Gsm voor vijftigplussers

De Elegance mobiele telefoon die de Oostenrijkse fabrikant emporia ons bezorgde voor een test is een eenvoudig te bedienen gsm voor bellen en sms’en die vooral senioren zal aanspreken.

De Elegance mobiele telefoon die de Oostenrijkse fabrikant emporia ons bezorgde voor een test is een eenvoudig te bedienen gsm voor bellen en sms’en die vooral senioren zal aanspreken.

Emporia Telecom is een in het Oostenrijkse Linz gevestigd bedrijf. Het bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van mobiele telefoons voor 50+’ers. Bij het ontwikkelen van de producten staat alles in het teken van gebruiksvriendelijkheid zonder in te boeten op het vlak van kwaliteit. Zo is de kleur van het scherm aangepast zodat het ook geschikt is voor mensen met staar. Een speciaal lettertype moet zorgen voor optimale leesbaarheid en de luidsprekers zijn dan weer geschikt voor gebruik met een gehoorapparaat.

Ontwerp De emporia Elegance is een dualband (900/1800) gsm. Het toestelletje meet 109 x 50 x 17 mm en weegt net geen honderd gram. Het is daardoor erg draagbaar. De Elegance heeft een behuizing met afgeronde hoeken in zwarte kunststof en met een zilverkleurige band die de traditionele rode Aan/Uit/Opleggen-toets en de groene Antwoorden/OK-toets herbergt, naast twee pijltoetsen om door het telefoonboek of de menu’s te navigeren. De zilverkleurige band splitst het toestel in twee delen met bovenaan het schermpje en onderaan de alfanumerieke toetsen. De cijfers en letters op die toetsen zijn opvallend groter dan bij de meeste gsm’s en daardoor gemakkelijker leesbaar.

Kwaliteit

Het scherm is een 1,8-inch OLED kleurenschermpje met een resolutie van 160 x 128 pixels. Nou ja, kleurenscherm… turkoois is natuurlijk een kleur, maar het is ook de enige. Het scherm is naar hedendaagse (smartphone)normen erg klein en technisch eenvoudig, maar het voldoet ruimschoots voor het doelpubliek waarvoor emporia de Elegance ontwikkelde

De klankwaliteit van deze gsm is goed, al vinden we dat de stemmen wat metaalachtiger en scherper klinken dan we gewend zijn. Maar dat is wellicht juist beter voor oudere mensen met een gehoor dat niet meer optimaal is. Verder valt er weinig op deze gsm af te dingen, of het moest de toetsenvergrendeling zijn. We vinden het namelijk moeilijk om het toestel te vergrendelen met één hand. De toets aan de linkerzijde waarmee je dat moet doen werkt daarvoor veel te stroef. De batterij is goed voor ongeveer een week stand-bytijd wat lijkt te kloppen met onze testronde. Volgens de handleiding kan je dan weer tot 240 minuten telefoneren voor de batterij het laat afweten.

Conclusie

De emporia Elegance is een no nonsense gsm. Bellen en sms’en, dat zijn de voornaamste functies. Het toestel is met name ontworpen voor gebruik door senioren en is daarom erg gebruiksvriendelijk, maar door zijn elegante ontwerp kan eigenlijk iedereen ermee voor de dag komen. De gsm heeft grote cijfers en letters op de alfanumerieke toetsen en ook een aanpasbare lettergrootte. En met 149 euro heeft de Elegance ook een seniorenvriendelijke prijsstelling.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content