Geheugenstick met geïntegreerde beveiliging

De datashur van iStorage is een usb 2.0-geheugenstaafje met een numeriek toetsenbordje om de geïntegreerde 256-bit AES-encryptie mee te activeren. We hebben deze stick getest.

De datashur van iStorage is een usb 2.0-geheugenstaafje met een numeriek toetsenbordje om de geïntegreerde 256-bit AES-encryptie mee te activeren. We hebben deze stick getest.


Met zijn 6,5 cm is de datashur iets langer dan een gewoon geheugenstaafje. Dat is nodig om voldoende plaats te geven aan het numeriek toetsenbordje en enkele status-leds. Achter die eenvoudige, voor iedereen begrijpbare interface zit wel hardwarematige 256-bit AES versleuteling die NIST, CESG en CCTM geaccrediteerd is. De beveiliging werkt met elk besturingssysteem dat usb 2.0 of 3.0 ondersteunt.


Ook als de geheugenstick uit elkaar gehaald wordt, blijven de gegevens die erop staan versleuteld. De datashur is verkrijgbaar met 4 GB, 8 GB en 16 GB. Wij hebben de kleinste versie getest. Het staafje uit elkaar halen is trouwens niet zo eenvoudig. De stevige aluminium behuizing is extra beschermd tegen manipulatie van buitenaf en is ook bestand tegen stof en waterdruppels.


Werking

Met het numeriek toetsenbordje schakel je de versleuteling in en uit. De gebruikte pincode moet minstens zes en mag maximaal vijftien cijfers bevatten. Standaard wordt als pincode 11223344 gebruikt. De bedoeling is uiteraard dat je die zo snel mogelijk wijzigt. Je kunt daarbij één pincode voor een beheerder instellen en tot tien pincodes voor gebruikers.


Je voert je pincode in voor je het staafje aansluit op je pc. Je hebt daarvoor tien seconden de tijd. Een ledje geeft de toestand van de stick aan: rood voor versleuteld, groen voor toegankelijk in gebruikers- en blauw voor toegankelijk in administrator-modus. Als je de pc in slaapstand zet, uitlogt of uitschakelt terwijl de stick er nog in steekt, brandt het rode lichtje. Pas als je de pincode opnieuw ingeeft, kun je weer aan je gegevens.


Prestaties

We maten de prestaties van de iStorage datashur met ATTO Disk Benchmark 2.47. Die leest en schrijft comprimeerbare data sequentieel in datablokken van 0,5 tot 8192 bytes en meet daarbij telkens de snelheden in MB/s. De schrijfprestaties variëren van 1702 MB/s bij kleine tot 8944 MB/s bij grote datablokken. De leesprestaties variëren van 1105 MB/s bij kleine tot 12508 MB/s bij grote datablokken. Dat is vrij traag voor een usb 2.0-geheugenstick. Je boet dus wel wat in qua prestaties ten opzichte van een gewoon geheugenstaafje.


De datashur bevat een oplaadbare batterij. Als die volledig leeg is, kun je het staafje toch nog gebruiken, maar dan moet je het staafje eerst aansluiten op een usb-poort en dan de pincode invoeren. Het duurt ongeveer een uur voor de batterij weer helemaal opgeladen is.


Conclusie

De iStorage datashur is vrij traag, maar zorgt wel voor een zeer gebruiksvriendelijke en niet te omzeilen bescherming van draagbare gegevens. iStorage geeft drie jaar garantie op deze beveiligde geheugensticks. De door ons geteste 4 GB-versie kost 57 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content