Gebruiksvriendelijke Powerlines van AVM

De AVM FRITZ!Powerline 500E Set bestaat uit twee adapters die theoretische overdrachtsnelheden van 500 Mbps aankunnen. We gingen na hoe snel en gebruiksvriendelijk deze oplossing werkelijk is.

De AVM FRITZ!Powerline 500E Set bestaat uit twee adapters die theoretische overdrachtsnelheden van 500 Mbps aankunnen. We gingen na hoe snel en gebruiksvriendelijk deze oplossing werkelijk is.


De AVM FRITZ!Powerline 500E Set bestaat uit twee spierwitte adapters. Toch herkennen we de FRITZ! huisstijl van AVM dankzij het bordeauxkleurige accentlijntje op de voorzijde. Verder zien we op de voorzijde drie statuslampjes (Power, LAN en Powerline).


De Powerlines zijn rondom voorzien van ventilatieopeningen. Voorts biedt de onderzijde plaats aan een resetknop, een securityknop en een Gigabit LAN-poort. De adapters meten 92 x 61 (L x B) en wegen ongeveer 170 gram per stuk.


Software

AVM voorziet ook in beheersoftware voor de FRITZ!Powerlines 500E. De software kan je gratis downloaden en maakt beheer van je Powerline-netwerk mogelijk. Verder kan je ook de versleutelingswijze en de verbindingsgegevens van je adapters bekijken. AVM besteedt ook voldoende aandacht aan het milieu. Via de software kan je immers de ‘Green Mode’ en de LED’s van de Powerline-adapters in- of uitschakelen. De software is compatibel met Windows 7, Vista, XP en Mac OSX.


De installatie van de beheersoftware is een fluitje van een cent en in enkele ogenblikken een feit. De software heeft meteen de Powerlines gevonden en geeft een snelheid op van 200 Mbps zenden en 266 Mbps ontvangen. Natuurlijk fluctueren deze waardes continu, maar het geeft wel een idee van wat we mogen verwachten.


Doorvoersnelheid

Met behulp van Ixia Qcheck maten we de doorvoersnelheid tussen twee Powerline-adapters. De snelheid werd gemeten tussen twee eindpunten (computers) waarop Ixia Qcheck geïnstalleerd is. Beide computers zijn voorzien van Gigabit LAN-poorten en werden bekabeld verbonden via de FRITZ!Powerlines. Voor onze test berekenen we het gemiddelde uit zes metingen. Hieruit blijkt dat de adapters een gemiddelde doorvoersnelheid halen van 73,65 Mbps.


Een simpele kopieertest met 2,51 GB aan data van de ene pc naar de andere geeft een gemiddelde snelheid van 10,70 MB/sec (85,60 Mbps). Dit is dus heel wat trager dan de theoretische 500 Mbps, maar zeker geen slechte score. De verbinding was bovendien erg stabiel en is niet weggevallen tijdens onze test. De tests werden uitgevoerd in een real-life testopstelling en dus niet in een labomgeving waar hogere snelheden mogelijk zijn.


In dezelfde kamer lagen de snelheden een stuk hoger en maten we met behulp van Ixia Qcheck tussen beide Powerlines een doorvoersnelheid tot maximaal 181,82 Mbps. Ter vergelijking: op ons eigen bekabelde Gigabit-netwerk behalen we volgens Ixia Qcheck een maximale doorvoersnelheid van 533,33 Mbps.


Conclusie

De AVM FRITZ!Powerline 500E Set (129 euro) presteert goed en maakt het mogelijk om in enkele ogenblikken een netwerkverbinding te creëren via het elektriciteitsnet in je woonst. Reken echter niet op de beloofde snelheid van 500 Mbps, want die haal je in werkelijkheid nooit. Het geheel wordt aangevuld met uiterst gebruiksvriendelijke software en de adapters zijn erg compact. Een aanrader voor iedereen die geen conventionele bekabelde verbinding kan aanleggen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content