Gebruiksvriendelijke beveligingssuite

Wie zich in de digitale wereld waagt, heeft bescherming nodig tegen allerhande malware. We bekeken een beveilingspakket van ESET.

Wie zich in de digitale wereld waagt, heeft bescherming nodig tegen allerhande malware. We bekeken een beveilingspakket van ESET.


ESET Smart Security 5 omvat naast de antivirus/antispyware module ook nog een persoonlijke firewall, antispam en ouderlijk toezicht. Een back-upfunctie voor lokale en online back-ups ontbreekt helaas. Gamers worden niet afgeleid door pop-ups en waarschuwingen wanneer zij spelen in schermvullende weergave. ESET Smart Security 5 schakelt in dat geval immers over naar een stille modus.


Het startscherm geeft een goed overzicht van de status van alle onderdelen en geeft bovendien aan of Windows volledig up-to-date is. Op de linkerzijde heeft ESET een overzichtelijk navigatiepaneel aangebracht. Via het navigatiepaneel krijg je toegang tot de volgende tabbladen: ‘Start’, ‘Computerscan’, ‘Bijwerken’, ‘Instellingen’, ‘Hulpmiddelen’ en ‘Help en ondersteuning’.


Via het tabblad ‘Computerscan’ kan je niet alleen een (aangepaste) scan opstarten, maar ook de scaninstellingen wijzigen. Via een gebruiksvriendelijke interface kan je (zeer) geavanceerde instellingen wijzigen of fijnregelen. De ontwikkelaars hebben duidelijk zeer veel aandacht besteed aan het koppelen van een gebruiksvriendelijke interface aan de toch wel erg uitgebreide software.


Live Grid

Tijdens de installatie van ESET Smart Security 5 kan je aangeven of je al dan niet wenst deel te nemen aan het ESET Live Grid-netwerk. Deze op reputatie gebaseerde clouddienst biedt enkele belangrijke voordelen. Live Grid controleert (indien ingeschakeld) continu de programma’s en processen die op je systeem worden uitgevoerd aan de hand van de nieuwste informatie van ESET-gebruikers wereldwijd.


Bovendien worden systeemscans na verloop van tijd sneller en nauwkeuriger verwerkt, belooft ESET. Uiteraard neemt de grootte van de Live Grid-database alleen maar toe als voldoende gebruikers deelnemen aan het netwerk. De goede werking van deze dienst staat of valt dus met het aantal deelnemers. De ontwikkelaars garanderen bovendien dat ze de informatie die zij via het Live Grid-netwerk verkrijgen alleen zullen gebruiken om snel te kunnen reageren op nieuwe bedreigingen.


Beveiliging

Natuurlijk moet (aangekochte) beveiligingssoftware je systeem voldoende goed beschermen tegen bekende en onbekende malware. Daarnaast moet de software ook in staat zijn om een besmet systeem te desinfecteren. We doen beroep op de testresultaten van AV-Test om dit te beoordelen. AV-Test is een onafhankelijk testlab dat zich heeft gespecialiseerd in het testen van beveiligingspakketten. We gebruiken de testresultaten van oktober 2011 en geven ook de globale score per onderdeel mee.


We beginnen met het onderdeel ‘bescherming’. Tegen 0-day malware (onbekende malware) biedt de software slechts in 90 % van de gevallen bescherming. Het gemiddelde klokt af op 91 %. Opmerkelijk genoeg behaalde dezelfde software in september 2011 hiervoor een score van 96 %. Tegen malware die werd ontdekt in de laatste twee tot drie maanden beschermt de software met 96 % gelukkig beter. Toch is ook deze score beneden het gemiddelde (98 %). Gelukkig weet de software wel raad met de wijdverspreide malware en scoort op dit onderdeel dan ook 100 %. De globale AV-Test score voor bescherming klokt af op 4.0 / 6.0.


Het herstelproces verloopt helaas moeizamer. Actieve en wijdverspreide malware weet ESET Smart Security 5 in 89 % van de gevallen te detecteren. Het gemiddelde ligt echter op 97 %. Slechts in 81 % van de gevallen wist de software die malware ook te verwijderen (gemiddeld 84 %). Op het verwijderen van overige malafide componenten scoort de software met 43 % nog slechter en dat terwijl het gemiddelde op 57 % ligt. De globale AV-Test score voor herstel klokt dan ook af op 2.5 / 6.0. ESET Smart Security 5 biedt je dus een matige tot goede bescherming, maar vooral het schoonmaken blijkt een probleem te vormen.


Conclusie

ESET Smart Security 5 (39,95 euro) beschikt over een zeer gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface die de geavanceerde instellingen laat waar ze horen, onder de motorkap. Het Live Grid-netwerk voegt zeker een extra veiligheidslaag toe en kunnen we alleen maar toejuichen. Het pakket biedt een goede bescherming tegen malware, maar scoort onvoldoende op het herstellen van een besmet systeem. Het ouderlijke toezicht is erg eenvoudig te configureren en vraagt geen technische vaardigheden van de eindgebruiker. Bestaande gebruikers kunnen bovendien kostenloos upgraden naar de nieuwe versie.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content