Deze goedkoop geprijsde 9-inch tablet is te koop bij Aldi

Aldi Medion Lifetab MD 99066 (P8912) © Medion

Aldi verkoopt vanaf zaterdag 9 mei 2015 een nieuwe Android “KitKat”-tablet. Eigenlijk is “een tabletje” een betere omschrijving want de schermdiameter is slechts 8,9 inch (22,6 cm). De Medion Lifetab MD 99066 kost slechts 179 euro. We overlopen wat je voor die prijs in handen krijgt.

Laten we met het scherm beginnen. Met een schermdiameter van slechts 8,9 inch (22,6 cm) is het is een beetje kleiner dan gewoonlijk; 10 inch (26 cm) is immers een meer courante maat. Het goede nieuws is dat de resolutie niet in verhouding kleiner gemaakt werd, maar hetzelfde gebleven is: 1.920 x 1.200 pixels, Full HD dus. Dat belooft een bijzonder scherp beeld – al dient gezegd dat het verschil tussen 1.920 x 1.200 = 2.304.000 pixels op een 8,9 inch of op een 10 inch scherm zonder vergrootglas niet echt zichtbaar gaat zijn.

Het minder goede nieuws dan: het mag dan al een IPS-scherm zijn (wat een brede kijkhoek garandeert) en voorzien zijn van een “anti-vingerafdruk-laag”, het is niet (of alleszins onvoldoende) ontspiegeld. Knus in de zetel of gewoon op tafel onder een plafondlicht ga je al vlug last hebben van storende weerspiegelingen van lichtbronnen.

Processor

In zijn vorige Android-tablets monteerde Medion meestal een ARM Cortex A9 krachtbron. Deze keer viel de keuze op een Intel Atom Z3735F. Het is een quad-core zonder Hyper-Threading. De kernen werken aan 1,33 GHz maar hebben zo nodig een “burst”-frequentie tot 1,83 GHz. Deze cpu is gebouwd volgens een geoptimaliseerd 22 nm Low Power design met Tri-Gate transistoren. In mensentaal betekent dat: erg zuinig (minder dan 4 watt!) en een pak sneller dan zijn voorgangers.

Natuurlijk mag je voor 179 euro niet het nec-plus-ultra verwachten, maar het belooft wel een vlotte werking, ook voor spelletjes. Zeker omdat Medion deze krachtbron 2 GB DDR3 werkgeheugen meegaf, mooi in deze configuratie.

Dat erg lage verbruik heeft twee gevolgen. Eerst en vooral garandeert dat een lange levensduur van de batterij. De folder belooft tot 10 uur, maar testen van soortgelijke tablets met dezelfde cpu en analoge configuratie wijzen uit dat 14 en zelfs 16 uur haalbaar zijn. Een tweede gevolg is de geringe warmteproductie, zodat passieve koeling (zonder lawaaierige ventilator) voldoet.

Het grafisch gedeelte in een Intel Atom Z3735F is van het type HD Graphics. Die kennen we nog uit de Ivy Bridge (4de generatie) cpu’s in laptops en desktops. Niet verwonderlijk, de Atom Z3735F is immers al meer dan een jaar oud (1ste kwartaal 2014).

Uitrusting

Het interne geheugen bedraagt 32 GB. Daar kom je al een heel eind ver mee, maar zo nodig kan je die nog uitbreiden met behulp van microSD-, microSDHC- of microSDXC-geheugenkaarten tot maximaal 128 GB.

De verdere uitrusting is compleet, de Lifetab MD 99066 (P8912) moet hier zeker niet onderdoen voor veel duurdere tablets. Dit tablet heeft twee camera’s (een 5 megapixel camera met autofocus aan de achterkant en een 2 megapixel frontcamera met microfoon voor chats en videoconferenties). Dank zij de gps-sensor kan je het ook gebruiken om je weg terug te vinden.

Als je dat nuttig vindt, kan je dit tablet zelfs gebruiken als universele afstandsbediening, in zoverre de toestellen die je wilt bedienen gebruik maken van infraroodsturing. In de rand zitten twee luidsprekertjes verwerkt, wat in de reclame vertaald wordt als “Geniet van uw favoriete films en muziek met een perfect geluid” Perfect geluid – dat geloven ze toch zelf niet? Een goede hoofdtelefoon in de audio out-aansluiting geniet dan toch onze voorkeur.

Aansluitingen

Ook hier moet de Medion Lifetab MD 99066 (P8912) niet onderdoen voor zijn duurdere collega’s. Op het internet raak je draadloos via de ingebouwde WiFi IEEE 802.11n-chip. Er is wel geen ligplaats voor een SIM-kaart.

Het beeld kan je weergeven op tv of externe monitor via de mini-HDMI-uitgang. Een micro-USB 2.0-aansluiting met usb-hostfunctie laat je toe zowel een klavier als een geheugenstick aan te sluiten. De geheugenkaartlezer voor microSD-, microSDHC- of microSDXC- kaartjes vermeldden we reeds eerder. Bluetooth 4.0 is ook voorzien.

Conclusie

De Medion Lifetab MD 99066 (P8912) Android 4.4.4 “KitKat”-tablet mag dan wel wat kleiner zijn dan normaal, hij is volledig uitgerust. Dat alles voor 179 euro lijkt dan ook een koopje. Als minpuntjes onthouden we het niet ontspiegeld scherm en het ontbreken van een ligplaats voor een SIM-kaart.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content