Gebruiksvriendelijke NAS presteert goed

Is de LaCie 2big NAS, die speciaal werd ontworpen voor particulier gebruik, maar ook geschikt is voor zelfstandigen en kleine bedrijven, het ideale opslagapparaat voor jouw bedrijf of gezin? We zochten het uit.

Is de LaCie 2big NAS, die speciaal werd ontworpen voor particulier gebruik, maar ook geschikt is voor zelfstandigen en kleine bedrijven, het ideale opslagapparaat voor jouw bedrijf of gezin? We zochten het uit.


Het aluminium heat sink design van de LaCie 2big maakt van de ganse behuizing één grote koelvin. De massieve aluminium voorzijde wordt gesplitst door een fijne verluchtingsopening. Toch is de 2big NAS ook uitgerust met een krachtige ventilator om warmte af te voeren.


De LaCie 2big NAS is uitgerust met een 2 GHz ARM processor en 256 MB RAM en kan gebruikt worden in RAID-0 & RAID-1 modus. Vanuit de fabriek blijkt de NAS in RAID-1 modus geconfigureerd te zijn. Uiteraard kies je voor een zakelijke NAS toch best voor een RAID-1 opstelling, zodat de twee schijven identieke kopieën zijn van elkaar. De snelheidswinst van een RAID-0 (striping) opstelling is immers te klein in vergelijking met het risico op gegevensverlies.


Webinterface

De webinterface van de LaCie 2big NAS is zéér overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. LaCie gebruikt het NAS OS 2-dashboard voor het beheer van de 2big NAS. Het startscherm geeft aan de hand van een aantal ‘widgets’ een overzicht van de NAS. Zo zien we een overzicht van de algemene instellingen, de netwerkinstellingen, drivegegevens, gebruikers, groepen en shares.


De widgets kan je zelf verplaatsen of afsluiten naar believen. Wanneer je op een widget klikt, spring je meteen naar het overeenkomstige onderdeel in de beheerinterface. Bovendien kan je rechts onderaan in de interface nog extra widgets kiezen en plaatsen op de widgetbalken.


Gebruikers en shares

Het aanmaken van gebruikers, groepen en shares op de 2big NAS is erg eenvoudig. Je kan shares aanmaken met private en publieke toegang. Standaard zijn twee shares aangemaakt: ‘Public’ en ‘Share’. Het is erg eenvoudig om gebruikers, groepen en shares te beheren op de LaCie 2big NAS, maar desgewenst kan je vrij complexe rechten toekennen. Het beheer vraagt geen echte kennis van IT, maar alleen voldoende gezond verstand. Dat was de bedoeling volgens LaCie en hierin is het bedrijf duidelijk geslaagd.


Prestaties

We beoordelen de prestaties van de LaCie 2big NAS aan de hand van de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT). Deze tool voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit en geeft weer hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. Omdat de twaalf applicatiebenchmarks niet allemaal van even groot belang voor professioneel gebruik zijn, hebben we voor elke applicatie een weging toegepast die samen met een beoordeling van 70 verschillende technische criteria onze NAS Score oplevert.


We meten een gemiddelde gewogen werksnelheid van 35,3 MB/s. De LaCie 2big NAS presteert dus een stuk beter dan de eerder besproken Western Digital My Book Live Duo die slechts 24,3 MB/s wist te behalen. Hij is ook sneller dan de eveneens vergelijkbare Synology DS212j: die haalt 30,1 MB/s. Bovendien behaalt de LaCie 2big een NAS Score van 46/100, wat goed is voor zijn prijsklasse.


Conclusie

De LaCie 2big NAS is een stille NAS die bovendien goed presteerde tijdens onze test. De eenvoudige installatie en webinterface zorgen ervoor dat vrijwel iedereen deze NAS kan installeren en gebruiken. LaCie heeft de 2big NAS vanuit de fabriek in RAID-1 modus geconfigureerd en dat juichen wij alleen maar toe. De fabrikant heeft voldoende aandacht besteed aan het milieu door gebruik te maken van bijvoorbeeld een diepe slaapmodus en geplande in- en uitschakeling. Tot slot kan je de 2big NAS eenvoudig configureren voor externe toegang al vereist dat mogelijk wel een manuele wijziging op je router.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content