Deze erg compacte Android-tablet is water- en stofbestendig

Sony Xperia Z3 Tablet Compact © Sony

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is een bijzonder platte en smalle Android-tablet die bovendien bestand is tegen waterspatten. Maar presteert hij ook goed? Wij zochten het voor je uit.

Sony’s Xperia Z3 Tablet Compact is slechts 6,4 mm dik (nauwelijks dik genoeg om de 3,5mm audiopoort comfortabel te herbergen) en maar 12,4 cm breed, smal genoeg om hem met één hand vast te houden. Ook het lage gewicht van 270 gram maakt dit mogelijk.

Toch heeft deze Android-tablet een Full HD Sony Triluminos ips-scherm met een diagonaal van 8,1 inches en een pixeldichtheid van 280 ppi. Dat scherm is trouwens van een uitstekende kwaliteit. Het is helder en heeft een brede kijkhoek. De kleuren zien er prachtig uit.

Als kers op de taart is deze tablet water- en stofbestendig volgens de IP65 en IP68 “immersion protection”-specificaties. Dit op voorwaarde dat je de afsluitklepjes voor de micro-sub laadpoort en microsd-geheugenkaartsleuf gesloten houdt.

Het chassis ziet en voelt stevig aan en is trouwens afgewerkt met metalen zijkanten. Het scherm heeft een vetafstotende coating en is versterkt met krasbestendig glas.

Specificaties

Uit de verpakking draait deze compacte tablet Android 4.4.4, maar tegen dat je dit leest kun je hem upgraden naar Android 5.0 ‘Lollipop’. Eén nadeel: de update kan niet op het toestel zelf, maar moet verplicht gebeuren met behulp van een Windows-pc, waarop je speciale updatesoftware van Sony installeert.

Kloppend hart is een 2,5 GHz Qualcomm SnapDragon die 3 GB werkgeheugen ter beschikking krijgt. De interne opslag is naar keuze 16 GB of 32 GB en qua verbindingen heb je de keuze tussen een versie met wifi of met wifi/4G. Wij testten de wifi-versie met 16 GB opslagruimte. Daar schiet maar 11,2 GB van over omwille van de vele vooraf geïnstalleerde apps, waarvan je de meeste als je dat wil wel kunt verwijderen. Daarnaast kun je de opslagruimte ook uitbreiden met maximaal 128 GB door middel van een microsd-geheugenkaartje.

Deze tablet is verder voorzien van een fm-radio met rds en a-gps navigatiechip. Om te navigeren wordt trouwens de Android-versie van Garmin Navigon meegeleverd met gratis Europese kaarten.

De chatcamera op de voorkant heeft een resolutie van 2,2 megapixel. De Sony Exmor RS for mobile foto- en videocamera aan de achterzijde heeft een eigen resolutie van 8 megapixel in 4:3 beeldverhouding en ondersteunt snufjes zoals lachdetectie, HDR, geotags, handmatige ISO etc. Je kunt er ook Full HD 1080p video mee opnemen. Een flitslampje ontbreekt echter.

Apps en multimedia

Allerlei camera-apps zijn vooraf geïnstalleerd. Voorbeelden zijn Veegpanorama om via schuiven panoramafoto’s te maken, Timeshift burst waarmee je meerdere foto’s in één keer maakt en er dan de beste uitkiest, Vine waarmee je video’s van zes seconden met anderen deelt, Live on Youtube waarmee je video live uitzendt op Youtube en AR-entertainment waarmee je allerlei virtuele objecten toevoegt aan foto’s en video’s. Plezier gegarandeerd, vooral dan voor het jongere volkje.

Deze tablet is Sony PlayStation gecertificeerd en kun je gebruiken als afstandsbediening voor een Sony PlayStation 4 (PS4). De Walkman-app gebruikt voortaan Spotify als muziekbron, al kun je er natuurlijk ook nog altijd lokaal opgeslagen muziek mee beluisteren.

Met de TV SideView app kun je Sony televisies en andere ondersteunde Sony-thuisapparaten bedienen. De app ondersteunt alle Belgische en Nederlandse tv-providers voor de ingebouwde programmagids.

Met de ingebouwde nfc-chip kun je op recente Sony-apparatuur, zoals headsets, speakers, tv’s of afstandsbedieningen die eveneens nfc aan boord hebben, trucjes uithalen zoals aanraken en direct foto’s bekijken op je tv of direct muziek beluisteren op je luidspreker. Als je de tablet tegen een Sony Personal Content Station draadloze hub tikt, maakt die automatisch een back-up.

Prestaties

In onze benchmarks presteert de Sony Xperia Z3 Tablet Compact goed. Zo haalt dit apparaat een Futuremark PCMark for Android score van 3767-punten en een Futuremark 3DMark Ice Storm 1.1 score van 17977 punten.

Er bestaan snellere compacte tablets, bijvoorbeeld de Google Nexus 9, maar weinig met zulk een stijlvol en compact design en toegevoegde snufjes, die, toegegeven, vooral tot hun recht komen wanneer je andere Sony-apparatuur in huis hebt.

Goed nieuws ook inzake autonomie: in PCMark bedraagt die bijna tien uur en dat is dus onder voortdurende belasting. Dat stemt overeen met de door Sony zelf opgegeven speeltijd van 10 uur voor video’s. Bij normaal gebruik is volgens Sony een autonomie tot 16 uur mogelijk en muziek kun je in totaal 130 uur beluisteren voor de batterij de geest geeft.

Conclusie

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact is een van de betere compacte tablets die je momenteel kunt kopen, zeker als je al veel Sony-apparatuur in huis hebt.

Adviesprijs: vanaf 379 euro voor de 16 GB wifi-versie

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content