Energiezuinig netwerken via het stopcontact

De Duitse specialist in Powerline-apparatuur devolo biedt met de nieuwe dLAN 200 AVmini de compactste Powerline-adapter aan die we al gezien hebben.

De Duitse specialist in Powerline-apparatuur devolo biedt met de nieuwe dLAN 200 AVmini de compactste Powerline-adapter aan die we al gezien hebben. We hebben deze mini-netwerkadapter getest.

Zoals je op bijgaande foto kunt zien is de devolo dLAN 200 AVmini (MT2229) Powerline-adapter niet veel dikker dan een muntstuk van twee euro. De adapter is ook heel wat kleiner dan zijn voorgangers en verbruikt ook minder dan de andere producten in de dLAN 200-reeks van devolo, zoals de dLAN 200 AVplus (MT 2166) of de dLAN 200 AVeasy (MT2110), namelijk nominaal 4,3 Watt tegenover 5,5 à 5 Watt voor de zijn grotere voorgangers. Wij maten overigens een effectief gemiddeld stroomverbruik van ca. 3,8 Watt. Dat is erg bescheiden.

Installatie

De installatie gebeurt zoals bij de andere dLAN 200-adapters. Het eenvoudigst is het als je een adapter met zijn netwerkkabel aansluit op je pc en dan de devolo configuratiewizard start die op cd wordt meegeleverd. Met die adapter kun je een wachtwoord instellen voor het Powerline-netwerk. Daarna typ je in de wizard het Security-ID voor de andere adapter(s). Dit beveiligingscijfer is uniek voor elke adapter en staat afgedrukt op de achterkant.

Je steekt die adapter(s) vervolgens in een willekeurig stopcontact en ze zullen dan voorzien worden van het eerder gekozen wachtwoord. Op die manier wordt een beveiligd netwerk over het stroomnet gelegd. Een van de adapters verbind je vervolgens met je internetrouter (eventueel via een hub of switch). Daarna kunnen alle aangesloten computers via het stroomnet aan je locale netwerk en aan het internet.

Prestaties

We hebben de devolo dLAN 200 AVmini getest over een 3com gigabit-switch waarop een Dell XPS 1300 laptop en een Synology DS410j DiskStation NAS waren aangesloten. Vervolgens hebben we een map met daarin 31 bestanden en een totale omvang van 4,56 GB gekopieerd tussen de laptop en de netwerkschijf. In die map zaten ook enkele grotere bestanden. We haalden een doorvoersnelheid van 5,03 MB/sec bij het kopiëren van de netwerkschijf naar de laptop. Het duurde met andere woorden 15’42” seconden om die 4,56 GB te kopiëren. In de omgekeerde richting, van laptop naar netwerkschijf, daalde de doorvoersnelheid lichtjes tot 4,75 MB/sec (16’30”). Over ons normale netwerk (via de 3com switch) halen we snelheden van 35 MB/s en wordt deze map gekopieerd in 2’20”. De dLAN 200 AVmini is dus ongeveer zeven keer trager dan een gewoon gigabit Ethernet-netwerk.

We hebben ook streamingtesten uitgevoerd. Die verliepen allemaal naar verwachting. We konden zelfs zonder onderbrekingen ongecomprimeerde audio streamen naar drie mediaspelers.

Conclusie

De devolo dLAN 200 AVmini werkt goed samen met de andere producten uit het devolo dLAN 200 Powerline-gamma en is zelfs nog iets sneller. De installatie is eenvoudig en het werkt sneller en veiliger dan een draadloos WiFi-netwerk. Nog een voordeel is het lage stroomverbruik.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content