HP Windows 8 tablet met slimme uitbreidingen

De HP ElitePad 900 is een tablet bedoeld voor de zakelijke gebruiker die dankzij Smart Jackets geschikt is voor diverse professionele werksituaties. We hebben deze Windows 8 tablet getest.

De ElitePad 900 G1 is een 10,1-inch tablet met Windows 8 Pro als besturingssysteem en een Intel x86-processor. Dit is dus – net als de eerder door ons geteste Dell Latitude 10 – geen WindowsRT-tablet met ARM-processor, maar draait de volledige versie van Windows 8.


Net als de Dell Latitude 10 draait de HP ElitePad 900 G1 op Intels “Clover Trail” Atom Z2760 SoC (“System on a Chip”).


Technisch

Gemeenschappelijke kenmerken van “Clover Trail” Windows-tablets zijn een dualcore Atom-processor met 32 nm (nanometer) x86-technologie, 1,8 GHz kloksnelheid, ondersteuning voor hypterthreading, een PowerVR SGX 545 grafische chip met een kloksnelheid van 533 MHz en ondersteuning voor 6,4 GB/sec dualchannel geheugen.


De ElitePad is verkrijgbaar met 32 GB of 64 GB ssd als opslagmedium. Van beide versies zijn er modellen met en zonder HSPA+ mobiel breedband met ondersteuning van gps. HP biedt ook nog een vijfde model met 64 GB ssd, HSPA waarbij ook het docking station, het Expansion Jacket en een tweede batterij worden meegeleverd.


Smart Jackets

De HP ElitePad 900 heeft geen aansluitmogelijkheden op het tablet zelf. HP ontwikkelde een systeem waarbij de enige connector op de ElitePad dient om de tablet zowel op te laden of te docken als uit te rusten met uitbreidingsaccessoires en -adapters.


Zo is er het ElitePad Expansion Jacket dat is uitgerust met een HDMI-poort, microSD-kaartlezer en twee USB 2.0-aansluitingen. Dit Jacket is zo ontworpen dat er ook een ElitePad Jacket Battery in past. Met de extra batterij verleng je volgens HP de batterijtijd tot 20 uur.


Voordeel van het Jacket systeem is dat HP een slanke tablet kon ontwerpen. Ze meet 177,3 x 260,2 x 9,2 mm. Ter vergelijking: de Dell Latitude 10 meet 176,6 x 274,0 x 10,5 mm. Beide tablets wegen nagenoeg evenveel: 630 gram voor de HP Elitepad 900 en 658 gram voor de Dell Latitude 10.


Nadeel is dat als je het ElitePad Jacket gebruikt de tablet 260 gram zwaarder wordt en met de extra batterij gemonteerd nog eens 190 gram. Dan zit je al met een tablet van meer dan een kilo in je handen, wat het toch een stuk minder ‘mobiel’ maakt. Maar HP voorziet ook een aantal ElitePad-adapters zodat je desgewenst zonder het ElitePad Jacket kan.


Prestaties

Inzake Windows-prestaties mag je ongeveer de prestaties verwachten van een basislaptop of een netbook. De Windows Experience Index (WEI) score bedraagt 3,3 en dat is een typische WEI-score voor dit soort tablets, waarbij vooral het grafische gedeelte de algemene prestaties naar omlaag haalt.


In de grafische benchmark 3D Mark Professional 1.0 scoort de HP ElitePad 900 G1 met 3517 punten wel beter dan de de Dell Latitude 10 die 2430 punten optekende. Op PC Mark 7 scoort de HP tablet met 1422 punten wel min of meer vergelijkbaar met de Dell (1405 punten).


In de webbenchmark Futuremark Peacekeeper scoort hij 422 punten – de Dell 418 -, wat iets minder is dan bijvoorbeeld de iPad mini (500 punten), maar méér dan de Microsoft Surface RT tablet (355 punten). Net als de Dell start de HP tablet op in slechts dertien seconden (de iPad heeft er 28 seconden voor nodig). Uit de slaapstand is hij binnen de seconde wakker.


De standaardbatterij houdt het in onze “worst case” test (gemeten met Peacekeeper) 395 minuten uit. De autonomie met de extra batterij in het Jacket bedraagt 13 u 12 m – dat is ook een “worst case” autonomie. De Dell haalde in deze test bijna 17 uur. Of je echt 20 uur haalt, zoals HP opgeeft, blijft de vraag, maar het zal toch dicht in de buurt komen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van welke taken je uitvoert en van de instellingen.


Conclusie

HP heeft met de ElitePad 900 G1 een stijlvolle tablet ontwikkeld die professionele gebruikers naar hun hand kunnen zetten door de diverse Jackets en adapters die HP biedt, waarvoor ze wel extra dienen te betalen. Zonder het Expansion Jacket heeft deze tablet trouwens geen enkele USB-aansluiting en ook geen HDMI-poort. In de testen scoort deze tablet lichtjes beter dan de eerder door ons geteste Dell Latitude 10. Die laatste biedt wel een grotere autonomie met de extra batterij. De HP ElitePad 900 wordt met extra batterij gemonteerd in het Expansion Jacket trouwens een erg zware tablet. Prijzen starten vanaf 649 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content