Draadloze conferentieluidspreker van Philips

We testten de Philips WeCall (AECS7000E), een compacte draadloze conferentieluidspreker die je met alle smartphones en computers kunt gebruiken. Deze Bluetooth- en Skype-vergaderspeaker heeft vier ingebouwde microfoons zodat iedereen rond tafel duidelijk verstaanbaar is.

De Philips WeCall Bluetooth HD vergaderspeaker (AECS7000E) is met een gewicht van 182 gram licht genoeg om overal mee te nemen. Philips levert trouwens standaard een stoffen draagzakje mee, samen met een usb-kabeltje.


Dat kabeltje dient om de ingebouwde accu op te laden via de mini-usb aansluiting die in de zijkant verwerkt is, maar kun je ook gebruiken om de speaker aan een pc of laptop te koppelen. Daarnaast kun je deze conferentieluidspreker ook draadloos gebruiken via Bluetooth. De niet-verwisselbare 1000 mAh lithium-ionpolymeer accu heeft een gebruikstijd van ongeveer acht uur.


Technisch

De bovenkant van de Philips WeCall bestaat in essentie uit een 9 cm grote luidspreker van 2 watt met in elk van de vier randen een kleine omnidirectionele microfoon, zodat je geluid in een cirkel van 360 graden kunt opnemen.


In twee randen zijn even zoveel bedieningsknoppen verwerkt: aan de ene kant om het geluid te regelen en aan de andere kant om gesprekken aan te nemen, af te sluiten of de microfoons tijdelijk uit te schakelen (“mute”).


Een blauwe led laat zien dat het apparaat ingeschakeld is, en knippert snel wanneer de Bluetooth 2.1+EDR-“pairing” actief is. De WeCall ondersteunt de HSP, HFP, A2DP en AVRCP Bluetooth-profielen. Alleen HFP ondersteunt HD-spraak, dus als jouw smartphone dit profiel niet heeft krijg je de normale geluidskwaliteit.


Op de onderkant van de WeCall bevinden zich drie bijkomende bedieningsknoppen: aan/uit, reset van de Bluetooth-verbinding en keuze tussen werking via Bluetooth of via usb-kabel.


App

Naast de WeCall vergaderspeaker introduceert Philips ook een WeCall-app. De speaker werkt ook zonder die app, maar als je ze installeert op je Apple iPhone- of Google Android-smartphone krijg je er enkele handige functies bij, zoals automatisch toegang tot telefonische vergaderingen wanneer die in je agenda verschijnen. Die functionaliteit bestaat ook in andere apps, dus er is geen echt dwingende reden om de WeCall app te installeren.


De Philips WeCall is verder ook nog gecertificeerd als lange-afstandsluidspreker voor Microsoft Skype en kan uiteraard ook met andere internettelefonietoepassingen worden gebruikt.


Praktijk

Zodra je de WeCall inschakelt en op Bluetooth zet kun je hem draadloos koppelen aan je smartphone. We probeerden dit uit met verschillende smartphones, ook met verouderde Android-versies tot 2.3 en dat leverde geen problemen op. Het geluid van de WeCall klinkt trouwens beter dan het geluid van de smartphones zelf, dus ook voor dagelijks en individueel gebruik is de WeCall een handig ding.


Zet je de schuifschakelaar op de onderkant op “usb” dan kun je de WeCall ook als Skype- of internettelefoniespeaker gebruiken. Overigens kun je er natuurlijk ook muziek of andere audio naar streamen of op afspelen, maar uiteraard alleen in mono.


De vier intelligente microfoons van de WeCall vangen geluid op tot op vijf meter afstand. De luidspreker is krachtig genoeg om ook op die afstand hoorbaar te zijn. Microfoons en luidspreker storen elkaar niet dankzij slimme ruis- en echo-onderdrukking.


De WeCall werkt goed als je hem in het midden van een niet al te grote tafel zet en is dan bruikbaar met een zestal gebruikers. Uiteraard kun je de WeCall ook op je eentje gebruiken als handenvrij toestel. De conferentiemogelijkheid is gewoon een leuk extraatje, dat zeker in bedrijven af en toe van pas zal komen.


Je kunt maximaal twee Bluetooth-apparaten gelijktijdig draadloos verbinden met de WeCall (bijvoorbeeld je smartphone en je laptop). Wil je een derde apparaat verbinden dan moet je eerst een van de Bluetooth-verbindingen verbreken door drie seconden lang te drukken op de “clear”-knop onder op het apparaat. Je kunt deze speaker ook niet gelijktijdig via usb en via Bluetooth gebruiken.


Conclusie

De Philips WeCall (149 euro) is een handige en betaalbare handenvrije vergaderspeaker die je overal met je kunt meenemen.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content