HD webcam met softwareperikelen

Wie op zoek is naar een webcam om te videochatten, vindt tegenwoordig erg goedkope oplossingen. Ook de HD-varianten zijn inmiddels zeer betaalbaar. We bekeken de Hercules HD Sunset.

Wie op zoek is naar een webcam om te videochatten, vindt tegenwoordig erg goedkope oplossingen. Ook de HD-varianten zijn inmiddels zeer betaalbaar. We bekeken de Hercules HD Sunset.


In zakelijke omgevingen wordt er meer en meer aan videoconferencing gedaan. De voordelen zijn dan ook legio. Eerst en vooral bespaar je tijd en geld, omdat je je niet hoeft te verplaatsen. Daarnaast ben je niet afhankelijk van de weersomstandigheden en spaar je het milieu. Ook als consument kan je genieten van tal van voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld in contact blijven met je familieleden als je op vakantie bent, tijdens een buitenlandse stage, etcetera.


De Hercules HD Sunset maakt kennelijk gebruik van hetzelfde chassis als de eerder besproken Hercules Dualpix HD720p Emotion. De HD Sunset is echter voorzien van een zwart/brons design. Ook deze webcam is dus eenvoudig richt- en kantelbaar op het aanpasbare voetstuk. Links van de lens zien we een blauw statuslampje en rechts van de lens werd de microfoon ingewerkt. De HD Sunset is geschikt voor gebruik op een scherm, notebook of tafel en is bovendien 360° roteerbaar.


Technisch

De Hercules HD Sunset webcam heeft een CMOS HD 720p-sensor (1280 x 800 pixels) en kan foto’s nemen tot vijf megapixels (softwarematig geïnterpoleerd). Video’s kan de HD Sunset opnemen in HD-ready-kwaliteit (1280 x 720 pixels) met 30 beelden per seconde. Verder is de webcam voorzien van een vaste scherpstelling (~30 cm tot oneindig) en een geïntegreerde microfoon met ruisonderdrukking.

De installatie van de meegeleverde software verloopt niet van een leien dakje. De op Flash gebaseerde Hercules installatie-assistent loodst je doorheen de installatie en zal automatisch de laatste versies van de software downloaden. Althans, dat zou moeten. Helaas bleef het scherm zo’n half uurtje staan en hebben we de installatie dan ook moeten afbreken.


Een tweede poging op een ander (nieuw geïnstalleerd) testsysteem mislukte eveneens. Na verscheidene pogingen lukte het uiteindelijk om de installatie toch te voltooien op het eerste testsysteem. De installatie behelst vier basisstappen en op het einde krijg je de kans om de nodige aanvullende software te installeren, zoals QuickTime 7 en Windows Live Messenger 2011.


Kwaliteit

We namen gewone foto’s met een maximale resolutie van 2816 x 1760 pixels. De burst-modus ondersteunt deze hogere, softwarematige resolutie zelfs niet en je krijgt hiervan een melding bij het activeren van de burst-modus. De maximaal ondersteunde resolutie in burst-modus is 640 x 480 en dan gaat het uiteraard helemaal bergaf met de kwaliteit.


De Hercules Xtra Controller EX software werkt samen met het Hercules Webcam Station Evolution en voegt enkele leuke features toe. Zo kan je live foto’s laten zien in het videovenster van een chatsessie en dingen aanwijzen via de pointer. Leuke en grappige effecten toevoegen aan foto’s en video’s vormt eveneens geen enkel probleem.


Conclusie

Uiterlijk is de Hercules HD Sunset bijna identiek aan de eerder besproken Hercules Dualpix HD720p Emotion. De installatie van de meegeleverde software verliep erg problematisch en bovendien bleken beeld en geluid nog steeds niet synchroon te lopen in opnames die werden gemaakt met de Webcam Station Evolution software. Jammer, want op zich is de meegeleverde software erg gebruiksvriendelijk en compleet. De hardware is bovendien van goede kwaliteit. Helaas kan dat ons niet overtuigen om de webcam, die 32,90 euro kost, aan te schaffen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content