Deze betaalbare 4G-smartphone is ideaal voor mobiel gamen

Wiko Highway 4G © Wiko

Wij testten de Wiko Highway 4G, een betaalbare smartphone die uitermate geschikt is voor het spelen van mobiele games.

Wiko, de Franse fabrikant van betaalbare smartphones, brengt een 4G-versie uit van zijn populaire Highway 3G Android-gsm. Die is voorzien van een quad-core Nvidia Tegra 4i in plaats van een octa-core MediaTek MT6592 zoals de 3G-versie. Laat je niet misleiden door het minder aantal processorkernen: de Nvidia-processor presteert beter en is zeer geschikt voor het spelen van mobiele games. We hebben de Wiko Highway 4G getest.

Behalve het uiterlijk is er eigenlijk geen vergelijking mogelijk tussen de nieuwe Wiko Highway 4G en de eerder door ons geteste 3G-versie. Ja, de schermdiagonaal is nog steeds een zeer ruime 5 inch en het door Corning Gorilla Glass 2 beschermde aanraakscherm heeft nog altijd een Full HD 1080p resolutie met een uitstekende pixeldichtheid van 441 ppi.

Andere innerlijke en uiterlijke kenmerken zijn ook identiek, waaronder de (eerder matige) 16 megapixel camera op de achterzijde, de 8 megapixel webcam op de voorkant en de 16 GB opslagruimte die je helaas niet kunt uitbreiden.

Omwille van de 4G-ondersteuning moest een nieuwe SoC (system on chip) worden ingebouwd en dat werd de quad-core Nvidia Tegra 4i. De Highway 4G draait recht uit de doos Android 4.4.2, tegenover 4.2 voor de 3G-versie.

Wiko laat de standaard Android-interface intact en installeert ook weinig eigen apps, wat we een goede zaak vinden, want de wijzigingen die sommige fabrikanten aan Android aanbrengen, leiden vaak tot een vertraging van het besturingssysteem.

Games

Eén aanvulling is wel dat de Nivida TegraZone app geïnstalleerd is. Daar vind je allerlei games die geoptimaliseerd zijn voor het Nvidia-platform en dat maakt van deze betaalbare smartphone direct een ideale mobiele gaming smartphone.

Alle videogames die we probeerden speelden hapervrij met het game ingesteld op het hoogste detailniveau. Als de actie heel hevig is, heeft de smartphone wel de neiging om heet te worden.

Door de vrij krachtige nieuwe SoC is wel de dubbele sim-mogelijkheid van de Highway 3G gesneuveld. De Nvidia-chipset ondersteunt dat namelijk niet. In de Highway 4G kun je daarom maar één microsim kwijt. Waarom Wiko in de vrijgekomen ruimte geen sd-card-sleuf voorzien heeft, zal altijd een raadsel blijven…

Prestaties

De Wiko Highway 4G is niet zo snel als duurdere high-end Android-smartphones, zoals de Google Nexus 5 of Samsung Galaxy S5. Dergelijke smartphones zijn vooral op grafisch vlak nog heel wat sneller dan de Wiko.

In vergelijking met de Highway 3G is hij wel heel wat sneller, zowel in de algemene als in de grafische benchmarks.

Wat betreft de autonomie mag je ongeveer dezelfde batterijduur verwachten als bij de Google Nexus 5, maar minder dan bij de Samsung Galaxy S5. In de PCMark batterijtest haalde de Wiko Highway 4G een score van 281 minuten. Vergelijk dat met 284 minuten voor de Nexus 5 en 363 minuten voor de Samsung Galaxy S5.

Dat zijn ‘worst case’ cijfers als je de smartphone constant gebruikt (bijvoorbeeld om video te kijken of te gamen). In de praktijk mag je een autonomie van één à anderhalve dag verwachten, naargelang van wat je allemaal met je smartphone doet en hoe je bepaalde instellingen regelt.

Conclusie

De Wiko Highway 4G heeft een mooi design, een goed scherm en levert behoorlijke prestaties, ook in mobiele games. Voor relatief weinig geld koop je veel Android-smartphone.

Adviesprijs: 279 euro (met minstens tot 31 mei 30 euro cash-back)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content