Draagbare harde schijf met USB 3.0

De Freecom Hard Drive XS 3.0 is een redelijk compacte externe 3,5-inch schijf met USB 3.0 aansluiting, die verkrijgbaar is in verschillende capaciteiten. We testten de 2 TB-versie.

De Freecom Hard Drive XS 3.0 is een redelijk compacte externe 3,5-inch schijf met USB 3.0 aansluiting, die verkrijgbaar is in verschillende capaciteiten. We testten de 2 TB-versie.

De schijf voelt erg stevig aan en weegt ook redelijk zwaar, namelijk 895 gram zonder en 1,1 kg met voeding en usb-kabel. De Hard Drive XS 3.0 heeft het formaat van een kleine paperback. Freecom kon het chassis heel compact houden omdat de Samsung-schijf die het gebruikt bijna geen warmte produceert en er dus geen ventilator in het chassis hoefde te worden gemonteerd.

Freecom gebruikt overigens een 3 Gb/s SATA-schijf van Samsung in de XS 3.0 (type HD204UI). Dit is een stille en energiezuinige 3,5-inch harde schijf.

Grip

Het zachte zwarte rubberen jasje beschermt de Freecom Hard Drive XS 3.0 tegen stoten, vuil en zelfs vocht, al is het jasje niet waterdicht, want aan de achterkant zijn er uitsparingen voor de stroomaansluiting en de usb 3.0 aansluiting. Het zorgt er ook voor dat je een goede grip op de schijf hebt wanneer je ze verplaatst of met je meedraagt.

Prestaties

Wij hebben de Freecom Hard Drive XS 3.0 2 TB getest onder Windows 7 Ultimate op een Dell Vostro laptop met 2,26 GHz Intel Core i5 CPU, 3GB geheugen en Freecom ExpressCard USB 3.0 controller. Die controller gebruikt overigens de NEC Electronics USB 3.0 chipset en heeft twee USB 3.0 poorten.

We hebben de lees- en schrijfsnelheid gemeten met HDTach 3.0 Long Bench en de leessnelheid nog een keer met Roadkill Disk Speed Test 2. De resultaten van beide programma’s kwamen helemaal overeen. De gemiddelde leessnelheid van de Freecom Hard Drive XS 3.0 2 TB is 107,4 MB/s. Dat is vergelijkbaar met een interne SATA 150 schijf en ongeveer de helft van een interne SATA Ultra320 schijf. Het is ook bijna vier keer sneller dan een goed presterende externe USB 2.0 schijf. De maximale leessnelheid van deze schijf is 114,1 MB/s. De gecachte leessnelheid bedraagt 181,44 MB/s. De gemiddelde schrijfsnelheid is 73,9 MB/s. De gemiddelde toegangssnelheid bedraagt 16,7 ms en de cpu-belasting is 8% (+/- 2%).

Conclusie

De Freecom Hard Drive XS 3.0 2 TB presteert goed, ziet er mooi uit en maakt geen lawaai. Ook verbruikt deze externe harde schijf erg weinig stroom. De prijs is ook redelijk (149 euro voor 2 TB-versie). Een aanrader wat ons betreft, al mocht Freecom wel iets langer garantie geven dan het standaard jaar dat je nu krijgt.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content