Draadloze dualband USB-adapter met kantelbare antenne

Met de WiFi USB-adapter van Sitecom kan je een desktop-pc of laptop eenvoudig verbinden met een draadloos netwerk. De externe antenne is uitklapbaar om de draadloze prestaties te verbeteren. Een test.

Met de WiFi USB-adapter van Sitecom kan je een desktop-pc of laptop eenvoudig verbinden met een draadloos netwerk. De externe antenne is uitklapbaar om de draadloze prestaties te verbeteren. Een test.


De Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 is uitgevoerd in twee tinten bruin. Hoewel de Nederlandse fabrikant het apparaatje ook geschikt acht voor laptops, vinden wij het hiervoor nogal groot. De adapter meet ongeveer 10 x 3 cm (L x B) en weegt 30 gram.


Dankzij twee geïntegreerde antennes en een uitklapbare, externe antenne kan de fabrikant naar eigen zeggen een optimaal bereik garanderen. Bovendien kan je via een druk op de OPS-knop een veilige verbinding opbouwen met je router.


Technisch

De Sitecom WLA-6000 is 802.11a/b/g/n compatibel en kan theoretische doorvoersnelheden aan tot 300 Mbps op de 2,4 GHz frequentieband en 450 Mbps op de 5 GHz frequentieband. Als je gebruik wil maken van de 5 GHz frequentieband, moet je router dit natuurlijk ook ondersteunen.


Uiteraard ondersteunt deze adapter de WPA en WPA2 beveiligingsprotocollen. Om compatibiliteitsredenen wordt ook 64, 128-WEP (Wireless Equivalent Privacy) nog ondersteund. Toch wordt het, volgens ons, stilaan tijd om de totaal achterhaalde en onveilige WEP-encryptie achter ons te laten.


Prestaties

De wifi-prestaties hebben we gemeten tussen twee eindpunten met behulp van Ixia Qcheck. Hiertoe verbonden we één pc (eindpunt 1) draadloos met de Linksys E4200 router met behulp van de Sitecom WLA-6000 adapter. Het andere testsysteem (eindpunt 2) verbonden we met een Gigabit LAN-poort op de Linksys E4200 router. In onze werkkamer maten we op ongeveer zes meter afstand van de router en met een muur ertussen een gemiddelde doorvoersnelheid van 69,53 Mbps op de 2,4 GHz-band.


In dezelfde opstelling, maar dan op de 5 GHz-band maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 90,83 Mbps. De signaalsterkte was in beide gevallen goed en het maakte tijdens onze test geen verschil of we de externe antenne in- of uitklapten. Opgelet, de metingen werden uitgevoerd in een real-life testopstelling en dus niet in een labomgeving waar hogere snelheden mogelijk zijn.


Conclusie

Hoewel de Sitecom Wireless Dualband USB Adapter N750 X6 WLA-6000 goed presteert, zijn we niet helemaal overtuigd. Daarvoor is het apparaat nogal groot uitgevallen. Volgens ons is de adapter daardoor niet echt geschikt voor gebruik met laptops. Voor desktops is de adapter, die 59,99 euro kost, echter prima geschikt en eenvoudig in gebruik.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content