Goedkope Acer tablet vraagt te veel compromissen

De Acer Iconia B1 kan je in de basisversie met alleen WiFi kopen voor 139 euro. Is deze goedkope 7-inch Android-tablet een koopje? Een test.

Vergeleken met de Google Nexus 7 (minstens 239 euro), de Samsung galaxy Tab 2 7.0 (vanaf 259 euro) of de Apple iPad mini (minimaal 329 euro) lijkt de Acer Iconia B1, een 7-inch Android 4.1 “Jelly Bean” tablet die 139 euro kost voor een WiFi-only versie met 8 GB opslagruimte, spotgoedkoop.


Het plastic frame van de Iconia B1 ziet er goedkoop uit, maar voelt toch stevig aan. Dit is een vrij dikke minitablet (1,13 cm, tegenover bijvoorbeeld 1,05 cm voor de 7-inch Samsung en Google Nexus en slechts 0,72 cm voor de iPad mini), maar zijn gewicht van 320 gram valt goed mee (alleen de iPad mini is in dit segment met zijn 309 gram nog lichter). Als je een erg brede hand hebt, kun je de Iconia B1 met één hand vasthouden.


Uitrusting

Het 7-inch LCD-scherm biedt een resolutie van 1024 x 600 pixels, of een pixeldichtheid van 170 ppi. Het is helaas geen IPS-, maar een transflectief led-scherm, met redelijk veel weerkaatsing, een erg beperkte kijkhoek en matige zichtbaarheid, vooral buitenshuis. Het scherm is zeker een van de zwakkere punten van deze tablet.


De Iconia B1 beschikt niet over een video-uitgang. De mini-usb-aansluiting dient uitsluitend om het apparaat op te laden of op een pc aan te sluiten, maar je kunt er geen extern geheugen aan koppelen. De tablet gebruikt een dualcore ARM-processor van MediaTek met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Het werkgeheugen is beperkt tot 512 MB, terwijl de opslagruimte naar keuze 8 of 16 GB groot is. Je kunt de opslagruimte wel nog uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje.


Op de voorkant zit een webcam met een vga-resolutie van 640 x 480 pixels. Aan de achterkant is er geen bijkomende camera. WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth 4.0 zijn ingebouwd en er zit ook een gps-chip in deze minitablet, maar een omgevingslichtsensor ontbreekt, zodat je de helderheid van het scherm manueel moet instellen.


Het scherm draait standaard niet mee in de kijkrichting, maar er zit wel degelijk een sensor in die dit regelt, alleen moet je die zelf activeren in de instellingen. In het begin komt dat wel verwarrend over.


De Acer Iconia B1 gebruikt een van de meest recente Android-versies (4.1.2 “Jelly Bean”) en Acer heeft gelukkig niets gewijzigd aan de standaard Android-interface.


Prestaties

Deze minitablet presteert ongeveer op het niveau van oudere Android-tablets zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1 en is ongeveer half zo snel als meer recente quadcore tablets. In de AnTuTu 2.9.3 benchmark haalt hij 6579 punten. Vooral de zwakke ram- en cpu-prestaties vallen op. De grafische prestaties vallen nog mee voor gewone graphics, maar lopen enorm terug voor HD-graphics. Bijvoorbeeld in de GLBenchmark haalt deze tablet een “Egypt Classic” score van 2088 punten (18 fps), tegenover slechts 372 punten (3,3 fps) voor de “Egypte HD” test.


Deze tablet bleek wel snel genoeg om de nieuwe Telenet Yelo-app met live tv-beelden te draaien, maar het tv-geluid weerklinkt erg zwak uit de ene luidspreker, zelfs als je het geluid helemaal open zet. * De Peacekeeper webscore is met 463 punten normaal te noemen voor een een Android-tablet, dus surfen kun je met deze tablet wel vlot doen, afgezien dan van het kleine scherm natuurlijk.


De niet-verwisselbare batterij houdt het in de Peacekeeper battertijtest slechts 146 minuten uit.


Conclusie

De Acer Iconia B1 kost erg weinig, maar presteert ook niet echt goed. Voor ons is dit geen aanrader. Je geeft beter 100 euro méér uit aan een iets krachtigere 7-inch tablet.


139 euro voor de 8 GB WiFi-versie

159 euro voor de 16 GB WiFi-versie


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content