Gaming-muis met oppervlakte- en gewicht-tuning

Logitech G502 Proteus Core © Logitech

We zochten uit of Logitechs nieuwe gaming-muis met oppervlakte- en gewicht-tuning echt je spelervaring verbetert.

Volgens Logitech heeft de nieuwe G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse “de beste sensortechnologie ter wereld”. Op papier zien de cijfers er inderdaad indrukwekkend uit: een dpi (dots per inch)-bereik van 200 tot 12.000 en een snelle sensor met 32-bit ARM-processor laten deze muis bewegingen tot 7,62 meter (300 inches) per seconde volgen. Dat zou dus ruim voldoende moeten zijn voor zelfs het meest actiegerichte game, of de hoogste monitorresoluties, zelfs de nieuwste 4K-monitoren …

De verpakking bevat behalve de muis ook nog kleine tuning-gewichten, een doosje waarin je de gewichten kunt bewaren en beknopte documentatie. Wij ontvingen van Logitech ook nog de apart verkrijgbare en zeer ruim bemeten G240 Gaming Mouse Pad die bedoeld is voor games waar een hoge cursorprecisie belangrijker is dan hoge cursorsnelheid.

Technische details

De G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse heeft elf programmeerbare knoppen die verdeeld zijn over de linker- en rechterzijkanten, waarbij één knop voor dpi-shift waarmee je de dpi-resolutie direct kunt wijzigen in vijf stappen tussen 200 en het maximum van 12.000 dpi. Alle knoppen hebben mechanische micro-schakelaars voor grotere precisie en duurzaamheid.

Het rolwiel op de bovenkant heeft twee instellingen: één om tijdens het gamen te scrollen met klikprecisie en een andere om snel te scrollen in bijvoorbeeld websites. Met de meegeleverde gewichtjes kun je de muis tot 3,6 gram zwaarder maken om de ideale persoonlijke spelbalans te vinden. De muis weegt zonder kabel 163 gram met alle gewichten geïnstalleerd (168 gram als je de kabel meerekent). De kabel van de muis is vervaardigd van erg duurzaam geweven materiaal.

Via apart te downloaden Logitech Gaming Software (LSG) kun je alle knoppen programmeren, macro’s creëren, specifieke game-instellingen kiezen, maar ook de precisie en werking van de sensor aanpassen aan het oppervlak waarop je ze gebruikt: hard of zacht, licht of donker.

In de praktijk

Wij testten de G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse zowel op een lichte, harde tafel als op het donkere en vrij harde G240 Gaming Mouse Pad, dat veeleer bedoeld is voor games met lage dpi-bewegingen, waar cursorprecisie belangrijker is dan cursorsnelheid.

Het systeem voor het aanpassen van het gewicht van de muis werkt heel simpel: je plaatst een of meer extra gewichtjes in de muis. In de praktijk gebruikten we ze allemaal, omdat de muis dan voor ons het comfortabelst in de hand lag.

De software is heel gebruiksvriendelijk en het instellen van de persoonlijke voorkeuren voor scrollen, dpi-gevoeligheid etc. levert geen problemen op. De speciale instellingen voor sommige games zijn leuk, maar iets dat we persoonlijk niet echt gebruiken. Ook is het aantal vooraf gedefinieerde games beperkt. In de praktijk zul je toch alles zelf individueel op jouw games en jouw gewoonten willen instellen en zoveel tijd neemt dat nu ook weer niet beslag.

Van de elf knoppen zijn er eigenlijk maar drie echt goed bereik- en daardoor bruikbaar. Om de andere te kunnen gebruiken, dien je vaak serieuze vingergymnastiek uit te voeren. Dat is natuurlijk ook iets erg persoonlijks: of je sommige van de minder bereikbaar geplaatste knoppen gebruikt, hangt af van de grootte van je hand en vingers, hoe soepel je vingers werken en uiteraard ook van het gespeelde game.

De muis ligt goed in de hand en reageert vlot op bewegingen. We gebruikten ze ongeveer drie weken tijdens al onze spelsessies en stelden geen enkel probleem met de werking vast.

Conclusie

De Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse is zowel geschikt voor tragere strategie-games als voor snellere actie-games. De vele instellingen en hoge snelheid, resolutie en precisie zijn een pluspunt en maken deze muis ook toekomstgericht, naarmate computers sneller worden en monitoren hogere resoluties krijgen. Gelukkig hoef je niet alle knoppen en instellingen in detail te programmeren om deze muis te kunnen gebruiken: met de standaardinstellingen kom je in de meeste games al heel ver. In games die een hoge cursorprecisie vergen, is de G240 muismat een welkome aanvulling.

Adviesprijs: G502 muis: 79,99 euro; G240 muismat: 19,99 euro. Logitech geeft drie jaar garantie op de muis.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content