Gratis beveilings-app voor smarpthones

Bij eventueel verlies van je smartphone ben je niet alleen enkele honderden euro’s armer, ook je privacy is in gevaar. Daarnaast kan malware het verlies van je privégegevens veroorzaken. Gelukkig bestaan er apps die je smartphone beschermen tegen allerhande risico’s. Wij testen de gratis app Lookout Mobile Security.

Bij eventueel verlies van je smartphone ben je niet alleen enkele honderden euro’s armer, ook je privacy is in gevaar. Daarnaast kan malware het verlies van je privégegevens veroorzaken. Gelukkig bestaan er apps die je smartphone beschermen tegen allerhande risico’s. Wij testen de gratis app Lookout Mobile Security.


De gratis versie van Lookout Mobile Security heeft een malware- en applicatiescanner en de mogelijkheid om je toestel te traceren bij verlies of diefstal. Je kan bovendien een luid alarm activeren, zelfs als je telefoon op stil staat en hem zo terugvinden als je hem ergens verloren hebt gelegd. Tot slot kan je een back-up nemen van je contacten op myLookout.com en ze kopiëren naar een bestaande telefoon.


De Premium versie biedt daarbovenop nog een browserbeveiliging, een remote lock & wipe-functie, een privacy advisor en een uitgebreide back-upfunctie. Lookout Premium kost 2,49 euro per maand of 24,99 euro per jaar.


Installatie

Lookout Mobile Security is beschikbaar voor Google Android en Apple iOS. Android gebruikers kunnen deze app downloaden en installeren via Google Play, de opvolger van de Android Market. iPhone bezitters moeten de app downloaden via de App Store. Wij testten Lookout op een Samsung Galaxy S II die draait op Android 2.3.3 (Gingerbread)


Voordat je de app kan installeren moet je akkoord gaan met een uitgebreide reeks machtigingen die nodig zijn om de app te laten werken. De app vraagt toegang tot je berichten, telefoonoproepen, systeemhulpmiddelen, netwerkcommunicatie, opslag, locatie, hardware instellingen, accounts en andere persoonlijke gegevens. Het installatiebestand is 3,32 MB groot en is binnen enkele ogenblikken geïnstalleerd.


Interface

Meteen na de installatie controleert Lookout je smartphone op malware en schadelijke apps. We krijgen een melding dat we “protected” zijn en dat alles in orde is. De interface is overzichtelijk en intuïtief, maar de makers doen er alles aan om je te laten overschakelen op de Premium versie. Getuige daarvan zijn de Privacy Advisor en Safe Browsing modules die wel aanwezig zijn, maar alleen gebruikt kunnen worden na een upgrade naar de betalende versie. Bovendien kan je de Premium versie veertien dagen gratis testen door te klikken op de knop onderaan in de interface.


Via de component Security kan je op eenvoudige wijze je smartphone scannen op malware. Het onderdeel Backup spreekt voor zich zou je denken, maar dat is niet zo! In de gratis versie kan je alleen contacten back-uppen. Als je ook je belgeschiedenis en foto’s wil veiligstellen, moet je overstappen naar de Premium versie. Via Missing Device kan je eventueel de GPS-locatie activeren. Tot slot kan je allerlei instellingen wijzigen via de opties, maar zelfs hier trachten de makers je over te hevelen naar de betalende Premium versie.


Wanneer je je smartphone kwijt bent, kan je deze eenvoudig opsporen via het tabblad Missing Device. Dit werkt ook als de smartphone geen GPS-signaal ontvangt. Via dit onderdeel kan je ook een luid alarm activeren (Scream) om je telefoon terug te vinden. Het alarm gaat 60 seconden af, zelfs als je toestel op stil staat. Tot slot kan je via het tabblad Settings de instellingen van op afstand wijzigen.


Conclusie

Lookout Mobile Security is een compacte app die je Google Android of Apple iOS smartphone op een eenvoudige, maar adequate wijze beschermt. Hoewel de app gratis is, ligt de nadruk sterk op de betalende Premium versie en dit is storend. De webinterface waarmee je van op afstand je smartphone kan bedienen en traceren is zeer gebruiksvriendelijk en verzorgd.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content