Eenvoudig netwerken via het stroomnet

devolo bracht een update op de markt van de Powerline Starter Kit waarmee je eenvoudig een draadloos netwerk opzet. We testten de nieuwe devolo dLAN 200 AV Wireless N Starter Kit.

devolo bracht een update op de markt van de Powerline Starter Kit waarmee je eenvoudig een draadloos netwerk opzet. We testten de nieuwe devolo dLAN 200 AV Wireless N Starter Kit.


De eerder besproken dLAN 200 AV Wireless G Starter Kit maakte gebruik van de intussen ‘gedateerde’ G standaard voor draadloze netwerken. De nieuwe 802.11n standaard laat theoretische snelheden toe tot 300 Mbps. Dat is uiteraard een stuk sneller dan de 802.11g standaard die een theoretische snelheid van 54 Mbps liet optekenen.


Access point

De Starter Kit bestaat uit een dLAN 200 AVmini adapter en wlan-access-point. De adapter is rondom voorzien van verluchtingsroostertjes om de warmte af te voeren. Onderaan zien we een Ethernet-poort en een knopje om een gecodeerde verbinding op te zetten.


Het tweede basisonderdeel, het wlan-access-point, heeft een hele make-over ondergaan. In tegenstelling tot vroeger is dit geen ‘bakje’ meer, maar een adapter. De dLAN 200 AV Wireless N is uitgevoerd in glanzend wit en heeft geen zichtbare antennes. Op de voorzijde zien we, naast het logo, vier statuslampjes en drie knopjes. Er is een knopje voorzien om de wlan-functie in- of uit te schakelen. Met het tweede knopje kan je het draadloze netwerk eenvoudig beveiligen via Wi-Fi Protected Setup (WPS). Het derde knopje dient om de verbinding tussen de adapters te coderen en adapters toe te voegen of te verwijderen.


Webinterface

Met de dLAN-configuratie-assistent kan je het dLAN-netwerk instellen en coderen. Omdat we dit reeds hebben gedaan via de knopjes voltooien we deze wizard niet. We voeren de dLAN Wireless configuratie uit. Deze software maakt via je webbrowser verbinding met de draadloze adapter. Je krijgt in de browser meteen een mooi overzicht voorgeschoteld van de dLAN 200 AV Wireless N adapter. Zo kan je de firmware-versie, dLAN- en WLAN-status aflezen en zien welke Ethernet-poorten aangesloten zijn.


Via de apparaatconfiguratie kan je bijvoorbeeld een wachtwoord ingeven voor toegang tot de interface, netwerk- en dLAN instellingen configueren en de datum en tijd instellen. In de WLAN-configuratie kan je de ssid, het gebruikte kanaal en de codering aflezen. Ook Mac-filtering kan je instellen via de browser.


Conclusie

devolo geeft je een echte ‘works out-of-the box’ ervaring. Via de al even gebruiksvriendelijke webinterface van de dLAN 200 AV Wireless N kan je alles eenvoudig configureren en beveiligen. De verbinding bleek erg stabiel, zowel draadloos als bedraad. Het hele systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden en behoeft niet veel technische kennis. Wij kunnen deze set met een gerust hart aanbevelen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content