Hybride Medion laptop bij Aldi

Medion Akoya MD 99440 (S6214T) © Medion

Vanaf woensdag 5 november kan je bij Aldi België terecht voor een 15,6-inch hybride notebook, de Medion Akoya MD 99440 (S6214T), die een laptop en tablet combineert. Lees even mee wat je krijgt in ruil voor 499 euro.

De Medion Akoya MD 99440 (S6214T) heeft een 15,6 inch (40 cm) scherm. De resolutie bedraagt 1.920 x 1.080 pixels, dat is dus een Full HD scherm met een 16:9 beeldverhouding. Aangezien je het scherm ook als tablet kan gebruiken, is het uiteraard een aanraakscherm, concreet een AHVA-touchscreen (Advanced Hyper Viewing Angle) met IPS-technologie. Dat alles voorspelt een scherp beeld en kleurvastheid onder een brede kijkhoek, maar zegt niets over de kleurechtheid.

Uit testen op het internet blijkt dat net hier het schoentje wringt – “scharf, aber mit verfälschten Farben” omschrijft ComputerBild het: scherp, maar de kleuren zijn niet natuurgetrouw…

Afmetingen en gewicht

Een 40 cm scherm is vrij courant voor een laptop. De buitenafmetingen van de Akoya MD 99440 (S6214T) zijn 391 x 282 mm wat heel normaal is, al is het toestel wel vrij dik (tot 33 mm). Het gewicht is met zijn 2.850 gram ook aan de hoge kant, maar dat kan deels verklaard worden door de extra componenten die nodig zijn om van een laptop een hybride te maken.

Een heel ander plaatje vertoont de Akoya MD 99440 (S6214T) wanneer je hem gebruikt als tablet. Zowat alle tablets zijn 7 of 10 inch (18 of 25 cm), met zijn 15,6 duim heb je hier dus wel een reuzenexemplaar in handen.

Dat vertaalt zich bovendien in het gewicht. Waar de meeste tablets ergens in de buurt van de 500 gram wegen, krijg je hier een tablet in handen van 1.360 gram. Rustig rondkuieren met het tablet op je linkerhand, terwijl je met de rechterhand op het scherm tokkelt, kan je wel vergeten. Zelfs in een zetel liggen met dit tablet op schoot zal al vlug als oncomfortabel ervaren worden. Plat op tafel is natuurlijk wel een optie, maar meestal is dat nou net niet de reden waarom je je een tablet aanschaft.

Processor

De Akoya MD 99440 (S6214T) is gebouwd rond een Intel Pentium N3540. Het is een spiksplinternieuwe processor (3de kwartaal 2014) met vier kernen die elk aan 2,16 GHz werken. Die snelheid kan indien nodig nog opgedreven worden tot 2,66 GHz. Intel Hyper-Threading Technology is niet aanwezig, het blijft dus bij één taak per kern.

In de reclamefolder wordt met geen woord gerept over een videokaart. Dat wijst er op dat deze hybride laptop het moet stellen met de in de CPU ingebakken Intel HD Graphics. Op zich is dat niet eens zo’n slechte keuze, maar de Intel HD Graphics heeft geen eigen video-geheugen en doet dus beroep op het werkgeheugen. Medion stopte er slechts 4 GB DDR3L in. 4 GB is sowieso de minimumvereiste voor Windows 8.1 en een deel hiervan wordt dan nog eens in beslag genomen door de videocomponent van de CPU. Voorwaar geen geruststellende situatie met het oog op een vlotte werking.

Wanneer je op het internet op zoek gaat naar de prestaties van de Intel Pentium N3540, dan zal je al vlug merken dat het een instapmodel is waar je geen al te grote verwachtingen mag van koesteren. Voor dagdagelijks gebruik zoals internet of Office is deze CPU nog geschikt, maar niet voor complexere software of moderne spelletjes.

