Gamelaptop is krachtpatser

Computer Networking Belgium (CNB) is gespecialiseerd in systemen op maat en onderscheidt zich daarmee van bekende A-merken. Het introduceerde onlangs een gamelaptop met krachtige specificaties. Een test.

Computer Networking Belgium (CNB) is gespecialiseerd in systemen op maat en onderscheidt zich daarmee van bekende A-merken. Het introduceerde onlangs een gamelaptop met krachtige specificaties. Een test.


CNB, gevestigd in Sint-Katelijne-Waver, profileert de X BOOK G17 notebook uit het X computer-gamma als gaming systeem, maar uiteraard is deze laptop ook geschikt voor liefhebbers van videobewerking, grafische ontwerpers en als desktopvervanger. Het systeem weegt circa 3,9 kilo en beschikt over een 17,3-inch (43,94 cm) LED-scherm.


Een lichtgewicht kan je deze laptop bezwaarlijk noemen, maar als je bijvoorbeeld graag LAN-party’s afschuimt, is het systeem erg interessant in vergelijking met een desktop.


Uitrusting

DE X BOOK G17 werd gebouwd op de 17CP170 EM GTX675 FHD 2GB barebone. Een barebone is een onafgewerkt computersysteem waaraan de systeembouwer zelf nog allerhande hardware aan toevoegt zoals CPU, HDD, ram-geheugen, etcetera.


CNB voorzag het systeem van een Intel Core i7-3610QM 3,30 GHz processor. Deze derde generatie Intel processor beschikt over vier cores, acht threads en een kloksnelheid van 2,3 GHz die dynamisch kan worden opgetrokken tot 3,3 GHz. De Thermal Design Power (TDP) van de Core i7-3610QM bedraagt 45 watt.


De fabrikant vulde het systeem verder aan met vier latjes 8 GB DDR3 1600 MHz SODIMM geheugenmodules. In totaal beschikt het systeem dus maar liefst over 32 GB geheugen. De ingebouwde 512 GB Samsung 830 Series SSD doet onze ogen alleen maar meer fronsen.


Reken daarbij nog een conventionele Western Digital WD10JPVT HDD van 1 TB (5400 rpm / 8 MB cache), een combo Blu-ray speler en een nVidia GTX 675M grafische kaart met 2 GB DDR5 geheugen en je weet dat je te doen hebt met een monstertje! De notebook beschikt over een 14,8V 5200 mAh Li-ion batterij, zodat je ook onderweg dit krachtige systeem kan blijven gebruiken.


Verlicht klavier

Als je bij je vrienden wil opscheppen over je nieuwe notebook dan is de X BOOK G17 daar het uitgelezen toestel voor. Het toetsenbord is namelijk voorzien van RGB LED-verlichting. Via de meegeleverde software ‘Keyboard Backlight Control Center’ kan je de verlichting aanpassen aan je wensen.


Je kan de verlichting op willekeurige wijze laten wisselen van kleur, de LED’s laten ‘dansen’ of op een bepaald tempo laten knipperen. Verder kan je de kleur ook laten ‘golven’ over het toetsenbord of alle kleuren aflopen. Tot slot is het ook mogelijk om zelf de kleuren te kiezen. Het toetsenbord is immers verdeeld in drie zones die allemaal een eigen kleur kunnen krijgen. Dit alles geeft een zeer mooi effect en geeft de notebook extra cachet.


Prestaties

Met een aantal benchmarks beoordelen we de prestaties van de X BOOK G17. De Windows Experience Index beoordeelt de prestaties van een systeem aan de hand van belangrijke systeemonderdelen zoals de processor, grafische kaart, het ram-geheugen, etcetera. De maximale score bedraagt 7,9 punten. De X BOOK G17 scoort met 7,4 punten dus zeer goed.


In PCMark Vantage behaalde de notebook maar liefst 20033 PCMarks, wat een erg hoge score is. Ook in de grafische benchmarks valt de X BOOK G17 op door de hoge scores: 3DMark 03: 60857, 3DMark 06: 21062, 3DMark Vantage: 15366.


De SSD kaapt in de AS SSD Benchmark een mooie score van 717 punten weg. De sequentiële leessnelheid bedroeg 497,49 MB/s en de sequentiële schrijfsnelheid bedroeg 395,67 MB/s. We hebben al betere scores gekend, maar toch is dit één van de beter presterende SSD’s. De prijzen van deze SSD variëren tussen 520 en 670 euro als je ze apart wil aanschaffen. CNB kiest dus duidelijk voor performante hardware voor de X BOOK G17 die gerust een beetje duurder mag zijn. De batterij houdt het volgens Passmark BatteryMon ongeveer 2 uur en 27 minuten uit op een volle lading.


Conclusie

De X computers X BOOK G17 mag gezien worden en dit zowel qua design, hardware en prestaties. Het verlichte toetsenbord is een echte eyecatcher waarmee je zeker opvalt. De bouwkwaliteit van de notebook is zeer degelijk en de gebruikte hardware zet prestaties neer waarvan veel hedendaagse notebooks alleen kunnen dromen. Het enige wat ons stoort, is het feit dat CNB deze notebooks verkoopt met meer dan 16 GB ram-geheugen in combinatie met Windows 7 Home Premium X64. Door de geheugenbeperking die Microsoft oplegt, kan je immers niet meer dan 16 GB benutten of je moet upgraden naar een hogere, lees duurdere, Windows-licentie. Los daarvan is het systeem een echt prijsbeest (vanaf 1.440,94 euro).


Bron: www.diskidee.be

Partner Content