijsprestatiescore.

Derde generatie Surface Pro getest

De Surface Pro is niet meer de allersnelste Windows-convertibele, maar qua prijskwaliteit zit het nog méér dan snor. Alleen Dell biedt met zijn Venue 11 Pro een vergelijkbare prijskwaliteitverhouding, maar die Windows 8.1-tablet heeft een kleiner scherm met een lagere resolutie.

Conclusie

De Microsoft Surface Pro 3 blijft een van de beste Windows 8.1-convertibele tablets, al verkleint het verschil met de hardware-aanbiedingen van andere merken.

Adviesprijs 1.429 euro voor de geteste versie met toetsenbord.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content