Ergonomisch vormgegeven desktopset

Microsofts Sculpt Ergonomic Desktop is een desktopset vooral bedoeld voor intensieve desktopwerkers. Deze ergonomische desktopset zou problemen met pezen en spieren vermijden bij langdurig type- en muiswerk. Een test.

Eén op de vijf computergebruikers heeft klachten aan de nek, arm of schouder (zogenaamde rsi of correcter cans). Al dan niet intensief beeldschermwerk is één van de grote boosdoeners. Een correct ergonomisch gebruik van de computer voorkomt veel problemen. Eén van de belangrijkste preventiemiddelen is een correcte type- en muishouding, waarbij er zo weinig mogelijk druk wordt gezet op gewrichten, pezen en spieren, want dat kan na een tijd moeilijk te genezen problemen veroorzaken.


De draadloze Sculpt Ergonomic Desktop van Microsoft dwingt een juist typehouding af dankzij een compact gebogen toetsenbord dat gesplitst is tussen de “tgb”- en “yhn”-toetsen. Ook de spatiebalk bestaat uit twee aparte delen.


De polssteun is extra breed en dit alles zorgt ervoor dat je armen, polsen en handen zo weinig mogelijk belast worden tijdens het typen. Het numerieke klavier wordt los meegeleverd, zodat je het bij cijferwerk in de beste positie op je bureau kunt leggen.


De bolvormige muis is extra hoog en rond zodat je hand en pols ook bij het muiswerk zo recht mogelijk blijven. De muis is echter rechtshandig en kan niet linkshandig worden gebruikt. Voor zover wij weten bestaat er ook geen uitvoering voor linkshandigen, zodat zij deze desktopset niet kunnen gebruiken.


Praktijk

Het compacte toetsenbord heeft vrij grote, vlot reagerende toetsen met voldoende tactiele feedback. Je kunt er vlot op typen, maar over het effect op lange termijn kunnen we natuurlijk niets zeggen. Omdat je polsen en handen rechter staan dan bij een traditioneel toetsenbord worden ze naar ons gevoel inderdaad minder belast en kun je langere tijd typen zonder dat je dit voelt. Ook je ellebogen en armen voelen meer ontspannen aan, omdat je je armen in een meer natuurlijke hoek kunt houden tijdens het typen.


Door zijn speciale vormgeving is dit toetsenbord alleen geschikt voor mensen die vlot blind met tien vingers kunnen typen. Minder beslagen typisten kunnen dit toetsenbord niet gebruiken, want als je voortdurend naar je toetsen moet kijken of met twee vingers tikt gaat het nut van de ergonomische lay-out natuurlijk verloren en is die alleen maar lastig.


Microsoft levert nog een extra onderlegger mee waarmee je de helling van het toetsenbord nog vergroot. Wij verkozen echter de langere hellingsgraad van het toetsenbord zonder deze extra onderlegger.


De bolvormige muis ligt goed in de hand en beweegt vlot over alle oppervlakten. Het aparte numerieke toetsenbord is erg handig omdat je het overal kunt neerleggen en een meer centrale positie op je bureau kunt geven wanneer je veel cijferwerk moet verrichten.


Batterijen

Muis en toetsenbord worden van stroom voorzien door standaard AA- (muis) en AAA- (toetsenbord) batterijen, die overigens worden meegeleverd. Het numeriek toetsenbord gebruikt een knoopbatterij.


De compacte usb-zender kun je binnen in de muis bewaren en op die manier kun je deze ergonomische desktopset ook vlot met je meenemen, zodat je die bijvoorbeeld zowel thuis als op je werk kunt gebruiken.


Een minpuntje is dat de speciale programmeerbare blauwe functietoetsen niet met een Fn-toetsencombinatie werken, want voor die toets was er geen plaats meer. In de plaats daarvan dien je een kleine schuifschakelaar te verschuiven die helemaal rechts boven is geplaatst. Dat werkt redelijk omslachtig.


Conclusie

De Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop is interessant voor wie veel desktopwerk verricht en zijn gewrichten, handen, polsen en ellebogen wil sparen. Je moet wel rechtshandig zijn en blind met tien vingers kunnen typen om deze ergonomische desktopset, die 129,95 euro kost, te kunnen gebruiken.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content