Draadloos het elektriciteitsverbruik meten

Ook voor elektriciteitsverbruik geldt het gezegde “meten is weten”. Dankzij het door Belgen ontwikkelde Flukso kun je je verbruik op een goedkope en redelijk eenvoudige manier via het web opvolgen en vergelijken met anderen. Wij probeerden het uit.

Ook voor elektriciteitsverbruik geldt het gezegde “meten is weten”. Dankzij het door Belgen ontwikkelde Flukso kun je je verbruik op een goedkope en redelijk eenvoudige manier via het web opvolgen en vergelijken met anderen. Wij probeerden het uit.

Flukso is een combinatie van een draadloze elektriciteitsmeter en een website waarmee je je elektriciteitsverbruik zowel thuis als in jouw bedrijf opvolgt en vergelijkt met anderen. De Fluksometer is eigenlijk een WiFi-routertje met een ingebouwde stroomsensor. Je begint de installatie van het geheel met het configureren van de Fluksometer. Je sluit de meter aan op je pc of laptop (eerst eventuele andere netwerkverbindingen uitschakelen), die dan het ip-adres 192.168.255.1 krijgt toegewezen. Vervolgens surf je met je browser naar dit adres en kun je de Fluksometer koppelen met je WiFi-netwerk via het webbeheer.

Registreren van je meter

Nu zou je als het goed is moeten kunnen surfen op het internet. Je test dit best door www.flukso.net te openen en daar de tab “Devices” in “My account” te openen. Kies Add device en vul het serienummer van je Fluksometer in. Je vindt dit op de onderkant van het apparaat. Na enkele minuten zou je nu een “heartbeat” moeten zien in de webinterface van www.flukso.net. Flukso.net is nu klaar om de meetgegevens van je meter te ontvangen. Nu verwijder je de Fluksometer van je pc of laptop en ben je klaar om de klem(men) aan te sluiten en de Fluksometer in je elektriciteitskast te installeren.

Praktijk

Eens geïnstalleerd heb je geen omkijken meer naar de Fluksometer. De meter viel tijdens onze bijna vier maanden durende test geen enkele keer uit. Mocht de internetverbinding tijdelijk uitvallen dan zal de meter na het herstel van de verbinding alsnog de metingen doorsturen vanuit zijn interne geheugen.

Op de website kun je jouw verbruik per uur, per dag, per maand per jaar en per nacht volgen via simpele grafieken. Dat kan zowel in watt als in kWh/jaar. Je kunt het verbruik ook vergelijken met andere gebruikers.

Conclusie Flukso is een goedkope manier om jouw elektriciteitsverbruik op te volgen en indien nodig maatregelen te nemen die tot min of meer serieuze besparingen kunnen leiden. Het helpt je om stroom efficiënter te verbruiken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content