Eerste hybride van smartphone en tablet
We hebben hem getest, de fameuze Galaxy Note van Samsung. De eerste smartphone met een gigantisch 5,3 inch scherm, mijnheer. Volgens de pr-boys geknipt voor zakenmensen die vaak teksten moeten doornemen, en daar en passant ook enkele overpeinzingen willen aan toevoegen. We kunnen geïnteresseerden meteen al gerust stellen: in je vest past hij zeker, en met een beetje goede wil kan hij nog net in je broekzak.
We hebben hem getest, de fameuze Galaxy Note van Samsung. De eerste smartphone met een gigantisch 5,3 inch scherm, mijnheer. Volgens de pr-boys geknipt voor zakenmensen die vaak teksten moeten doornemen, en daar en passant ook enkele overpeinzingen willen aan toevoegen. We kunnen geïnteresseerden meteen al gerust stellen: in je vest past hij zeker, en met een beetje goede wil kan hij nog net in je broekzak.
Wat opviel bij de voorstelling van het toestel in Londen was de terughoudendheid bij heel wat werknemers van Samsung zelf. “Dit is een nichetoestel om mee uit te pakken”, klonk het bijna verontschuldigend. “Een gigantisch verkoopsucces zal het allicht niet worden, maar dat is ook niet de bedoeling.” Waarvan acte.
Opvallen doe je alvast met een Galaxy Note, want niet alleen is het een (opvallend licht en erg dun) toestel dat gezien mag worden, de grootte maakt dat je sowieso in het middelpunt van de belangstelling komt te staan wanneer je belt of gebeld wordt. Wat ons meteen bij één van de mindere punten brengt: écht comfortabel telefoneren is het niet, tenzij je een headset gebruikt.
Sms’en met één hand is mogelijk, maar je maakt je toch vaak de bedenking dat er telefoons op de markt zijn waar dat gemakkelijker mee kan. Nu we de Note twee weken aan het testen zijn, moeten we sowieso aanstippen dat het formaat wat groot is voor een toestel dat in 90 procent van de gevallen als smartphone dienst doet. Vaak moet je je beide handen gebruiken, en vind je de juiste houding niet. Waardoor je reactie of Facebook plots verdwenen is, of je ongewild op een toets drukt waardoor je een applicatie verlaat.
Ook bij het ‘schrijven’ raak je soms wat gefrustreerd. Voor wie het nog niet zou weten: de Galaxy Note is uitgerust met een ‘S Pen’, waarmee je nota’s kan maken op het scherm. Die S Pen is een fraai stukje techniek. Ze voelt precies aan hoe hard je ze tegen het scherm duwt, waardoor je in theorie natuurlijk ogende notities kan maken. Maar opnieuw speelt hier weer het formaat van de Note.
Om héél comfortabel notities te kunnen maken, is dit toestel eigenlijk te klein, daarvoor heb je eerder een ‘echte’ tablet nodig. Tijdens het schrijven weet je ook geen blijf met je hand, en als je ze laat rusten op de rest van het scherm ga je ook hier weer ongewild verder klikken, al moet het gezegd dat je na enkele keren proberen wel een houding vindt, en toch wat gewend raakt aan de grootte van het scherm.
Wat je nog kan doen met de stylus? Je foto’s opleuken met tekstjes bijvoorbeeld. Of eender welke internetpagina. Met één swipe over het scherm maak je immers meteen een screenshot. Je kan tekeningen maken, knippen en plakken, teksten editen…. er zijn heel wat mogelijkheden, en binnenkort wordt de SDK vrijgegeven, waardoor ook externe ontwikkelaars toepassingen kunnen bedenken voor de S Pen.
Specificaties Enkele hardware specificaties dan. Het prachtige Super AMOLED scherm met 1280 x 800 pixels kan de vergelijking met de iPhone 4S vlot doorstaan. Het toestel heeft één camera van 8 megapixel aan boord op de achterzijde (met LED-flash), en een exemplaar van 2 megapixel aan de voorzijde. Op het eerste zicht lijkt het misschien wat onhandig om met een dergelijk groot toestel foto’s te nemen, maar de kwaliteit is echt wel top, je kan je goedkope camera met andere woorden gewoon thuis laten.
Overigens lukt ook het filmen in hoge definitie (1080/30p HD) meer dan behoorlijk. En wat video betreft, is er ondersteuning voorzien voor de MPEG-4, H.263 en H.264 codecs. De Galaxy Note heeft standaard 16 GB intern geheugen aan boord, en kan dat uitbreiden tot 32 GB met een microSD-kaart. Eén van de grootste troeven is allicht de nieuwe 1.4GHz dual core ‘Exynos’ processor, die de prestaties van het toestel naar ongekende hoogtes katapulteert, zonder daarom de batterij al te zeer te belasten.
Al bij al doet die batterij het verre van slecht als je mee in rekening neemt dat ze toch telkens een scherm van 5,3 inch moet aan de praat houden. Bij intensief gebruik moet je dagelijks opladen, bij ‘normaal’ gebruik volstaat één keer om de twee dagen, wat een mooi resultaat is voor een toestel met een dergelijke omvang.
Dit gezegd zijnde, plaatsen we graag nog enkele kanttekeningen bij de gebruikte Android-versie (namelijk 2.3.5 Gingerbread). Samsung heeft wel aangegeven dat er begin volgend jaar een update volgt naar 4.0 (Ice Cream Sandwich), maar vandaag kan er omwille van Gingerbread nog niet ten volle geprofiteerd worden van mobiele sites en applicaties die voor tablets geoptimaliseerd zijn. Terwijl de Note toch ergens een kleine tablet wil zijn.
De Galaxy Note zal verkocht worden vanaf 700 euro. Daarvoor kan je inderdaad een ‘gewone’ tablet kopen, maar die tablet past niet in je vest, en je kan er niet mee bellen. Goedkopere smartphones hebben in de meeste gevallen dan weer een scherm dat nog niet tot aan de enkels komt van de Note, en moeten het stellen zonder de mogelijkheden van de S-Pen. Love it or hate it: aan u de keuze.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier