Forse Android-smartphone is snel maar niet perfect

De Sony Ericsson Xperia X10 is wellicht de grootste smartphone die je momenteel kunt kopen met het door Google gesponsorde Android-besturingssysteem.

De Sony Ericsson Xperia X10 is wellicht de grootste smartphone die je momenteel kunt kopen met het door Google gesponsorde Android-besturingssysteem.

Er zijn verschillende versies van Android. De actuele versie is 2.2, maar de Xperia X10 draait nog een oudere versie, namelijk Android 1.6, die in september vorig jaar uitkwam. Eind dit jaar zal Sony Ericsson de Xperia X10 wel een update geven. Die zal dan mogelijkheden die nu nog ontbreken toevoegen, zoals multi-touch, verbeterde pictogrammen en (voor bedrijven belangrijke) verbeterde integratie met Microsoft Exchange-servers.

Uiterlijk

Bijna de volledige voorkant van de Xperia X10 wordt in beslag genomen door het enorme, 4-inch grote capacitieve tft-scherm. Onder het scherm zitten drie menuknoppen. Op de zijkant zit nog een volumeknop en een knop om het fototoestel te starten; voor de rest is deze smartphone knoppenvrij. De Xperia X10 weegt ongeveer even weinig als de iPhone 3 G S (135 gram). Hij is iets, maar niet veel breder en dikker dan de iPhone. Kortom, dit is geen kleine smartphone, maar hij ligt mede dankzij de afgeronde hoeken van het batterijcompartiment goed in de hand.

Apps

De Xperia X10 is uitgerust met een erg snelle processor en reageert vlot op opdrachten. Een specifieke grafische chip zoals bij de iPhone ontbreekt evenwel. Ook is het werkgeheugen beperkt tot 384 MB. Omdat Android-apps standaard actief blijven eens je ze opent, kan het geheugen snel vollopen als je te veel apps tegelijk gebruikt. Herstarten is dan de boodschap.

Touch

Het scherm reageert niet zo vlot op aanrakingen als we wel zouden willen. Vaak moesten we meerdere keren op een pictogrammen drukken om een programma te starten. Typen op het schermtoetsenbord was om dezelfde reden een echte kwelling. Hoe we ook zochten, we hebben geen optie in het instellingenmenu gevonden om het scherm te kalibreren of om de gevoeligheid ervan in te stellen. Deze tekortkoming doet veel af van de bruikbaarheid van de Xperia X10. Misschien dat Sony Ericsson hier middels een software-update nog een verbetering kan in aanbrengen. Maar tot het zover is, vinden wij het slecht reagerende scherm het grootste minpunt van de Xperia X10.

Conclusie

De Xperia X10 ziet er mooi uit, is snel en heeft een erg groot scherm met een bijna perfecte 16:9 beeldverhouding. Spijtig genoeg reageert het scherm slecht op vingerafdrukken en is de autonomie té beperkt. Misschien dat een software-update nog aan deze mankementen kan verhelpen, want in zijn huidige vorm is deze snelle Android-smartphone verre van perfect.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content