Filmen in 3D

De Sony HDR-TD10 is een compacte camcorder die in 3D filmt in Full HD kwaliteit. We hebben getest of dit echt werkt.

De Sony HDR-TD10 is een compacte camcorder die in 3D filmt in Full HD kwaliteit. We hebben getest of dit echt werkt.


Het eerste wat opvalt aan de HDR-TD10 is het compacte formaat. Eigenlijk is deze Sony camcorder niet veel groter dan een normale, hedendaagse (high end) camcorder. De voorzijde biedt plaats aan de dubbele lens, de flitser, de ingebouwde zoommicrofoon en een knopje om de belichting manueel bij te regelen. De linkerzijde biedt plaats aan het 3,5″ Xtra Fine LCD 3D-scherm (1.229.000 pixels). Achter het scherm zijn een aantal bedieningsknopjes aangebracht en kan je het SD / Memory Stick PRO Duo kaartsleufje terugvinden. De achterzijde vormt de thuisbasis voor een 3,5 mm microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting, de hdmi-uitgang en de audio/video-uitgang. Verder zien we hier de statuslampjes, een modus-knopje en een schakelaar om te switchen tussen 2D en 3D modus.


2D-video

Wanneer we de videobeelden bekijken die we hebben gemaakt in 2D-modus, valt vooral de haarscherpe beeldkwaliteit op. Deze camcorder is dus niet alleen geschikt voor opnamen in 3D, maar ook perfect bruikbaar als conventionele 2D-camcorder. We hebben beelden gemaakt in alle mogelijke framerates en konden telkens concluderen dat we hele mooie resultaten behaalden. De beelden zijn zeer scherp, zijn kleurecht en bevatten veel details. Ook geluid wordt zeer duidelijk en helder opgenomen dankzij de ingebouwde zoommicrofoon. De HDR-TD10 kan bovendien audio opnemen in 5.1 surround sound.


3D-video

De belangrijkste functie is natuurlijk de 3D-opnamefunctie. Je kan met de Sony HDR-TD10 filmen in Full HD 3D. Opnames die je maakt in 3D kan je ook gewoon bekijken in 2D (in Full HD). Als je deze camcorder wenst aan te schaffen, hoef je niet meteen een 3D-tv erbij te nemen. De HDR-TD10 beschikt zelf immers ook al over een autostereoscopisch scherm waarop je dus 3D kan kijken zonder 3D-brilletje. Typisch voor deze schermpjes is de beperkte kijkhoek zoals dat ook het geval is bij de Nintendo 3DS. Wij zijn positief verrast door het 3D-effect. Het springt niet uit het scherm zoals veel mensen verwachten bij 3D, maar het biedt wel een echt dieptezicht.


Conclusie

De Sony HDR-TD10 heeft ons verrast in bijna alle opzichten. De beeldkwaliteit is erg goed, zowel in 2D als 3D. Het autostereoscopische scherm van de camcorder biedt een zeer leuke 3D-ervaring, zij het met beperkte kijkhoek. Dat je 3D-opnames ook gewoon in 2D kan bekijken is een groot pluspunt. De fotokwaliteit was niet erg overtuigend, maar voldoende voor een occasionele foto. Het toestel is niet veel groter dan een conventionele (high end) camcorder en is dus zeer draagbaar. De HDR-TD10 is met een prijskaartje van 1.600 euro wel niet goedkoop, maar dat is altijd het geval als er nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Het zal wel nog even duren voor de prijzen dalen, want veel concurrentie heeft Sony momenteel nog niet voor deze 3D camcorder voor de consumentenmarkt.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content