HTC Windows Phone 8X is een vlot werkende smartphone

Het grote voordeel voor Windows-gebruikers is dat alle apparaten voortaan grotendeels dezelfde gebruikersinterface (UI) hebben. We testten de HTC Windows Phone 8X smartphone.

Het grote voordeel voor Windows-gebruikers is dat alle apparaten voortaan grotendeels dezelfde gebruikersinterface (UI) hebben. We testten de HTC Windows Phone 8X smartphone.


Windows Phone 7 brak helemaal met zijn voorganger Windows Mobile en werd van de grond af herschreven. Ook de gebruikersinterface werd volledig vernieuwd. Voor het eerst doken de tegels met “levende” inhoud op die we ondertussen ook kennen van Windows 8.


Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor snellere en recentere processoren, zoals de dualcore Qualcomm Snapdragon S4 die gebruikt wordt in de hier besproken HTC Windows 8X. De multitaskingmogelijkheden zijn verbeterd en grotere schermen met een hogere pixeldensiteit worden ondersteund.


Nieuw zijn ook ondersteuning voor NFC (Near Field Communication) en MicroSD-geheugenkaartjes. Het nieuwe besturingssysteem kan ook Windows 8 apps draaien. Misschien wel de belangrijkste verbetering is dat de firmware van Windows Phone eindelijk “over the air” (draadloos) kan worden vernieuwd.


Design

De HTC Windows Phone 8X is een opvallend elegante verschijning: plat, licht (130 gram) en goed in de hand liggend, met een scherm dat bijna tot tegen de rand van het chassis loopt. Deze smartphone is in vier kleuren verkrijgbaar: zwart, rood, geel en blauw.


De quadband HTC Windows 8X wordt aangedreven door een dualcore Qualcomm Snapdragon S4 processor die draait aan 1,5 GHz. Hij heeft 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte. Hoewel Windows Phone 8 microSD-geheugenkaartjes ondersteunt, doet deze HTC smartphone dat niet: je kunt het geheugen niet uitbreiden.


Het 4,3-inch capacitief “super-lcd” aanraakscherm heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 342 ppi (pixels per inch). Er zit een “Gorilla Glass 2” krasbestendige beschermlaag op.


Bluetooth 3,1 (met A2DP-ondersteuning voor hifigeluid), WiFi 802.11a/b/g/n (maar geen ac), NFC en A-GPS (met GLONASS-ondersteuning) zijn standaard aanwezig. Er zitten vier sensoren in: g-sensor, digitaal kompas, nabijheidssensor en sensor voor omgevingslicht.


Prestaties

De hoge pixeldichtheid van het scherm is direct zichtbaar: dit is een van de betere smartphoneschermen die we al zagen en eentje dat zich wat ons betreft in kwaliteit kan meten met een Apple Retina-scherm. De zwartweergave is uitstekend en ook de kijkhoek is voldoende groot.


De camera gebruikt dezelfde HTC fotochip als in de HTC One X en One S Android-smartphones, die ook hier erg goed presteert, zowel voor foto’s als voor video’s. Windows Phone 8 werkt erg vlot op deze smartphone: schakelen tussen schermen en tussen apps gaat vlot en ook websites komen vlot binnen in Internet Explorer 10.


Ook in de benchmarks haalt de HTC Windows Phone 8X hoge scores. In WP Bench is hij met een score van 235,22 ruim 2,6 keer sneller dan het gemiddelde van alle Windows Phone 7 smartphones die we eerder testten (namelijk 90 punten). De Nokia Lumia 800 haalt in diezelfde test bijvoorbeeld 91 punten.


In de HTML5-test van html5test.com haalt hij 320 punten. Alleen de Apple iPhone 4S en 5 doen hier beter. In de Futuremark Peacekeeper webtest scoort deze smartphone een stevige 338 punten. De HTC One X haalt in diezelfde test 345 punten; alle andere eerder door ons geteste smartphones doen slechter.


In onze leeglooptesten met WP Bench en Futuremark Peacekeeper houdt de HTC Windows Phone 8X het respectievelijk 4 uur en 42 minuten en 4 uur en 50 minuten uit. Bij gewoon gebruik kun je vlot een ganse dag werken met deze smartphone.


Conclusie

De HTC Windows Phone 8X (549 euro) is een elegante, lichte en snelle smartphone met een erg goed besturingssysteem dat knapper in elkaar steekt dan Android en op sommige gebieden ook beter is dan het besturingssysteem van de Apple iPhone. Vooral de “tegels” met actueel bijgewerkte informatie zijn erg handig. Minpuntjes zijn het niet ondersteunen van geheugenkaartjes en het feit dat je de batterij niet zelf kunt verwisselen. De batterij zou wat ons betreft ook iets langer mogen meegaan. Belangrijkste minpunt van deze HTC is dat er geen echte gratis navigatie-app in steekt zoals Android en iOS die wel hebben.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content