Hybride laptop te koop bij Aldi

Aldi verkoopt vanaf woensdag 9 april 2014 een “multimode-touchnotebook” voor 399 euro. Loont deze kruising tussen een tablet en een laptop de moeite? We zochten het voor je uit.

Op het eerste zicht is de Medion Akoya MD99360 (P2212T) een doodgewone laptop. Aan de voet van het scharnier zit echter een grendeltje. Hiermee kan je het scherm losmaken van het klavier. Dat losgekoppeld scherm kan je dan verder gebruiken als een tablet. De officiële term voor zo een combinatie van laptop en tablet is “hybride laptop”, maar Medion lanceert er dus een ander woord voor: multimode-touchnotebook.


Het scherm heeft een diameter van 11,6 inch (29,5 cm)en een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Jawel, dat is Full HD 1080p. Volgens onze databank is dat de eerste keer dat Aldi/Medion een laptop met dergelijk hoge resolutie aanbiedt.


En het wordt nog beter: het blijkt een ahva-multitouchscherm te zijn, gebaseerd op de ips-technologie. We besparen je de technische uitleg, maar het komt er op neer dat dit type scherm meestal gebruikt wordt bij de betere (lees: duurdere) schermen.


Gebruik je de Medion Akoya MD99360 (P2212T) als laptop, dan meet die 305 x 201 mm en is hij 26 mm dik. Het geheel weegt dan 1.700 gram, wat best aanvaardbaar is. Als tablet bedragen de afmetingen 305 x 191 mm en 12 mm dik. Het gewicht is met 840 gram aan de zware kant voor een tablet.


Processor en grafische component

Traditiegetrouw monteert Medion zeer recente cpu’s in zijn computers. Hier viel de keuze op de Intel Celeron N2920, ergens rond de jaarwisseling op de markt gebracht. Hij is gebaseerd op de nieuwe Intel Silvermont-architectuur en wordt gekenmerkt door zijn sterk toegenomen prestaties ten opzichte van vorige versies en dat bij een bijzonder laag verbruik (7,5 watt!).


Waar de meeste Celerons twee kernen hebben, is de N2920 een quadcore en werkt aan een snelheid van 1,86 GHz. Deze energiezuinige processor heeft geen Hyper-Threading technologie en alhoewel ook Intels’ Turbo Boost ontbreekt, kan de cpu-snelheid toch opgevoerd worden tot 2,0 GHz – alleen noemt Intel het hier Turbo Burst in plaats van Turbo Boost.


Al klinkt dat allemaal veelbelovend, blijf toch realistisch: in de benchmark tabel van PassMark haalt de Celeron N2920 een score van 1.673, waar zelfs het Intel Core i3 instapmodel 4000M toch al 3.428 haalt.


Een afzonderlijke grafische kaart zoek je tevergeefs in deze multimode-touchnotebook, hij moet het stellen met de in de cpu ingebouwde grafische component, de Intel HD Graphics. Dit is niet direct een hoogvlieger, maar gelukkig maakt hij wel van de (betere) Ivy Bridge-generatie. Die heeft geen eigen geheugen en moet dus een deeltje afsnoepen van het 4 GB DDR3L werkgeheugen.


Batterij

Het feit dat je de helft van je laptop kunt loskoppelen en afzonderlijk kunt gebruiken heeft ook zo zijn gevolgen voor de indeling van de opslag. In de basis monteerde Medion een gewone harde schijf van 500 GB, in het schermgedeelte zit nog eens een flashgeheugen van 64 GB.


Dat is een mooie opslagcapaciteit. Houd er wel rekening mee dat wanneer je de Medion Akoya MD99360 (P2212T) als tablet gebruikt, je geen toegang meer hebt tot de gegevens op de harde schijf in de basis.


Niet alleen het opslaggeheugen diende gesplitst, ook de batterij werd verdeeld over de twee delen: zowel in het scherm als in de basis zit een Lithium-polymeer batterij. Gebruik je alleen de tablet, dan kom je tot een autonomie van 4 uur, maar laat je het scherm op de basis staan dan houdt de Akoya MD99360 (P2212T) het wel 9 uur uit – een puike prestatie.


Aansluitingen

Normaal zitten er geen aansluitingen op het scherm van een laptop, maar hier is dat natuurlijk anders. In de basis vind je links 2 x USB 2.0-aansluitingen en een aansluiting voor de voeding.


Op het tabletgedeelte vind je eveneens links achtereenvolgens de aan/uit-schakelaar, een wipschakelaar voor de geluidssterkte, een aansluiting voor koptelefoon, een multikaartlezer voor microSD/SDHC/SDXC-geheugenkaarten, een microHDMI-aansluiting die je kunt gebruiken om je computer aan een extern scherm of televisie te koppelen, een USB 2.0- en een USB 3.0-aansluiting.


Onderaan het tabletgedeelte zit de verbindingsplug naar het basisgedeelte en nog een aansluiting voor de voeding. Aan de rechterkant van de basis zit nog een vreemde, niet gebruikte opening. Naar verluidt zou die bedoeld zijn om in de toekomst een 3G-module annex SIM-kaart in te bouwen.


Het meest vreemde is misschien nog het ontbreken van een LAN (RJ45)-aansluiting. Je kunt dus alleen draadloos op het internet, niet met een kabeltje. Mocht dat echt een probleem zijn: er bestaan verlooppluggen “USB naar RJ45”, kostprijs rond de 25 euro.


Conclusie

De Medion Akoya MD99360 (P2212T) heeft in ieder geval een interessant concept: je kunt hem zowel als laptop dan wel als tablet gebruiken. Deze hybride laptop biedt een haarscherp Full HD beeldscherm en heeft een grote autonomie. Dat alles wordt aangeboden aan de heel aantrekkelijke prijs van 399 euro. De processor is geen krachtpatser, wat zijn inzetbaarheid als krachtbron van een laptop wel enigszins beperkt tot internetten, Word-Excel en PowerPoint, film kijken en de typische apps-spelletjes.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content