Gratis navigatie op Nokia smartphones met Ovi Maps

Nokia maakte onlangs de Ovi Maps navigatie-oplossing volledig gratis. Als je dus een Nokia smartphone koopt, krijg je er een complete navigatiecomputer voor nop bij.

Nokia maakte onlangs de Ovi Maps navigatie-oplossing volledig gratis. Als je dus een Nokia smartphone koopt, krijg je er een complete navigatiecomputer voor nop bij.

Ovi Maps is gratis beschikbaar voor elf Nokia smartphones. Wij testen de navigatie-oplossing op een Nokia N97 mini. Voor je Ovi Maps kunt gebruiken, moet je in een webbrowser een Ovi account aanmaken. Die account moet je vervolgens ook ingeven bij de Ovi Maps applicatie op je smartphone. Je kunt kaarten beheren of bijkomende kaarten downloaden op je smartphone via Ovi Suite of Nokia Map Loader (software die uitsluitend onder Windows werkt).

On- of Offline

Je kunt je kaarten zowel offline als online gebruiken op je smartphone. Maar je moet dit wel expliciet configureren en de verbinding van je smartphone instellen op manueel, automatisch of nooit. De gegevens uit de gidsen (Michelin, Lonely Planet), de weergegevens en de verkeersgegevens zijn alleen beschikbaar als je je smartphone een internetverbinding laat maken. Hoewel die gegevens op zich gratis zijn voor Ovi Maps-gebruikers, kost het natuurlijk wel geld om ze binnen te halen. Toch is het erg handig om over die gegevens te beschikken. Je kunt dan bijvoorbeeld een restaurant opzoeken en er direct naar bellen en/of naar toe navigeren, allemaal mogelijkheden die je met een gewoon navigatietoestel niet direct hebt. Of als het bij een gewone navigator wél beschikbaar is, dan werk je vaak met statische, potentieel verouderde gegevens. Omdat Ovi Maps alles van het internet haalt, is de informatie actueler.

Navigeren in de praktijk

We probeerden Ovi Maps zowel te voet als met de auto uit. De kaarten zijn duidelijk en overzichtelijk, zelfs op het eerder kleine scherm van de N97 mini. Nokia heeft de interface ook op zo een manier aangepast dat ze goed werkt op kleinere schermen. Zo schakel je tussen de verschillende “views” (3D, overzicht, pijlnavigatie) door gewoon met je vingers over het scherm te vegen. Dat kan dus zelfs tijdens het rijden, hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is. Nieuwe routes ingeven tijdens het rijden gaat echter niet. De pictogrammen in het menu zijn veel te klein en hetzelfde geldt voor het interactieve toetsenbord. Wil je dus iets wijzigen aan je route of een nieuwe route ingeven dan zul je eerst een parkeerplek moeten opzoeken.

Conclusie De gratis Ovi Maps zijn erg interessant … voor wie toch al een Nokia smartphone bezit of van plan is er een te kopen. Dan heb je eigenlijk geen aparte navigatieoplossing meer nodig: Ovi Maps werkt even goed en in sommige opzichten (de interactieve gidsen) zelfs beter. Wel is het verschil tussen offline en online gebruik soms verwarrend, vooral als je je eigen land verlaat. Datakosten in het buitenland kunnen bij een verkeerde instelling immers hoog oplopen. Ook als de gebruiker een en ander niet juist heeft ingesteld zou Ovi Maps je daar in elk geval niet tijdens het rijden mogen mee lastig vallen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content