Desktop-pc met krachtige videokaart bij Aldi

Medion Akoya MD 8844 © Medion

Vanaf woensdag 3 december 2014 verkoopt Aldi in haar filialen de Medion Akoya MD 8844 (P5395D), een desktop-pc met een prijskaartje van 599 euro. We overlopen de specificaties van deze Medion desktop.

Meestal zijn de Medion desktop-pc’s bij Aldi instapmodellen die voor399 euro verkocht worden. Ditmaal ligt er een duurder model in de winkels. De meerprijs voor de nieuwe Medion Akoya MD 8834 (P5270D) pc zit hem al zeker niet in de kast. Het is zoals altijd een glanzend zwarte doos van 18,0 x 37,5 x 41,5 cm en 9 kg zwaar met bovenaan een ligplaats voor een Medion externe harde schijf die je wel extra moet aanschaffen. Muis en klavier worden, ook zoals altijd, meegeleverd.

Processor

De Akoya MD 8834 (P5395D) is gebouwd rond een Intel Core i5-4460 processor. Dat is een vrij recente processor met 4 kernen (quad-core) die aan een respectabele snelheid van 3,20 GHz werken. De Intel Turbo Boost functie kan daar zo nodig nog een schepje bovenop doen, tot 3,40 GHz. Medion voorzag de desktop van 8 GB DDR3 SDRAM werkgeheugen.

Een minpuntje voor wie ‘groen’ denkt, is het verbruik. Met een gemiddelde van 84 watt (met de vier kernen in werking) is dat niet bepaald een energiezuinige processor die bovendien wel wat koeling zal vereisen. Vergelijk dat maar even met de Intel Core i5 processors voor laptops, waar de energiezuinigste met 11,5 watt toekomen.

Grafisch

Alhoewel de Intel Core i5-4460 processor een ingebouwde grafische component heeft die al bij al zeker niet slecht is (de HD Graphics 4600), verkoos Medion om in de Akoya MD 8834 (P5270D) een afzonderlijke grafische kaart te monteren. De keuze viel op de NVidia GeForce GTX 750 Ti, met een eigen videogeheugen van 2.048 MB DDR5. Op de website van PassMark Software behaalt deze videokaart een score van maar liefst 3.693.

Opslag

De meerkost van de Akoya MD 8834 (P5270D) tegenover de instap-pc’s van Medion zit voor een groot deel in de opslagcapaciteit. Medion monteerde er een harde schijf in van een riante 2 TB.

Mocht 2 TB voor jou niet voldoende zijn dan kan je je nog altijd een USB 3.0 externe harde schijf van Medion aanschaffen, een HDDrive2Go Super Speed. Die past dan naadloos in het dockingstation boven op de desktop. Bovendien geeft dat een extra mogelijkheid om eenvoudig foto’s, films etc. overal mee te nemen of veilig weg te bergen.

Verder is deze desktop uitgerust met een USB 3.0-aansluiting vooraan (handig voor een snelle USB 3.0-geheugenstick), een multikaartlezer voor SD-, MS-, MMC- en xD-geheugenkaarten plus nog een CD/DVD-brander. Aan opslagmogelijkheden geen gebrek dus!

Aansluitingen

Zoals we intussen gewend zijn bij Medion desktops (wat niet wil zeggen dat we het goedkeuren) vinden we achteraan wel 4 USB 2.0-aansluitingen, maar geen enkele van het snelle type USB 3.0.

Je beeldscherm of televisiescherm kan je aansluiten op de grafische kaart met HDMI, DVI of een intussen toch al wat verouderde VGA-aansluiting.

Op het internet geraak je draadloos via de 802.11n standaard technologie (maar geen 802.11ac) ofwel met een kabel via de Gigabit LAN-netwerkcontroller (10/100/1000 Mbit/s).

Software

Het besturingssysteem is zoals verwacht Windows 8.1. Er staat nergens iets vermeld over de Update maar we gaan er van uit dat die er ook opzit.

Van Microsoft krijg je nog Windows Essentiels en een 30 dagen testversie voor Office 365. Een andere voorgeïnstalleerde testversie komt van McAfee: McAfee LiveSafe – 30 dagen gratis, daarna te betalen.

Cyberlink is van de partij met een Home Cinema Suite. Die omvat Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector. In het Medion MediaPack zitten Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.

Conclusie

De Aldi Medion Akoya MD 8844 (P5395D) is dank zij de Intel Core i5 processor een snelle desktop met een videokaart die ook moderne spelletjes toelaat. Ook voor de bewerking van video’s lijkt hij ons zeer geschikt.

Adviesprijs: 599 euro

Bron: www.diskidee.be

Partner Content