Goed presterende Thecus NAS voor kleine bedrijven

De Thecus N4800Eco is een NAS-server die draait op een Intel Atom-processor en die tot vier harde schijven kan bevatten. We hebben het systeem getest.

Zoals we van Thecus gewoon zijn, is ook de N4800Eco opgebouwd uit een erg robuuste, metalen toren. Op het voorpaneel treffen we maar liefst twee LCD-schermen aan. Het primaire OLED-scherm is 2,8 inch groot en geeft systeeminformatie en statusberichten weer. Een tweede LCD-scherm geeft via pictogrammen de status aan van de harde schijven, het netwerk en de USB-poorten.


Technische kenmerken

De Thecus N4800Eco heeft een Intel Atom processor en 2 GB DDR3 ram-geheugen. Thecus koos bewust voor een Intel Atom processor, omdat deze energiezuiniger zijn en gebruikt kunnen worden zonder actieve koeling.


Deze NAS ondersteunt verschillende RAID-modi: 0, 1, 5, 6, 10 en daarnaast ook Just a Bunch Of Disks (JBOD). De fabrikant voorzag twee RJ-45 10/100/1000 LAN-poorten. Dankzij deze twee poorten ondersteunt de Thecus N4800Eco tevens 802.3ad link aggregation. Je kiest zelf of je deze poorten wil gebruiken voor load balance, failover, Balance-XOR, Balance-TLB of Balance-ALB.


Voorts heeft de Thecus N4800Eco uiteraard een (secure) FTP-server, een printserver, een iTunes-server, een foto-server en een download manager aan boord. Ook een webserver is beschikbaar via een module.


In tegenstelling tot de eerder besproken Thecus TopTower N8850 ondersteunt de N4800Eco geen tien , maar slechts vijf IP-camera’s. Het systeem is in elk geval bruikbaar als videobewakingsserver voor kleine bedrijven en privé-doeleinden. Tot slot biedt het systeem ook ondersteuning voor iSCSI, VMWare en Citrix.


Webinterface

Thecus leverde ons de N4800Eco met de laatste versie van ThecusOS (v2.03.08) voorgeïnstalleerd. Deze nieuwe (sub)versie verschilt uiterlijk weinig of niets van de voorgaande versie die we bespraken in onze review van de Thecus TopTower N8850.


We houden het dus bij onze vorige conclusie dat Thecus zeker niet moet onderdoen voor het DSM-besturingssysteem van Synology qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. Jammer genoeg stellen we wel vast dat de interface nog steeds niet naar het Nederlands werd vertaald.


Prestaties

We hebben de Thecus N4800Eco met drie in RAID-5 geconfigureerde enterprise-klasse SSD-schijven onderworpen aan de NAS performance tester 1.4 benchmark. Deze benchmark meet de schrijf- en leessnelheid tussen de NAS en cliëntcomputer aan de hand van tijdelijke bestanden van willekeurige grootte.


We voerden de NAS performance tester 1.4 vijf maal uit in ‘batch run’ met een bestandsgrootte van 400 MB. Daarin behaalde de Thecus N4800Eco een gemiddelde schrijfsnelheid van 107,14 MB/sec en een gemiddelde leessnelheid van 105,10 MB/sec. Erg mooie scores dus. We gebruikten SSD’s voor de tests zodat we de hoogst mogelijke prestaties uit het systeem kunnen puren. Met gewone harde schijven kunnen de eigenlijke prestaties natuurlijk wel lager liggen.


Thecus meent dat de N4800Eco een energiezuinige NAS-server is. Met behulp van onze energiemeter hebben we dit getest. Bij normaal gebruik maten we een verbruik tussen 19,2 en 24,7 watt. Het maximale verbruik bedroeg 26 watt. Uitgeschakeld verbruikt deze NAS-server nog 2,5 watt, wat eigenlijk teveel is.


Conclusie

De Thecus N4800Eco is een compacte, goed presterende NAS-server die, net als de TopTower N8850, werd gebouwd met degelijke hardware. Het systeem kan tot vier harde schijven bevatten en ondersteunt de meest courante RAID-niveaus. Wij zijn nog steeds zeer tevreden over het ThecusOS dat werd ontworpen voor zakelijke klanten. Het DSM-besturingssysteem van Synology is weliswaar iets gelikter, maar ThecusOS is goed doordacht en biedt alle mogelijkheden die je mag verwachten op een hedendaagse NAS-server.


Adviesprijs: 470,25 euro excl. BTW (en excl. harde schijven)


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content