HP laptop met ingebouwde Leap Motion controller

Dankzij de ingebouwde Leap Motion controller bedien je het scherm van de HP Envy 17-j190eb desktopvervanger zonder iets aan te raken. Een test.

Het Amerikaanse bedrijf Leap Motion maakt een hardwaresensor waarmee je computers kunt bedienen via hand- en vingergebaren, zonder dat je het scherm of iets anders hoeft aan te raken. Je kunt de Leap Motion Controller voor $ 94,98 (verzendkosten en btw inbegrepen) via het internet kopen en hem via usb 2.0 aansluiten op bestaande computers (Mac of PC). De computer moet dan wel minstens een AMD Phenom II of Intel Core i3 processor hebben met 2 GB RAM en een snelle, recente videokaart.


Leap Motion sluit ook overeenkomsten met hardwarefabrikanten om zijn controller direct in te bouwen in bijvoorbeeld laptops of toetsenborden. De HP Envy 17-j190eb Leap Motion SE Notebook PC die wij hier testen is de eerste laptop die bij ons op de markt komt met zo een geïntegreerde controller.


Technisch

De HP ENVY 17-j190eb Leap Motion SE Notebook PC heeft een quad core Intel Core i7-4702MQ processor die draait aan 2,2 GHz en met 6 MB cache. Dit is een high-end processor voor laptops gebaseerd op de 22nm Intel Haswell-architectuur. Die vier processorkernen kunnen tot acht parallelle “threads” behandelen. De processor kan zijn kloksnelheid dynamisch verhogen tot 3,2 GHz wanneer slechts 1 processorkern gebruikt wordt.


Deze zilverkleurige laptop heeft 8 GB werkgeheugen, verdeeld over twee DIMM-sleuven en een 1 TB SATA-harde schijf met een omwentelingssnelheid van 5.400 tpm. Een Super Multi dvd-brander is ook van de partij. Besturingssysteem van dienst is de 64-bit versie van Windows 8.1.


De geïntegreerde Intel HD Graphics 4600 is geklokt aan 400 MHz met een Turbo Boost tot 1150 MHz en is daardoor tot dertig procent sneller dan Intel HD Graphics 4000. Maar de HP ENVY 17 heeft daarnaast ook nog een DirectX 11-compatibele Nvidia GeForce GT 750 M videochip met 4 GB gereserveerd GDDR3 videogeheugen.


Het ontspiegeld LED-verlichte Full HD 17,3-inch (43,9 cm) scherm biedt een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Op de voorzijde is een HP TrueVision HD-webcam geïntegreerd.


Leap Motion Controller

De Leap Motion Controller zit rechts naast het aanraakvlak en is in feite een zwarte plastic streep waarachter zich infrarode sensoren bevinden die je hand- en vingerbewegingen omzetten in schermbewegingen. Je ziet niets van de infrarode lichtstralen die de bewegingen opvangen. Als je goed kijkt, zie je wel twee zwak oplichtende rode leds in de controller. Naast de controller zit een klein wit ledje waaraan je kunt zien of de Leap Motion Controller ingeschakeld is.


Om de Leap Motion Controller in te schakelen, druk je de Fn-toets en spatiebalk tegelijk in. Op dezelfde manier schakel je de controller weer uit.


Enkele apps zijn al geïnstalleerd: ArcSoft Family Paint, een tekenprogramma; Kyoto, een “visuele ervaring”; Dropchord, een muziekprogramma; en de games Boom Ball, Jack Lumber, Sugar Rush Speedway en Jungle Jumper. Met deze apps kun je je in het werken met de Leap Motion Controller bekwamen. Want oefening is zeker nodig om deze nieuwe manier om een computer te bedienen te leren.


Om te beginnen moet je je hand mooi in het midden boven het toetsenbord houden, anders wordt ze niet herkend. Afhankelijk van je houding, gaat dat al snel vermoeien. En dan moet je de verschillende vingerbewegingen nog onder de knie krijgen waarmee je allerlei zaken in de apps bedient.


In de meeste apps zie je een virtuele weergave van je hand, die je een beetje op weg helpt bij de plaatsbepaling. Maar de vinger- en handbewegingen verschillen van app tot app en moet je dus telkens opnieuw instuderen. Het is vaak moeilijk of het werkt traag om je vinger juist op het scherm te positioneren. Met de muis gaat dit meestal veel sneller.


En als je met twee handen moet werken, zoals in het spel Sugar Rush Speedway, moet je erg goed oppassen dat je beide handen in het zicht van de controller blijven, want anders geeft dit onvoorspelbare reacties. Op die manier een spel spelen wekt meer ergernis op dan iets anders.


Conclusie

De HP ENVY 17 is een goed presterende desktopvervangende laptop met matig toetsenbord en met een beperkte autonomie. De geïntegreerde Leap Motion Controller drijft de prijs helaas fors omhoog (1.499 euro), zonder veel toe te voegen aan het gebruiksgemak. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, maar de Leap Motion Controller verbetert de gebruikservaring wat ons betreft niet. Geef ons maar een aanraakscherm, in combinatie met een multi-touch aanraakvlak. Gelukkig verkoopt HP voor een lagere prijs van 1.299 euro de bijna identieke HP ENVY 17-j030eb (het model zonder Leap Motion Controller), die zelfs 16 GB in plaats van 8 GB werkgeheugen heeft, maar helaas geen aanraakscherm.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content