Eerste Windows Phone 8 smartphone van Huawei is budgetvriendelijk

We testten de Huawei Ascend W1, de eerste Windows Phone 8 smartphone die de Chinese fabrikant op de Benelux-markt uitbracht.

De Huawei Ascend W1 is een vrij grote smartphone die verkrijgbaar is in vier kleuren: blauw, zwart, rood en wit. Het toestel is uitgerust met een 4-inch IPS LCD-aanraakscherm met een resolutie van 480 x 800 pixels.


Huawei rustte de Ascend W1 uit met een 1,2 GHz dual-core Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230 processor. Voor het grafische geweld zorgt de Adreno 305 GPU. Aangevuld met 512 MB ram-geheugen en 4 GB ingebouwd opslaggeheugen is dit niet meteen de meest performante smartphone, maar eerder een basismodel.


Het interne opslaggeheugen is met 4 GB erg beperkt. Na een dagje met het toestel te hebben rondgelopen, blijft nog slechts 1,65 GB vrije ruimte over en dat is weinig.


Gebruiksgemak

Met een adviesprijs die rond de 200 euro ligt, verwacht je eigenlijk geen wonderen van een smartphone. De fabrikant voorzag geen extra apps voor Windows Phone 8 en dus is Windows Phone vrij kaal bij levering. Niet dat we dat als nadelig beschouwen. Iedere gebruiker past het toestel wellicht toch aan zijn of haar noden aan.


De Huawei Ascend W1 reageert uitermate vlot op alle gebruikersinteracties en ook het scherm blijkt van goede kwaliteit. Het scherm ondersteunt multi-touch tot vier vingers. Ook met pinch-to-zoom beeldvergroting en verkleining heeft deze smartphone geen enkele moeite. Alleen tijdens het downloaden van apps leek de internetverbinding soms te haperen.


Dankzij Internet Explorer 10 kan je vlot surfen en ook Full-HD video’s worden probleemloos en zonder haperingen afgespeeld. Op het toestel zelf werd dus niet overdreven bespaard. De accessoires zijn wel gekozen naar budget. Dat merk je vooral aan de lader die nogal groot is uitgevallen en de headset die extreem goedkoop oogt.


Prestaties

Om de prestaties van de Huawei Ascend W1 op objectieve wijze te beoordelen, maken we gebruik van de gratis benchmark apps WP Bench, html5test.com en Futuremark Peacekeeper.


De Huawei Ascend W1 behaalde 206,14 punten in WP Bench en scoort hiermee opmerkelijk beter dan de duurdere HTC Windows Phone 8S die we reeds eerder aan de tand voelden. In de HTML5-test van html5test.com behaalt de Ascend W1 met standaard Internet Explorer 10 320 punten plus zes bonuspunten.


Onder het motto ‘hoe meer testen, hoe beter’ laten we ook de Futuremark Peacekeeper webtest los op de Huawei Ascend W1. Ook hierop scoort de Ascend W1 met 274 punten merkbaar beter dan de eerder besproken HTC Windows Phone 8S. In de leeglooptest van WP Bench houdt de batterij het 2 uur en 50 minuten uit. Dat is minder lang dan de eerder besproken HTC Windows Phone 8S.


Conclusie

De Huawei Ascend W1 is zeker geen ‘Chinese brol’ zoals we in de volksmond producten afkomstig uit China weleens durven omschrijven. De smartphone scoort in de prestatietesten zelfs beter dan de eerder besproken HTC Windows Phone 8S die een stuk duurder is. Enkel de batterij presteert minder goed in vergelijking met de HTC 8S. Huawei presenteert ons echter een no-nonsense toestel van degelijke kwaliteit. Alleen op de accessoires werd echt bespaard net als op de ontwikkeling van apps voor Windows Phone 8. De Huawei Ascend W1 biedt met een prijskaartje van 199 euro een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content