Desktop-pc voor budgetprijs bij Aldi

Vanaf woensdag 19 maart 2014 heeft Aldi een desktop-pc in de aanbieding. Het betreft de Medion Akoya MD 8392 (E2215D) die een budgetvriendelijk prijskaartje heeft van 399 euro. Een preview.

De nieuwe Medion desktop-pc die Aldi aanbiedt heeft de oude vertrouwde, zwart glanzende behuizing die 18 x 37,5 x 41,5 cm meet en ongeveer 9 kg weegt.


De bovenkant van die behuizing is tegelijkertijd het Dockingstation 3 voor een externe Medion HDDrive2go super speed harde schijf. Eigenlijk wel praktisch, want je externe harde schijf vormt zo als het ware één geheel met de computer, maar anderzijds ben je dan wel gebonden aan een harde schijf van Medion met zijn specifieke aansluiting.


In dezelfde periode (19 maart) is trouwens ook zo’n HDDrive2go super speed schijf in aanbieding, de Medion MD 90195 (P83776) met 1000 GB opslagcapaciteit aan 69,99 euro.


Processor

Als processor koos Medion niet voor een model uit de Intel Core i3, i5, i7 reeks, maar voor een Intel Pentium G3220. Dat is een vrij recente processor, daterend van september 2013. Hij maakt ook deel uit van de Haswell-generatie processors.


Om de Pentium G3220 even te situeren in de Intel familie: de Core i7 en i5 zijn allemaal Quad Core processors, al dan niet met Intels Turbo Boost functie; de Core i3 zijn de instapmodellen met slechts twee kernen, maar dan wel met Intels Hyper-Threading Technology waardoor vier kernen gesimuleerd worden.


De in de Akoya MD 8392 (E2215D) gebruikte Pentium G3220 zit daar nog onder: twee kernen, geen Turbo Boost, geen Hyper-Threading. Hij werkt aan 3 GHz, ook niet bepaald uitzonderlijk. Op het gebied van zuivere rekencapaciteit zijn de verwachtingen dan ook eerder matig tot zwak.


Grafisch

In de Pentium G3320 zit ook een grafische component, de Intel Graphics HD. Ook niet echt een hoogvlieger, maar Medion voegde nog een extra videokaart aan deze pc toe, een NVidia Geforce GTX 745 DirectX 11. Deze kaart heeft een eigen videogeheugen van 2.048 MB, waarmee ze het eerder knap bemeten werkgeheugen van 4 GB DDR3 SDRAM ter beschikking kan laten van de processor.


De kaart heeft wel een DVI-I- en een HDMI-aansluiting, maar geen VGA-poort. Heb je nog een oudere monitor, dan moet je gebruik maken van de meegeleverde verloopstekker.


Over de prestaties van de kaart valt weinig, eigenlijk niets te vertellen. Bij ons weten is ze gewoon nog nergens getest. Het enige spoor dat we vonden is dat ze als OEM kaart in de USA zou gelanceerd zijn op 18 februari 2014 – Medion heeft daar dan wel erg snel de hand op kunnen leggen.


Er bestaat wel een Geforce GT 745 DirectX 11, GT zonder X dus. Hierover vinden we “current games (as of 2013) can be played fluently in medium to high settings”. Als de GTX het dan nog een beetje beter doet, dan zou je er dus recente games vloeiend op moeten kunnen spelen.


Geheugen en opslag

Hoger vermeldden we reeds dat er 4 GB DDR3 SDRAM werkgeheugen in de Medion Akoya MD 8392 (E2215D) zit. Dat is een minimum minimorum om Windows 8.1 vlot te kunnen draaien, maar met een Pentium G3320 processor en rekening houdend met de 2 GB eigen videogeheugen van de grafische kaart is dat nog te verdedigen.


De harde schijf heeft een capaciteit van 1 TB, daar valt best mee te leven. Bovendien kan je die capaciteit gemakkelijk uitbreiden door een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf in het dockingstation bovenaan te plaatsen. Het is wel een ‘gewone’ harde schijf, geen hybride met een ingebouwd flash geheugen.


Verdere uitrusting

Voor wat de verdere uitrusting van deze budgetcomputer betreft, is er ook niet veel nieuws onder de zon: een multistandaard dvd/cd-brander, een multikaartlezer voor SD/MS/MMC/xD-geheugenkaarten en aansluitingen voor 6-kanaals High Definition Audio.


Je verbindt de Akoya MD 8392 (E2215D) met je netwerk en het internet ofwel draadloos via de snelle draadloze WiFi IEEE 802.11 n-standaardtechnologie ofwel met een kabel via een Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) netwerkcontroller.


Toch blijft het merkwaardig dat de reclame wel de voordelen van USB 3.0 bejubelt, maar dat het toestel (buiten de speciale aansluiting in het dockingstation) welgeteld één USB 3.0-aansluiting heeft en die zit dan nog vooraan. Achteraan vind je alleen 4 x USB 2.0-aansluitingen.


Software

Het besturingssysteem is Windows 8.1, de versie die terug een soort van Start-knop heeft, zodat je ze ook zonder aanraakscherm vlot kunt gebruiken. In april komt er trouwens een gratis update uit van Windows 8.1 die de muiswerking nog zal verbeteren. Microsoft levert ook nog een testversie van 30 dagen van Office 365.


Verder krijg je ook nog Power2Go, MediaEspresso, PowerDVD en PhotoDirector van CyberLink. In het Medion MediaPack vind je Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo. Het geheel wordt afgerond met een heleboel Windows 8 Apps en Games. Kaspersky is er ook terug bij met een 90 dagen proefpakket van Internet Security 2014.


Conclusie

Aldi schijnt zich te heroriënteren naar de budget- en instapcomputers. Het is in ieder geval al een poos geleden dat er nog eens een krachtige pc in de rekken van de discounter lag. De Medion Akoya MD 8392 (E2215D) die je op 19 maart 2014 kunt kopen, behoort met zijn prijskaartje van 399 euro alleszins ook weer tot de budgetcomputers. Als de grafische kaart waar maakt wat wij er van vermoeden, zit het op dat gebied wel prima, maar de processor is eerder een matig tot zwak model.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content