Autonomie

Omdat de Akoya MD 99440 (S6214T) gesplitst kan worden in twee min of meer onafhankelijke eenheden, zijn sommige onderdelen noodzakelijkerwijze ook gesplitst. Dat geldt voor de opslagcapaciteit (64 GB Flash in het tabletgedeelte, 500 GB harde schijf in het klaviergedeelte), maar ook voor de batterij.

De reclame zegt alleen maar “De Li-polymeeraccu in de tablet en basiseenheid gaat tot 8 uur mee”. Geldt die 8 uur voor de computer in laptopmodus of geldt dat ook voor het tablet? Precies bij dat laatste hebben we sterke twijfels. Hoe groter het scherm, hoe hoger het verbruik – dat is nu eenmaal een vaste regel, en 40 cm is een erg groot scherm. Het verbruik wordt wel een beetje getemperd door de keuze van de processor: één van de grootste verdiensten van de Intel Pentium N3540 is immers zijn energiezuinigheid.

Uitrusting

De uitrusting is toch iets minder dan gewoonlijk bij Medion computers. Wel zitten er enkele leuke verrassingen bij, zoals het draadloze Bluetooth-toetsenbord. Ook wanneer je de Akoya MD 99440 (S6214T) als tablet gebruikt, kan je nog steeds het toetsenbord gebruiken om bijvoorbeeld snel een e-mail te typen. Het blijft immers via Bluetooth 4.0 verbonden met het schermgedeelte. Ideaal toch voor mensen die een hekel hebben aan die virtuele klavieren die bovendien de helft van je scherm inpalmen? Ook de verbinding met het internet via de snelle IEEE 802.11ac WiFi-standaard is mooi meegenomen.

We vermeldden reeds eerder dat het toetsenbordgedeelte een harde schijf bevat van 500 GB. Dat is zeker niets speciaal, terwijl de 64 GB flashgeheugen in het schermgedeelte wel vrij veel is voor een tablet. Bovendien kan je die nog verder uitbreiden met SD-, SDHC- of SDXC-geheugenkaarten.

Je kunt je Akoya MD 99440 (S6214T) in beide modi aansluiten op je televisietoestel via HDMI. Verder krijg je één USB 3.0- en twee USB 2.0-aansluitingen voor allerlei randapparatuur.

Er zit ook een frontcamera op het tabletgedeelte. De resolutie wordt nergens vermeld, maar zal wel volstaan voor videogesprekken. Een backcamera ontbreekt, je kan er dus geen omgevingsfoto’s mee maken.

Software

Over de software is niet veel bijzonders te vermelden: het is dezelfde als op alle Medion computers. Het besturingssysteem is Windows 8.1 inclusief Update. Microsoft geeft je een voorsmaakje van Office 365, de op de laptop geïnstalleerde versie is slechts een testversie van 30 dagen. Er staat nog een andere testversie van 30 dagen voorgeïnstalleerd: McAfee LiveSafe.

Verder krijg je het Medion MediaPack met drie producten van Ashampoo (Photo Commander, Photo Optimizer en Snap) en de Medion Home Cinema Suite, met vier producten van Cyberlink (CyberLink PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam).

Aldi verkoopt in dezelfde periode “Microsoft Office Personal 365” aan 49 euro. Op het eerste zicht lijkt dat een koopje, maar het is een abonnementsformule. Voortaan zal je dan jaarlijks 49 euro (of meer?) abonnementsgeld mogen ophoesten voor het gebruik van Microsoft Office 365.

Conclusie

Ofwel zien we de Medion Akoya MD 99440 (S6214T) als een doodgewone, niet al te krachtige laptop die zowat 100 euro te veel kost. Ofwel zien we hem als een onpraktisch groot en zwaar tablet met minder mogelijkheden dan de meeste andere tablets. Daarom zijn we niet bepaald wild van dit toestel.

Adviesprijs: 499 euro

Bron: www.diskidee.be

Partner Content